Chrzan! Jak zrobić domowy chrzan

0
896
start chrzan na łyżeczce
chrzan domowy

Chrzan przygotowany ze świeżego korzenia nie ma sobie równych – zachwyca nie tylko smakiem, ale i ostrością.

Bez problemu można kupić świeży korzeń chrzanu w sklepach warzywnych lub nawet na stoiskach warzywnych w marketach. Kupując należy zwrócić uwagę, aby korzeń był twardy – w przeciwnym razie ciężko będzie go zetrzeć.

Jedyny minus świeżego chrzanu, to jego ostrość! Jednak można nieco złagodzić jego drażniące działanie dzięki:

  1. Namoczeniu go w bardzo zimnej wodzie nawet przez kilka godzin.
  2. Tarciu na świeżym powietrzu.

Coraz rzadziej korzystam z tarki, aby zetrzeć chrzan – poszłam „na łatwiznę” i ścieram chrzan w blenderze. Późnym latem lub jesienią, kiedy najłatwiej jest kupić ładny chrzan – bo wiadomo używamy go nagminnie do kiszenia ogórków – kupuję spory zapas. Część po starciu wkładam do szczelnego słoika, a drugą część mrożę w szczelnych (strunowych) woreczkach – zachowuje ostrość i smak w stu procentach!

Zamknięty w słoiku przechowuję nawet kilka tygodni w lodówce. Część rozrabiam ze śmietaną i/lub jabłkiem  bieżące spożycie – to znaczy w przeciągu tygodnia lub dwóch. Pozostały zostaje w słoiku i dobieram go w razie potrzeby.

Świeżo starty chrzan jest często tak ostry, że nie sposób jeść go bez złagodzenia.

Przepis na: Chrzan tarty – domowy

Składniki dania: Chrzan tarty – domowy

  • kawałek lub dwa chrzanu
  • zimna woda i kostki lodu – opcjonalnie
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cukru – może być brzozowy lub zwykły
  • sól
  • kwaśna śmietana i/lub jabłko do złagodzenia ostrości

Przygotowanie dania: Chrzan tarty – domowy

  1. Korzenie cienko obrać i zamoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na jedną godzinę.
  2. Chrzan zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub zetrzeć w blenderze.
  3. Starty chrzan natychmiast skropić sokiem z cytryny, co zapobiegnie ściemnieniu chrzanu.
  4. Posolić, dodać szczyptę cukru – bardzo dokładnie wymieszać.
  5. Przygotowany chrzan włożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
  6. Przed podaniem złagodzić nieco jego smak, dodając kwaśnej śmietany ilość według upodobań co do „ostrości” chrzanu.
  7. Drugim sposobem złagodzenia ostrości, a jednocześnie dodania innego smaku, jest dodanie drobno startego jabłka.
Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułKluski śląskie
Następny artykułBuraczki z chrzanem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.