Sernik lekki jak chmurka

0
427

Sernik jak chmurka! Lekki i pyszny! Zauroczył mnie w niezwykłym miejscu. Dostałam zaproszenie na wydarzenie „Pałac od Kuchni – Pakoslove is in the Air”, w czasie którego nie tylko miałam okazję przekonać się – w trakcie świetnie zorganizowanej gry 🙂 – jak pałac wygląda, ale przekonać się jacy ludzie go tworzą i jakimi smakami jest przesiąknięty.

Właśnie tak wyglądają miejsca, które tworzą i w których pracują ludzie z pasją, o czym miałam okazję przekonać się z największą przyjemnością.

A przepis na sernik otrzymałam jako… jedną z nagród za poprawne odgadnięcie zagadki we wspomnianej wyżej grze.

Sernik jest nie tylko pyszny, ale i łatwy do przygotowania – jak zresztą wszystkie desery na mojej stronie.

I tak zyskałam przepis na sernik na Wielkanoc. Przepyszny deser !

Przepis na : Sernik lekki jak chmurka

Składniki na: Sernik  lekki jak chmurka

  • herbatniki typu „petit beurre”  – około 20 sztuk
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 8 jajek – białka i żółtka osobno
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 100 g masła roztopionego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej

Przygotowanie: Sernik lekki jak chmurka

  1. Formę o wymiarach 31 X 21 cm i wysokości 6 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciastka, jedno przy drugi, w razie konieczności przycinając do wymiarów formy.
  2. Wszystkie składniki – poza śmietaną kremówką – powinny być w temperaturze pokojowej.
  3. W misie malaksera umieścić żółtka, drobny cukier do wypieków i cukier waniliowy. Ucierać do momentu powstania jasnej, puszystej piany (kogel mogel).
  4. Dodawać partiami twaróg, cały czas ucierając.
  5. Dodać roztopione masło, proszek budyniowy, mąkę pszenną i zmiksować wszystkie składniki.
  6. W osobnym naczyniu ubić białka do sztywności.
  7. W kolejnym naczyniu ubić śmietankę – kremówkę do otrzymania sztywnego kremu.
  8. Zarówno ubite białka jak i bitą śmietanę dodawać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.
  9. Masę serową przelać na ułożone w formie herbatniki, wyrównać.
  10. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 170 minut w kąpieli wodnej.Wierzch sernika mocno się zrumieni, sernik wyrośnie około 2 cm, a podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości.
  11. Po upieczeniu wystudzić w stygnącym piekarniku przez około 30 minut, po czym usunąć kąpiel wodną i wstawić ponownie do piekarnika, do wystudzenia.
  12. Upieczony sernik można przechowywać w lodówce, ale nie ma takiej konieczności.
Wskazówka
  • Sernik jak piec? Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wodę do połowy wysokości naczynia z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, a dzięki ubitym białkom ma piankową, delikatną konsystencję.


Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy

Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:

Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!