Pikantne kotleciki z kurczaka

0
0
kotlety z kurczaka i musztarda francuska
Pikantne kotleciki z kurczaka

Pikantne kotleciki z kurczaka z dodatkiem musztardy francuskiej i odrobiny chilli to propozycja na szybki obiad.

Warunkiem koniecznym, aby uzyskać dobry smak tych kotlecików jest dodanie musztardy francuskiej. Może to być musztarda Dijon, ale najbardziej lubię do tego dania musztardę francuską z firmy Kamis robioną na occie winnym.

Pikantne kotlety można zrobić zarówno z kurczaka jak i z indyka. Równie dobrze smakują.

Jeśli kupimy piersi w plastrach, to zaoszczędzimy sobie pracy, bo łatwiej i szybciej będzie posiekać kotlety na małe kawałki.

Pikantne kotleciki z kurczaka. Przepis

Składniki na pikantne kotleciki z kurczaka

  • pół kilograma filetów z piersi kurczaka lub indyka (lepiej w plastrach)
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki musztardy francuskiej
  • pęczek zielonego koperku
  • odrobina przyprawy w proszku chilli
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • olej do smażenia: rzepakowy lub winogronowy

Jak przygotować pikantne kotlety z kurczaka

  1. Z piersi kurczaka lub indyka usunąć włókna.
  2. Koperek drobno posiekać.
  3. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  4. Piersi z kurczaka drobno posiekać ostrym nożem na kawałki około 1 cm.
  5. Do miski włożyć posiekane mięso, dodać wszystkie pozostałe składniki, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
  6. Zostawić połączone składniki na kilka minut.
  7. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć nieduże kotleciki kładąc je łyżką.
  8. Smażyć około 3-4 minuty z każdej strony, przewracając tylko raz.
  9. Aby odsączyć nadmiar tłuszczu, upieczone kotlety położyć na chwilkę na papierowym ręczniku.

Z czym podać pikantne kotleciki z kurczaka?

W taki sposób przyrządzone pikantne kotlety znakomicie smakują z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i surówką z kiszonych buraków.

Polecam również bardziej delikatne, uwielbiane przez dzieci (aczkolwiek nie tylko) soczyste kotlety z kurczaka z majonezem.

Jeśli lubisz potrawy z drobiu, zerknij do mojego przepisu na pierś z kurczaka w winie wg przepisu mojej kuzynki Stefanii, mieszkającej od ponad 40 lat w cudownej Kalabari.

Masz jakieś ulubione przepisy na dania z drobiu? Podziel się nimi w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułPrzepis na polędwiczki wieprzowe
Następny artykułNowoczesne plakaty do sypialni 
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.