Awokado jak jeść. Garść przepisów
Awokado, owoc rodem z Meksyku, rozpanoszył się niemal na całym świecie i wszędzie znajduje swoich zwolenników. Nie bez powodu oczywiście. Bo to owoc wyposażony naprawdę porządnie w składniki odżywcze.
Awokado co zawiera
Awokado jest dość mocno kaloryczne. I to jego jedyna wada. Aczkolwiek nie ogromna, bo przecież nie zjadamy jego hurtowych ilości – wartość energetyczna to 160 kcal na 100 gram.
Poza tym zawiera same dobra: potas – wzmacnia serce, luteina – najlepsza przyjaciółka dobrego wzroku, omega – 9 oraz kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6 w dobrej dla naszego zdrowia konfiguracji ilościowej, witaminy A, B, C i E, minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk. Czy to wystarczy, aby was przekonać do spróbowania tego owocu? I zaprzyjaźnienia się z nim na dłużej? Ma nadzieję, że tak:).
Awokado musi być dojrzałe, tzn. po dotknięciu musimy wyczuć lekko uginający się miąższ pod skórką.
Wskazówki
- Jak otworzyć. Naciąć wzdłuż, chwycić obydwie części owocu i przekręcić połówki w przeciwne strony. Pestka zostanie samotna, a my mamy dwie połówki.
- Co dalej. Skropić cytryną lub limonką. Od razu. Nie jest to niezbędne dla smaku, ale dla widoku. Skropienie awokado cytryną spowoduje, że owoc nie ściemnieje.
- Gdy nie jest miękki. Położyć – całe, nie obrane awokado – pod miskę w towarzystwie jabłek. Lub włożyć jabłko i awokado do szczelnego woreczka.
Awokado można przyrządzić na wiele sposobów. W kraju, z którego pochodzi i gdzie jest najbardziej popularne, w Meksyku, zdecydowanym numerem jeden jest awokado podawane z nachos (chipsy kukurydziane) jako pasta guacamole.
Awokado serwowane jest zarówno do potraw ciepłych (drobiu, owoców morza), jak i jako znakomita pasta do kanapek i przekąsek.
W moim domu absolutnym „hitem awokadowym” są paluszki chlebowe i pokrojone w słupki warzywa ( ogórki zielone, marchewki, kalarepka, seler naciowy) podawane z guacamole lub inną, przyrządzoną na ostro pastą.
Ale najbardziej lubię posmarować pastą awokado upieczone na grillu lub w piekarniku ziemniaki lub kromkę własnoręcznie upieczonego chleba na zakwasie. Doskonałość absolutna:). Sprawdź przepis na chleb na zakwasie.
Ale zdarza mi się jeść awokado w innym wydaniu – też ciekawym, więc poniżej kilka innych, awokadowych pomysłów.
Awokado co można z niego zrobić
- Napój. Zmiksować awokado, dodać mleko, szczyptę cytryny, miód lub cukier. Takim napojem poczęstowała mnie Ania po powrocie z Filipin, gdzie serwowano ten napój na każdym niemal kroku.
- Koktajl. Zmiksować: awokado, banan, miód, nieco soku z cytryny, mleko (zwykłe, kokosowe, migdałowe i.t.p.).
- Czekolada, taka zdrowa nutella. Zmiksować awokado, banan, miód i kakao.
- Dodatek do sałatek.Obrać awokado, skropić cytryną, pokroić w kostkę. Dodać do ulubionych warzyw. Na przykład: suszone pomidory, seler naciowy, listki bazylii. I awokado. Polać sosem winegret. I gotowe! Sprawdź przepis na sos winegret.
- Zamiast masła. Obrać awokado, skropić cytryną, rozsmarować na pieczywie.
- Pasta. Najbardziej popularna guacamole – przepis na nią znajdziesz gdy klikniesz Guacamole – Pasta z awokado
- Pasty z różnymi dodatkami. Obrać awokado, skropić cytryną, dodać dodatek, który lubimy. Awokado, nie ma dominującego smaku, sam jest takie – powiedziałabym nieco bezpłciowe – więc przejmuje smak przyprawy, którym je doprawimy. Niech to więc będą drobno pokrojone, suszone pomidory lub oliwki, czerwona cebula, ostra papryczka, zioła jak kolendra, koperek, czy pietruszka. Wybornie smakuje z drobno pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim.
- Pasta z jajkiem. Awokado połączyć z ugotowanym na twardo jajkiem, skropić cytrynę, dodać nieco rozgniecionego czosnku, doprawić solą i pieprzem.
- Bruschetta. Typowa, z pomidorem dodatkowo okraszona pokrojonym awokado lub guacamole.
Potrzebujesz pomocy lub inspiracji do gotowania? Sprawdź pozostałe ciekawe przepisy:
Jak zrobić słony karmel? Fajny przepis
Ogórki kiszone małosolne – przepis i podpowiedzi
A jaki jest Twój ulubiony przepis z awokado?
Koniecznie zostaw odpowiedź w komentarzu. Jestem bardzo ciekawa którą wersję wybrałaś lub czy czymś mnie zaskoczysz.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Jakie to wszystko smakowite!!!
A to mój ulubiony przepis z awokado
1 szt Awokado,
2 ugotowane jajka na twardo,
Szczypiorek lub cebula (wolę szczypiorek),
Ząbek czosnku,
Sok z 1/2 cytryny,
Sól i pieprz.
Ja lubię dołożyć też troszkę mielonego chili. Można dodać parę kropel oliwy.
Dziękuję za komentarz:) Smaczności – też tak lubię 🙂