Kiszona papryka – kiszonka w słoikach jako źródło zdrowia

4
11660
Różne kolory papryki kiszonej w słoikach. Kiszonka z różnych papryk w trzech słoikach.
Kiszona papryka to dobry dodatek do każdego obiadu.

Kiszona papryka to przepis który zasługuje na szczególną uwagę, jako jedno z najbardziej dostępnych źródło probiotyków, które z kolei wspierają naturalną florę bakteryjną organizmu.

Ukiszona papryka, chrupiąca i kusząco kolorowa, jest znakomitym dodatkiem do drugiego śniadania, obiadu czy kolacji.

Świeża papryka bogata jest w witaminy C (znacznie więcej niż w cytrynie), B, A, wapń, potas, żelazo i magnez. Zawiera sporo błonnika, więc jest zbawienna dla jelit i układu pokarmowego.

I co jest bardzo ważne w przypadku kiszonej papryki – i w ogóle wszystkich warzyw. W trakcie procesu fermentacji witaminy i mikroelementy stają się dużo łatwiej przyswajalne i oczywiście nie tracą swoich właściwości.

Jaką paprykę najlepiej ukisić? 

Kisić możemy wszystkie rodzaje papryki: czerwoną, żółtą i zieloną. Osobno każdy kolor lub zrobić pyszną, zdrową i kolorową mieszankę – kiszonkę.

Kiszenie papryki jest równie łatwe, jak kiszenie innych warzyw. Sprawdź przepis na kiszone warzywa. Kiszona papryka na zimę do słoików – dodatek do sałatek, kanapek lub po prostu jak surówka do posiłku gotowa – i masz odpowiedź na pytanie: do czego użyć kiszonej papryki.

Spróbuj różnych, kiszonych wariacji! 

Nieco inną odmianą kiszenia papryki jest papryka kiszona faszerowana czosnkiem lub kiszona papryka faszerowana kapustą – białą, poszatkowaną lub grubo pokrojoną.

W taki sam sposób jak zwykłe papryki zrobimy kiszone papryki chilli – dla zwolenników ostrych smaków.

Pyszna i zdrowa papryka bez pasteryzowania! Oto moja propozycja na zimową spiżarnię!

Kiszona papryka: przepis

Kiszona papryka: składniki

  • świeża, nieuszkodzona papryka czerwona i/lub żółta
  • sól kamienna
  • chrzan
  • czosnek
  • koper – najlepiej z baldachimami
  • kilka ziarenek gorczycy – opcjonalnie, ale ja daję

Jak ukisić paprykę: przepis krok po kroku

  1. Paprykę przekroić, usunąć nasiona. Pokroić na dość spore cząstki.
  2. Czosnek obrać z łusek.
  3. Korzeń chrzanu obrać i pokroić  na słupki mniej więcej wielkości małego palca u ręki.
  4. Słoiki umyć.
  5. Przygotować zalewę. Do jednego litra wody dodać 3,5 dag soli. Mieszać, aż się rozpuści.
  6. Paprykę włożyć do słoika, ciasno jeden kawałek przy drugim.
  7. Do każdego słoika włożyć po 3 – 4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości) i po 2 laski chrzanu i białą gorczycę.
  8. Na górę włożyć koper. Koper daje dość specyficzny smaczek – ja go uwielbiam, więc daję nie tylko baldach, ale jeszcze dodaję sporo gałązek kopru.
  9. Zalać zimną wodą, zalewa musi przykrywać w pełni paprykę w słoiku. Zakręcić.
  10. Trzeba na kilka dni zostawić w cieplejszym miejscu, żeby proces fermentacji rozpoczął się.
  11. Później można przenieść do chłodniejszego pomieszczenia lub wstawić do lodówki.
Wskazówki:
  • Podczas fermentacji cenne składniki przenikają do wody dlatego jest ona równie wartościowa jak kiszona papryka. Szkoda jej wylewać – lepiej jest wypić szklaneczkę dla zdrowia – jeśli jest zbyt kwaśna, rozrzedzić wodą lub zużyć do doprawienia zupy czy sosu.
  • Chrzan odpowiada za twardość kiszonej papryki – więc trzeba go dodać koniecznie.

Może masz ochotę na inne kiszonki? Kliknij i spróbuj tych przepisów:

Kiszona kapusta

Rzodkiewki kiszone

Kiszone szparagi 

Kiszony arbuz 

Kiszone cytryny 

Kiszone warzywa

Kiszone ogórki małosolne 

Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku 

Kiszone ogórki tradycyjne 

Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka 

Kiszona kapusta z burakami 

Kiszona kapusta z warzywami 

Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Jak wyszła Twoja kiszona papryka? Zostaw komentarz!

Zakisiłaś paprykę według przepisu? Jak smakowała? Podziel się opinią w komentarzu – jestem bardzo ciekawa 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 30 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułCebulowe, wiosenne kwiaty – kolory i piękno w ogrodzie
Następny artykułApartamenty Grano – luksus w zasięgu ręki
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa Kocińska
Teresa Kocińska
2 lat temu

Dzień dobry, mam pytanie, nie będzie zbyt słona zalewa do papryki 40 g soli na 1 litr wody? Pozdrawiam.

Dana
2 lat temu

Witaj, ja daję 4 dkg tak jak do ogórków, ale można dać 1 dkg mniej, jeśli ma być na szybsze zjedzenie 🙂 pozdrawiam dana

>>>
>>>
3 miesięcy temu

Nie ma takiej jednostki jak dkg. Może dag (dekagram), ale 4 dag to 40 g, myślę że dużo za dużo

Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.