
Deser z chrzanu czy kompot z chrzanu? Największy problem mam z nazwaniem tej specyficznej potrawy. Wielkanocnej, podawanej po obiedzie w pierwszy dzień świąt.
Moja babcia Marysia mówiła na nią: kompot z chrzanu, bo pojawiła się na stole – obowiązkowo – na zakończenie obiadu w pierwszy dzień Świąt Wielkanocnych.
Głównym składnikiem jest oczywiście chrzan. Obowiązkowo świeżo starty – nie nadaje się gotowy ze słoika. Chrzanowi dzielnie towarzyszy drugi symbol Świąt – czyli jajo. Do tego nieco mleka – i gotowe!
Babcia mówiła, że każdy z nas musi wypić nieco kompotu chrzanowego na koniec posiłku, bo poprawi nam trawienie.
Uwielbiam ten smak i nie wyobrażam sobie bez niego wielkanocnego obiadu.
I co ciekawe – wcale, a wcale nie jest ostry, bowiem mleko łagodzi jego ostrość. No bo kto to widział szczypiący w język deser?
Deser z chrzanu – kompot z chrzanu: przepis
Deser z chrzanu – kompot z chrzanu: składniki
- korzeń chrzanu jeden gruby kawałek
- pół litra wody
- 3 jajka
- 300 ml słodkiego, tłustego mleka
Deser z chrzanu – kompot z chrzanu: przygotowanie krok po kroku
- Obierz chrzan i zetrzyj go na drobnej tarce – na tej części tarki, na której trze się placki, bowiem chrzan musi mieć wiórki.
- W garnku zagotuj wodę.
- Z utartego chrzanu odłóż 1 łyżkę.
- Do garnka z wodą dodaj pozostały utarty chrzan i gotuj około piętnastu minut.
- Do zimnego mleka wbij jajka i dokładnie roztrzep – trzepaczką lub malakserem.
- Mleko z jajkami wlej – bardzo powoli, małym strumieniem – do gotującego się chrzanu, cały czas mieszając.
- Dodaj łyżkę odłożonego wcześniej świeżego chrzanu, zagotuj.
- Posól do smaku.
- Konsystencja deseru/ kompotu z chrzanu ma być lekko zawiesista, przypominająca lejący się kisiel. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozrzedź ją słodkim, gorącym mlekiem. Ewentualnie gorącą wodą.
Wskazówka
- Chrzan najlepiej jest trzeć przy otwartym oknie, pod pochłaniaczem w kuchni lub w ogrodzie – wtedy nie będzie aż tak mocno atakował naszych nozdrzy ostrością.
Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy
Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:
Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Koniecznie poznaj też przepisy wigilijne.
Przygotuj wspaniałe święta dzięki wielkanocnym przepisom:
Jak zrobić dobry chrzan domowy na Wielkanoc – przepis krok po kroku
Wielkanocny sos tatarski z grzybkami – prosty przepis
Paluchy chlebowe – drożdżowe Grissini
Przygotowałaś chrzan według przepisu?
Jeżeli tak – zostaw swoją opinię w komentarzu. Wierzę, że wszystkim smakowało przy świątecznym stole.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!