Kiszona papryka – kiszonka w słoikach jako źródło zdrowia

2
11660
Różne kolory papryki kiszonej w słoikach. Kiszonka z różnych papryk w trzech słoikach.
Kiszona papryka to dobry dodatek do każdego obiadu.

Kiszona papryka to przepis który zasługuje na szczególną uwagę, jako jedno z najbardziej dostępnych źródło probiotyków, które z kolei wspierają naturalną florę bakteryjną organizmu.

Ukiszona papryka, chrupiąca i kusząco kolorowa, jest znakomitym dodatkiem do drugiego śniadania, obiadu czy kolacji.

Świeża papryka bogata jest w witaminy C (znacznie więcej niż w cytrynie), B, A, wapń, potas, żelazo i magnez. Zawiera sporo błonnika, więc jest zbawienna dla jelit i układu pokarmowego.

I co jest bardzo ważne w przypadku kiszonej papryki – i w ogóle wszystkich warzyw. W trakcie procesu fermentacji witaminy i mikroelementy stają się dużo łatwiej przyswajalne i oczywiście nie tracą swoich właściwości.

Jaką paprykę najlepiej ukisić? 

Kisić możemy wszystkie rodzaje papryki: czerwoną, żółtą i zieloną. Osobno każdy kolor lub zrobić pyszną, zdrową i kolorową mieszankę – kiszonkę.

Kiszenie papryki jest równie łatwe, jak kiszenie innych warzyw. Sprawdź przepis na kiszone warzywa. Kiszona papryka na zimę do słoików – dodatek do sałatek, kanapek lub po prostu jak surówka do posiłku gotowa – i masz odpowiedź na pytanie: do czego użyć kiszonej papryki.

Spróbuj różnych, kiszonych wariacji! 

Nieco inną odmianą kiszenia papryki jest papryka kiszona faszerowana czosnkiem lub kiszona papryka faszerowana kapustą – białą, poszatkowaną lub grubo pokrojoną.

W taki sam sposób jak zwykłe papryki zrobimy kiszone papryki chilli – dla zwolenników ostrych smaków.

Pyszna i zdrowa papryka bez pasteryzowania! Oto moja propozycja na zimową spiżarnię!

Kiszona papryka: przepis

Kiszona papryka: składniki

  • świeża, nieuszkodzona papryka czerwona i/lub żółta
  • sól kamienna
  • chrzan
  • czosnek
  • koper – najlepiej z baldachimami
  • kilka ziarenek gorczycy – opcjonalnie, ale ja daję

Jak ukisić paprykę: przepis krok po kroku

  1. Paprykę przekroić, usunąć nasiona. Pokroić na dość spore cząstki.
  2. Czosnek obrać z łusek.
  3. Korzeń chrzanu obrać i pokroić  na słupki mniej więcej wielkości małego palca u ręki.
  4. Słoiki umyć.
  5. Przygotować zalewę. Do jednego litra wody dodać 4 dkg soli. Mieszać, aż się rozpuści.
  6. Paprykę włożyć do słoika, ciasno jeden kawałek przy drugim.
  7. Do każdego słoika włożyć po 3 – 4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości) i po 2 laski chrzanu i białą gorczycę.
  8. Na górę włożyć koper. Koper daje dość specyficzny smaczek – ja go uwielbiam, więc daję nie tylko baldach, ale jeszcze dodaję sporo gałązek kopru.
  9. Zalać zimną wodą, zalewa musi przykrywać w pełni paprykę w słoiku. Zakręcić.
  10. Trzeba na kilka dni zostawić w cieplejszym miejscu, żeby proces fermentacji rozpoczął się.
  11. Później można przenieść do chłodniejszego pomieszczenia lub wstawić do lodówki.
Wskazówki:
  • Podczas fermentacji cenne składniki przenikają do wody dlatego jest ona równie wartościowa jak kiszona papryka. Szkoda jej wylewać – lepiej jest wypić szklaneczkę dla zdrowia – jeśli jest zbyt kwaśna, rozrzedzić wodą lub zużyć do doprawienia zupy czy sosu.
  • Chrzan odpowiada za twardość kiszonej papryki – więc trzeba go dodać koniecznie.

Może masz ochotę na inne kiszonki? Kliknij i spróbuj tych przepisów:

Kiszona kapusta

Rzodkiewki kiszone

Kiszone szparagi 

Kiszony arbuz 

Kiszone cytryny 

Kiszone warzywa

Kiszone ogórki małosolne 

Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku 

Kiszone ogórki tradycyjne 

Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka 

Kiszona kapusta z burakami 

Kiszona kapusta z warzywami 

Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Jak wyszła Twoja kiszona papryka? Zostaw komentarz!

Zakisiłaś paprykę według przepisu? Jak smakowała? Podziel się opinią w komentarzu – jestem bardzo ciekawa 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 9 Średnia: 4.7]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułCebulowe, wiosenne kwiaty – kolory i piękno w ogrodzie
Następny artykułApartamenty Grano – luksus w zasięgu ręki
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa Kocińska
Teresa Kocińska
1 rok temu

Dzień dobry, mam pytanie, nie będzie zbyt słona zalewa do papryki 40 g soli na 1 litr wody? Pozdrawiam.

Dana
1 rok temu

Witaj, ja daję 4 dkg tak jak do ogórków, ale można dać 1 dkg mniej, jeśli ma być na szybsze zjedzenie 🙂 pozdrawiam dana

Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.