Pierogi wigilijne: ruskie oraz z kapustą i grzybami

2
0
pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne pierogi wigilijne muszą być bez mięsa, za to z pysznym nadzieniem z grzybów, kapusty lub z sera z ziemniakami.

W przepisie zamieściłam dwa rodzaje nadzienia: z serem i ziemniakami oraz z kapustą i suszonymi grzybami. Zamiast suszonych grzybów, można dać przesmażone na maśle pieczarki – na przykład przygotowując pierogi dla dzieci. W takim przypadku dajemy mniej kiszonej kapusty.

Pierogi wigilijne

Składniki na : Ciasto na pierogi wigilijne

  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • płaska łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • półtora szklanki ciepłej, niemal gorącej wody

Przygotowanie ciasta na pierogi

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, olej, masło, sól i stopniowo dodawać wodę, jednocześnie zagniatając ciasto.
  2. Zagnieść ciasto tak długo, aż będzie gładkie i jednolite. Zagniatając ciasto dobrze jest posypywać ręce mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk.
  3. Wyrobione ciasto skleić w jedną kulę, przykryć ściereczką i włożyć na 15 minut do lodówki.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki i nadal trzymając pod przykryciem, odcinać po kawałku do wałkowania.
Wskazówka
  • Dzięki dodaniu gorącej wody ciasto staje się bardziej elastyczne.
  • Podana ilość wody jest orientacyjna, może być potrzeba dać nieco więcej mąki lub wody, w zależności od rodzaju mąki.

Składniki na: Farsz z kapustą i grzybami

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • białko z jajka – opcjonalnie
  • pieprz, sól

Przygotowanie : Farsz do pierogów z kapustą i grzybami

  1. Grzyby zalać niewielką ilością wody i namoczyć – najlepiej na całą noc.
  2. Namoczone grzyby ugotować do miękkości. Odsączyć.
  3. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim cebulę na złoty kolor.
  5. Ugotowane grzyby drobno posiekać i przesmażyć na maśle razem z cebulką.
  6. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją odcisnąć i ewentualnie wypłukać w zimnej wodzie. Kapustę ugotować do miękkości.
  7. Po ugotowaniu kapustę drobno posiekać, porządnie odcisnąć ( musi być sucha).
  8. Kapustę połączyć z grzybami i cebulą, dodać białko jajka, doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba dodać nieco bułki tartej żeby zagęścić farsz, dokładnie wymieszać.

Składniki na: Pierogi ruskie ( z serem i ziemniakami)

  • 200 g tłustego sera
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie : Farsz do pierogów ruskich

  1. Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe potłuc lub przepuścić przez maszynkę.Ostudzić.
  2. Ser pognieść tłuczkiem, blenderem lub przepuścić przez maszynkę.
  3. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
  4. Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.

Jak zrobić pierogi wigilijne?

  1. Na stolnicy rozwałkować cienko ciasto. Stolnicę lub blat koniecznie trzeba wcześniej posypać mąką.
  2. Z ciasta wykrawać szklaną lub specjalną foremką do ciasta kółka na pierogi.
  3. Na środku położyć farsz, złożyć i zlepić brzegi dokładnie, aby farsz nie wypłynął w czasie gotowania.
  4. Gotowe pierogi układać na posypaną mąką powierzchnię ( stolnicę, blat).
  5. Sklejone pierogi koniecznie należy przykryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wysychały.
  6. Zagotować wodę w dużym garnku i posolić ją.
  7. Na gotującą się – bardzo delikatnie – wodę wrzucać pierogi, gotować około 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Wyjmować i układać obok siebie, żeby się nie stykały.

Jak zrobić wcześniej pierogi na wigilię?

  • Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić. Ugotować i zamrozić. Lub nie gotując zamrozić – w tym przypadku wkładać do zamrażarki natychmiast po przyrządzaniu, układając na tacce w taki sposób, żeby nie stykały się ze sobą.
  • Odgrzewanie ugotowanych wcześniej i wystudzonych lub zamrożonych pierogów. Rozmrożone pierogi ułożyć na sicie i odgrzać na parze lub –  bardzo wolno ogrzewając – w barszczu lub w osolonej wodzie. Można także podsmażyć je na patelni lub w piekarniku.

Jak podawać pierogi na wigilię ?

Pierogi wigilijne podajmy jako dodatek do czystego barszczu lub z jako oddzielne danie, okraszone zrumienioną na maśle cebulką.

Często serwuje się także pierogi odsmażone na maśle na patelni lub w piekarniku.

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułMakówki śląskie
Następny artykułŚledzie wigilijne, których smak Cię zaskoczy. Siedem przepisów

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaBeata Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Beata
Gość
Beata

Droga Wagabundo, zrobiłam pyszne pierogi z Twojego wigilijnego przepisu, zmieniłam farsz na mięsny i wyszło świątecznie. Dziękuję za pewny przepis na ciasto.
Ps. Oceniając artykuł zaznaczałam gwiazdki i „wysłało się” po pierwszej. Oczywiście 5 gwiazdek za pierogowe inspiracje !

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.