Deser z chrzanem – tradycyjny śląski, wielkanocny kompot

0
249
Chrzan w słoiku na Wielkanoc.
A może tak deser chrzanowy?

Deser z chrzanu czy kompot z chrzanu? Największy problem mam z nazwaniem tej specyficznej potrawy. Wielkanocnej, podawanej po obiedzie w pierwszy dzień świąt.

Moja babcia Marysia mówiła na nią: kompot z chrzanu, bo pojawiła się na stole – obowiązkowo – na zakończenie obiadu w pierwszy dzień Świąt Wielkanocnych.

Głównym składnikiem jest oczywiście chrzan. Obowiązkowo świeżo starty – nie nadaje się gotowy ze słoika. Chrzanowi dzielnie towarzyszy drugi symbol Świąt – czyli jajo. Do tego nieco mleka – i gotowe!

Babcia mówiła, że każdy z nas musi wypić nieco kompotu chrzanowego na koniec posiłku, bo poprawi nam trawienie.

Uwielbiam ten smak i nie wyobrażam sobie bez niego wielkanocnego obiadu.

I co ciekawe – wcale, a wcale nie jest ostry, bowiem mleko łagodzi jego ostrość. No bo kto to widział szczypiący w język deser?

Deser z chrzanu – kompot z chrzanu: przepis

Deser z chrzanu – kompot z chrzanu: składniki

  • korzeń chrzanu jeden gruby kawałek
  • pół litra wody
  • 3 jajka
  • 300 ml słodkiego, tłustego mleka

Deser z chrzanu – kompot z chrzanu: przygotowanie krok po kroku

  1. Obierz chrzan i zetrzyj go na drobnej tarce – na tej części tarki, na której trze się placki, bowiem chrzan musi mieć wiórki.
  2. W garnku zagotuj wodę.
  3. Z utartego chrzanu odłóż 1 łyżkę.
  4. Do garnka z wodą dodaj pozostały utarty chrzan i gotuj około piętnastu minut.
  5. Do zimnego mleka wbij jajka i dokładnie roztrzep – trzepaczką lub malakserem.
  6. Mleko z jajkami wlej – bardzo powoli, małym strumieniem – do gotującego się chrzanu, cały czas mieszając.
  7. Dodaj łyżkę odłożonego wcześniej świeżego chrzanu, zagotuj.
  8. Posól do smaku.
  9. Konsystencja deseru/ kompotu z chrzanu ma być lekko zawiesista, przypominająca lejący się kisiel. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozrzedź ją słodkim, gorącym mlekiem. Ewentualnie gorącą wodą.
Wskazówka
  • Chrzan najlepiej jest trzeć przy otwartym oknie, pod pochłaniaczem w kuchni lub w ogrodzie – wtedy nie będzie aż tak mocno atakował naszych nozdrzy ostrością.

Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy

Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:

Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Koniecznie poznaj też przepisy wigilijne.

Przygotuj wspaniałe święta dzięki wielkanocnym przepisom:

Jak zrobić dobry chrzan domowy na Wielkanoc – przepis krok po kroku

Wielkanocny sos tatarski z grzybkami – prosty przepis

Paluchy chlebowe – drożdżowe Grissini

Zupy krem

Napoje

Przygotowałaś chrzan według przepisu?

Jeżeli tak – zostaw swoją opinię w komentarzu. Wieże, że wszystkim smakowało przy świątecznym stole.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!