Jak zrobić pomidory suszone w oleju?

5
0
pomidory suszone
Pomidory suszone w zalewie

Suszone pomidory przygotowane domowym sposobem to prawdziwa łatwizna. W zamian za niewiele pracy otrzymamy prawdziwy  pro – zdrowotny przysmak.

Suszone pomidory zalane dobrej jakości olejem nie są co prawda tak piękne, jak dojrzały pomidor zerwany prosto z krzaczka, ale za to bardziej bogate w likopen.

To właśnie obecności likopenu pomidory zawdzięczają swój piękny, czerwony kolor. Ale nie kolor jest najważniejsze w likopenie, a jego właściwości. Głównie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe, które uwalniane są podczas obróbki cieplnej.

Jedzmy więc potrawy z pomidorami, pomidorowe, z dodatkiem przetworzonych pomidorów. Dla zdrowia. A jakie pyszne!

Przygotowane w domu suszone pomidory, zalane dobrej jakości oliwą z dodatkiem ziół, wykorzystacie do ostatniej kropelki oleju.

Olej z suszonych pomidorów świetnie smakuje nawet z zwykłą pajdą chleba. Uwielbiam taką przekąskę: drobno posiekane pomidory i kapary oraz olej z zaprawy z kromką mojego chleba na zakwasie lub bagietką.

I oliwa. Jakiej użyć do zalania suszonych pomidorów? Najlepszą – z oliwek z pierwszego tłoczenia lub dobrego oleju słonecznikowego lub winogronowego.

Więcej informacji znajdziecie w artykule Jak suszyć pomidory domowym sposobem.

Przepis: Pomidory suszone w oleju

Składniki dania: Pomidory suszone w oleju

  • pomidory – dojrzałe, ale twarde
  • sól morska
  • kilka ząbków czosnku – opcjonalnie, ale wskazane.
  • ocet owocowy najlepiej zdrowy, domowy
  • dodatki: zioła świeże lub suszone. Skład dowolny, ulubiony: oregano, tymianek, bazylia, estragon, rozmaryn. Z ilością rozmarynu radzę ostrożnie -jako bardzo ostry, może zdominować smak pomidorów.
  • kapary w zalewie lub – lepiej – solone. Według uznania, ale są znakomitym dodatkiem do suszonych pomidorów.
  • olej z oliwek lub słonecznikowy

Przygotowanie: Pomidory suszone w oleju

  1. Pomidory umyć i osuszyć.
  2. Przekroić na pół, usunąć końcówkę i zieloną część pomidorów  – pozostawić miąższ z pestkami!
  3. Pomidory posypać dobrą gatunkowo solą – ja używam himalajskiej albo polskiej z Kłodawy – bez żadnych dodatków
  4. Pomidory ułożyć – ciasno jeden obok drugiego – w suszarce do owoców i warzyw lub w piekarniku na ruszcie ( nie na blasze – pomidory, kiedy są owiewane także od spodu szybciej się suszą). Pod ruszt w piekarniku warto podłożyć blachę, bo czasem skapnie nieco soku z suszonych pomidorów.
  5. Suszenie w suszarce elektrycznej. Włączyć i co jakiś czas przekładać poziomy sit do suszenia. Pomidory na dolnym sicie suszą się najszybciej.
  6. Suszenie w piekarniku. Nastawić piekarnik na opcję „Suszenie”  – jeśli posiadamy taką opcję lub ustawić program – wskazane jest włączyć termoobieg – na 80 stopni Celsjusza. Co jakiś czas – w początkowej fazie nawet co pół godziny – uchylać drzwi piekarnika, aby para mogła wylecieć. Za każdym razem wytrzeć drzwiczki i spód piekarnika, na których zbiera się para wodna.
  7. Suszenie trwa kilkanaście godzin – pomidory powinny być wysuszone, ale elastyczne.
  8. Wysuszone pomidory niezbyt ciasno ułożyć w słoikach (do 3/4 pojemności), skropić octem owocowym i dodać zioła, czosnek lub kapary – według upodobań.
  9. Olej mocno podgrzać, ale nie zagotować. Gorącym olejem zalać pomidory w słoikach. Ostrożnie – pomidory mocno pęcznieją i skwierczą w trakcie zalewania je olejem.
  10. Słoiki zakręcić przykrywkami, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  11. Można przechowywać długo. W lodówce – po otwarciu.
Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułŻyworódka pierzasta – łatwa w uprawie roślina lecznicza
Następny artykułPokrzywnik 11 – niezwykły Dom Gościnny z rewelacyjną wegetariańską kuchnią
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
10 miesięcy temu

Nie pomyślałam, że można samodzielnie zrobić takie pomidorki. Teraz już po sezonie pomidorowym, ale zapiszę sobie przepis na następny sezon 🙂

Toja
Toja
10 miesięcy temu

Pyszne 🙂

Beata
Beata
6 dni temu

Weszłam przez przypadek z artykułu o ogórkach kiszonych. Czy polecasz jakiś konkretny gatunek pomidorów? Czy kupować je o jakiejś określonej porze roku?

Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.