Chrzan z buraczkami w miseczce z kawałkiem cytryny do skropienia.

Dodatki Przepisy Surówki i sałatki

Chrzan domowej roboty z buraczkami

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 20 października 2016

Domowy chrzan z buraczkami, znany również pod nazwą „Ćwikła” to znakomity i zdrowy dodatek wszelkiego rodzaju potraw: pasztetów, pieczonych na zimno mięs, jaj.

Chrzan z buraczkami na zimę: przepis

Chrzan z buraczkami na zimę: składniki

  • 500 gram buraków – ze skórką
  • 100 -150  gram chrzanu świeżego  lub 200 gram ze słoiczka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru lub odrobina miodu
  • 1 duża cytryna lub 3 – 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 jabłko – opcjonalnie

Jak zrobić dobry chrzan z buraczkami: przygotowanie krok po kroku

  1. Chrzan namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Buraki ugotować – najlepiej na parze. Czas gotowania zależny jest od wielkości buraków, ale z reguły około 40 – 60 minut – sprawdzić wbijając czubek ostrego noża w burak. Wystudzić.
  3. Obrać ze skórki.
  4. Buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
  5. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
  6. Buraczki dokładnie wymieszać z chrzanem – także używam do tego blendera – dodać sól, cukier, sok z cytryny lub ocet jabłkowy.
  7. Wymieszać. Spróbować – jeśli jest potrzeba – doprawić do smaku.
  8. Jeśli mamy ochotę na nieco łagodniejszą wersję, do buraków wymieszanych z chrzanem i przyprawami dodajemy starte lub zbledowane jabłko.
  9. Przełożyć do słoika, zakręcić.
  10. Zostawić przynajmniej na kilka godzin, żeby składniki porządnie się przegryzły.
Wskazówki
  •  Świeżo tarty chrzan jest o wiele bardziej ostry niż gotowy ” ze słoika” – w zależności od gatunku ma też różny poziom ostrości.
  •  Jeśli użyjemy gotowego chrzanu ze słoika, to koniecznie bez dodatków – najlepiej taki „tarty na kwasku cytrynowym” lub zaprawiony octem jabłkowym.
  • Namoczony chrzan łatwiej się trze – jest bardziej „sprężysty”.

Sprawdź jak przygotować wielkanocny chrzan. Najlepsze świąteczne przepisy:

Deser z chrzanem – tradycyjny śląski, wielkanocny kompot

Świeży chrzan wielkanocny z jajkiem – prosty przepis

Ćwikła na Wielkanoc – jak zrobić chrzan z buraczkami

Przetwory

Kiszonki

Masz pytania do przepisu? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Zostaw swój komentarz pod przepisem. Bardzo chętnie dowiem się co myślisz o zdrowym chrzanie z buraczkami.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments