Łosoś w galarecie z warzywami oraz koperkowym dipem
Łosoś w galarecie z warzywami oraz koperkowym dipem – w ten sposób przygotowany łosoś dość często gości w mojej kuchni, a jeszcze częściej w pudełku na drugie śniadanie. Może przepis brzmi nieco przydługo, ale zrobienie łososia w galarecie z koperkowym dipem, nie jest jakoś specjalnie skomplikowane ani pracochłonne.
A geniusz dania polega na tym, że będzie zarówno świetnym daniem na kolację – podany w towarzystwie sałaty i surówek, jak i pomysłem na posiłek do pracy. Jogurtu do sosu używam zawsze gęstego – typy grecki lub Bakoma – a majonez „kielecki”.
Łosoś w galarecie z koperkiem, octem i warzywami: przepis
Łosoś w galarecie z koperkowym dipem: składniki
- 1/2 kg filetu z łososia ze skórą
- 2 litry wody
- 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego
- 10 ziarenek białego pieprzu
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka soli
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 cytryna
- gałązka kopru
- żelatyna lub agar – agar
Dip koperkowy do łososia w galarecie: składniki
- jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- pół pęczka zielonego kopru
- pieprz, sól
Łosoś w galarecie z koperkowym dipem: przygotowanie krok po kroku
- Marchew i cebulę obrać, przekroić na pół.
- Wodę zagotować. Dodać pokrojone warzywa, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe, sól – gotować kilka minut.
- Po ugotowaniu warzyw dodać ocet winny/jabłkowy.
- Łososia umyć, skórę oczyścić z łusek.
- Łososia włożyć do wrzącego wywaru – gotować na delikatnym ogniu 5- 8 minut. Czas gotowania w zależności od grubości plastra łososia – mięso musi być miękkie, ale nie może się rozpadać.
- Po ugotowaniu łososia wyjąć, zdjąć skórę i zostawić do ostygnięcia.
- Wywar przecedzić, dodać do niego żelatynę – ilość według przepisu na opakowaniu -porządnie schłodzić, ale nie dopuścić, żeby galaretka ścięła się.
- Ugotowaną marchewkę pokroić w plastry.
- Cytrynę sparzyć i pokroić w cienkie plastry – jeżeli jest ekologiczna. Jeżeli nie – obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry.
- W małych kokilkach, miseczkach ewentualnie w większym pojemniku układać w porcje: plasterek cytryny, kilka plasterków marchewki, kawałek gałązki zielonego kopru i kawałki łososia.
- Tak przygotowane produkty zalać tężejąca galaretą.
- Żeby warzywa „nie uciekały” na górę, dobrze jest zalać cytrynę, marchewkę i koperek niewielką ilością galarety, wstawić na chwilkę do lodówki – żeby stężała – i dopiero na nią położyć łososia i zalać pozostałą częścią galarety. Trochę więcej pracy i czasu to zajmuje, ale będzie lepszy efekt wizualny.
Dip koperkowy do łososia w galarecie: przygotowanie krok po kroku
- Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
- Do miski wlać jogurt, dodać majonez, pieprz, posiekany koperek. Porządnie wymieszać, jeśli jest potrzeba dosolić.
Sprawdź też inne przepisy jak przygotować rybę i nie tylko:
Chrzan! Jak zrobić domowy chrzan
Śledzie postne w śmietanie z ziemniakami w mundurkach
Zdrowy ocet podstawowy przepis na ocet owocowy
I jak? Podoba się przepis na łososia w galarecie?
Po przygotowaniu i skosztowaniu nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Jeżeli masz też jakieś pytania do przepisu – pisz śmiało, na pewno odpowiem!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!