Jogurtowy sos z dodatkiem czosnku lub ziół  

0
448
Sos jogurtowy z dodatkiem szczypiorku.
Sos jogurtowy nadaje się praktycznie do wszystkiego.

Sos jogurtowy do sałatki można opisać jako skromniejszą wersję sosu majonezowego. Skromniejszą, za sprawą mniejszej ilości majonezu i dodatku wspomnianego w tytule jogurtu.

Jest oczywiście mniej kaloryczny niż majonez, ale ma smak majonezu i konsystencję, dzięki której może doskonale łączyć składniki sałatek.

Dla urozmaicenia smaku można go przygotować z różnymi ziołami. Można użyć ziół świeżych lub suszonych. W swojej kuchni używam obydwu, ale moim ulubionym dodatkiem jest zielony szczypiorek. Dużo zielonego szczypiorku.

Drugim dodatkiem godnym polecenia jest czosnek. Jeżeli używam suszonego, to staram się przygotować sos nieco wcześniej, aby smaki jogurt z majonezem miał czas na pochłonięcie smaku z czosnku.

W przypadku, gdy używam świeżego, szatkuję (lepiej) go lub wyciskam w wyciskarce do czosnku (szybciej) na klika minut przed dodaniem do mieszanki jogurtowo – majonezowej – dzięki temu uaktywniają się jego właściwości. Wcześniej usuwam zielony środek z czosnku, który jest odpowiedzialny za… nieprzyjemny zapach jaki mamy po zjedzeniu potrawy z czosnkiem.

I jeszcze jedna odmiana czosnku, którego używam przez cały rok – czosnek niedźwiedzi. Od jakiegoś czasu do kupienia latem w dobrych sklepach warzywnych, a nawet widziałam już suszony.

Latem robię pastę: miksuję czosnek z olejem konopnym i mam zapas na całą zimę. Oprócz tego czosnek niedźwiedzi suszę i zamrażam. Uwielbiam to – w sumie nowe dla mnie – odkrycie kulinarne. A latem mam spory zapas, bo dostałam kiedyś od znajomych sadzonkę, posadziłam w najbardziej ponurym miejscu, pod krzakami, w ogrodzie i ma się świetnie!! Co roku zajmuje większe połacie!

Do przygotowania sosu najczęściej używam mojego ulubionego majonezu Majonez Kielecki. Sporadycznie, majonezu, który sama robię. Jogurt oczywiście naturalny. U mnie z reguły na półce w lodówce goszczą Zott i Bakoma.

Sos jogurtowy z majonezem: przepis

Sos jogurtowy z majonezem: składniki

  • 2/3 szklanki naturalnego, gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • szczypta soli himalajskiej lub polskiej soli z Kłodawy
  • 1 łyżka posiekanej natki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)

Jak zrobić sos jogurtowy z majonezem: przygotowanie krok po kroku

  1. Do naczynia wlać jogurt.
  2. Dodać majonez i bardzo dobrze wymieszać.
  3. Popieprzyć i ewentualnie dosolić – najlepiej solą himalajską lub solą z Kłodawy
  4. Po dokładnym wymieszaniu dodać zioła – świeże lub suszone.

Dodanie ziół nie jest konieczne, ale – w zależności od użytego rodzaju – podnosi lub podkreśla jego smak.

Podawać do różnego rodzaju sałat. Sprawdź też przepis na sos pomarańczowy.

Zobacz inne przepisy na przepyszne sosy:

Sos do sałaty pomarańczowy

Sos z octu balsamicznego, miodu i musztardy

Sos do sałaty – kremowy

Sos z sera pleśniowego

Nalewki

Jestem ciekawa Twojej opinii na temat sosu jogurtowego?

Podziel się swoją opinią w komentarzu lub zadaj pytanie jeżeli coś jest nie jasne. Bardzo chętnie poznam opinię i odpowiem na ewentualne pytania.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!