Filety z ryby usmażone w panierce z mąki i jajka podane wśród dodatków.

Dania główne Przepisy Przystawki

Ryba smażona – przepis i wskazówki jak zrobić dobrą rybę

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 4 maja 2019

Ryba smażona na patelni. Panierowana w jajku i mące. Jak zrobić dobrą rybę smażoną – kilka prostych porad i wskazówek.

Prosty przepis na smażoną rybę. Zazwyczaj piekę filety z ryby, bowiem od dawien dawna mam lęk przed ośćmi.

Pieczenie ryby nie jest skomplikowane, jeśli tylko będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

  • Rybę można panierować tak jak kotlety, czyli – w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta, jednak znacznie lepsza jest ryba panierowana tylko w mące i jajku. W tej właśnie kolejności. Ja tak właśnie panieruję, nie lubię smaku panierki z bułki tartej. Mąkę dodatkowo można „naszpikować” ulubionymi, suszonymi ziołami.
  • Innym sposobem jest obtoczenie ryby tylko w samej mące.
  • Mrożoną rybę należy rozmrozić – wolno, w lodówce lub w temperaturze pokojowej – a następnie osuszyć w ręczniku papierowym.
  • Smażąc rybę, nie przykrywamy patelni – w przeciwnym razie ryba zrobi się gumowata.
  • Rybę smażymy najpierw w wysokiej temperaturze, a po chwili ( kiedy skórka ryby spiecze się ) należy zmniejszyć temperaturę smażenia, dzięki czemu mięso z ryby będzie soczyste, a jej smak zostanie zamknięty w środku.
  • Do smażenia ryby najlepiej nadaje się olej rzepakowy, z oliwek, kokosowy.
  • Ryby, które charakteryzują się mocnym zapachem, jak na przykład karp, można wymoczyć kilka godzin w mleku, celem zlikwidowania specyficznego zapachu.
  • Po usmażeniu warto położyć na gorącą rybę kawałek masła, co nada rybie ciekawego smaku.
  • Dodatek cytryny ( skropienie sokiem lub podanie kawałka cytryny do wyciśnięcia) do już usmażonej ryby, pozwoli podnieść jej smak i wyciągnie aromat.
  • Trudno podać czas pieczenia ryby, bowiem jest on zależny nie tylko od gatunku ryby, ale także od grubości ryby czy filetu.

Poniższy przepis pokazuje jak upiec rybę obtoczą w mące i w jajku.

Smażona ryba: przepis 

Ryba smażona w jajku i mące: składniki

  • filety rybne
  • mąka do panierowania
  • jajko
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Ryba smażona w jajku i mące: przygotowanie krok po kroku

  1. Filety z ryby umyć i osuszyć w papierowym ręczniku.
  2. Mąkę  wsypać do głębokiej miski.
  3. Filety z ryby posolić, posypać ziołami, nieco popieprzyć i obtoczyć w mące.
  4. Jajko roztrzepać  w miseczce lub głębokim talerzu.
  5. Obtoczone w mące filety zanurzyć w jajku.
  6. Na patelni rozgrzać olej.
  7. Na rozgrzany olej wkładać rybę. Chwilę smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, a po chwili zmniejszyć temperaturę.
  8. Smażyć kilka minut, najpierw z jednej, a później z drugiej strony, aż ryba w środku będzie upieczona.

Poznaj przepis na inne ryby. A może jakaś zupa lub kiszonka? Zobacz co jeszcze dla Ciebie przygotowałam:

Ryba na wigilię smażona na patelni

Ryba w galarecie

Tradycyjne polskie zupy

Herbatki rozgrzewające – ambrozja na chłodne dni

Kiszona papryka – kiszonka w słoikach jako źródło zdrowia

Przepisy świąteczne

Prawda, że smażenie ryby nie jest takie trudne?

Podziel się swoją opinią w komentarzu  a jeżeli masz jakieś pytania – pisz śmiało. Bardzo chętnie pomogę!

Oceń artykuł
[Głosów: 13 Średnia: 4.4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Adeia
Adeia
2 lat temu

Ryba w jajku i mące? Boże, co za skandal…

Roman
Roman
1 rok temu

T A K . W m ą c e i w j a j k u ( taka kolejność ) A jeszcze lepiej , w mące K U K U R Y D Z I A N E J , gdyż mąka ta n i e PRZYPALA się tak jak ; mąka P S Z E N N A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

Adeia
Adeia
2 lat temu

NIGDY nie uzywamy do ryby bułki tartej ani jajka. Rybe sie osusza recznikiem papierowym i obtacza w samej mące i to delikatnie

Pioter
Pioter
1 rok temu
Reply to  Adeia

można też zrobić w cieście naleśnikowym:> co Pani na to ?