Jak zrobić pomidory suszone w oliwie?

6
0
Suszone pomidory w oleju w słoiku oraz na talerzu.
Idealny dodatek do sałatek a nawet samego chleba.

Pomidory suszone w oleju z ziołami przygotowane domowym sposobem to prawdziwa łatwizna. W zamian za niewiele pracy otrzymamy prawdziwy  pro – zdrowotny przysmak.

Suszone pomidory zalane dobrej jakości olejem nie są co prawda tak piękne, jak dojrzały pomidor zerwany prosto z krzaczka, ale za to bardziej bogate w likopen.

To właśnie obecności likopenu pomidory zawdzięczają swój piękny, czerwony kolor. Ale nie kolor jest najważniejsze w likopenie, a jego właściwości. Głównie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe, które uwalniane są podczas obróbki cieplnej.

Jedzmy więc potrawy z pomidorami, pomidorowe, z dodatkiem przetworzonych pomidorów. Dla zdrowia. A jakie pyszne!

Przygotowane w domu suszone pomidory, zalane dobrej jakości oliwą z dodatkiem ziół, wykorzystacie do ostatniej kropelki oleju.

Olej z suszonych pomidorów świetnie smakuje nawet z zwykłą pajdą chleba. Uwielbiam taką przekąskę: drobno posiekane pomidory i kapary oraz olej z zaprawy z kromką mojego chleba na zakwasie lub bagietką.

I oliwa. Jakiej użyć do zalania suszonych pomidorów? Najlepszą – z oliwek z pierwszego tłoczenia lub dobrego oleju słonecznikowego lub winogronowego.

Więcej informacji znajdziecie w artykule Jak suszyć pomidory domowym sposobem.

Pomidory suszone w oleju z ziołami: przepis

Suszone pomidory w oleju: składniki

  • pomidory – dojrzałe, ale twarde
  • sól morska
  • kilka ząbków czosnku – opcjonalnie, ale wskazane.
  • ocet owocowy najlepiej zdrowy, domowy
  • dodatki: zioła świeże lub suszone. Skład dowolny, ulubiony: oregano, tymianek, bazylia, estragon, rozmaryn. Z ilością rozmarynu radzę ostrożnie -jako bardzo ostry, może zdominować smak pomidorów.
  • kapary w zalewie lub – lepiej – solone. Według uznania, ale są znakomitym dodatkiem do suszonych pomidorów.
  • olej z oliwek lub słonecznikowy

Suszone pomidory w oleju: przygotowanie krok po kroku

  1. Pomidory umyć i osuszyć.
  2. Przekroić na pół, usunąć końcówkę i zieloną część pomidorów  – pozostawić miąższ z pestkami!
  3. Pomidory posypać dobrą gatunkowo solą – ja używam himalajskiej albo polskiej z Kłodawy – bez żadnych dodatków
  4. Pomidory ułożyć – ciasno jeden obok drugiego – w suszarce do owoców i warzyw lub w piekarniku na ruszcie ( nie na blasze – pomidory, kiedy są owiewane także od spodu szybciej się suszą). Pod ruszt w piekarniku warto podłożyć blachę, bo czasem skapnie nieco soku z suszonych pomidorów.
  5. Suszenie w suszarce elektrycznej. Włączyć i co jakiś czas przekładać poziomy sit do suszenia. Pomidory na dolnym sicie suszą się najszybciej.
  6. Suszenie w piekarniku. Nastawić piekarnik na opcję „Suszenie”  – jeśli posiadamy taką opcję lub ustawić program – wskazane jest włączyć termoobieg – na 80 stopni Celsjusza. Co jakiś czas – w początkowej fazie nawet co pół godziny – uchylać drzwi piekarnika, aby para mogła wylecieć. Za każdym razem wytrzeć drzwiczki i spód piekarnika, na których zbiera się para wodna.
  7. Suszenie trwa kilkanaście godzin – pomidory powinny być wysuszone, ale elastyczne.
  8. Wysuszone pomidory niezbyt ciasno ułożyć w słoikach (do 3/4 pojemności), skropić octem owocowym i dodać zioła, czosnek lub kapary – według upodobań.
  9. Olej mocno podgrzać, ale nie zagotować. Gorącym olejem zalać pomidory w słoikach. Ostrożnie – pomidory mocno pęcznieją i skwierczą w trakcie zalewania je olejem.
  10. Słoiki zakręcić przykrywkami, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  11. Można przechowywać długo. W lodówce – po otwarciu.

Koniecznie sprawdź też inne porady i przepisy:

Jak obrać paprykę ze skórki ?

Jak zrobić słony karmel? Fajny przepis

Kiełki roślin – jak zrobić w warunkach domowych

Domowy ocet

Domowe konfitury, dżemy i powidła

Przygotowałaś suszone pomidory według przepisu?

Koniecznie daj znać jak Ci wyszło w komentarzu! Pamiętaj też że, jeżeli masz jakieś pytania to pisz śmiało w komentarzach – odpowiem jak najszybciej!

Oceń artykuł
[Głosów: 7 Średnia: 4.3]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułJak przygotować gęś? Osiem przepisów na znakomitą gęsinę
Następny artykułPokrzywnik 11 – niezwykły Dom Gościnny z rewelacyjną wegetariańską kuchnią
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
1 rok temu

Nie pomyślałam, że można samodzielnie zrobić takie pomidorki. Teraz już po sezonie pomidorowym, ale zapiszę sobie przepis na następny sezon 🙂

Toja
Toja
1 rok temu

Pyszne 🙂

Beata
Beata
1 rok temu

Weszłam przez przypadek z artykułu o ogórkach kiszonych. Czy polecasz jakiś konkretny gatunek pomidorów? Czy kupować je o jakiejś określonej porze roku?

Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.