Gęś pieczona (owsiana) w porcjach z żurawiną lub brzoskwinami
Tradycyjny przepis na owsianą gęś pieczoną w kawałkach (porcjach) z żurawiną lub brzoskwiniami. To mój nowy sposób na przygotowanie gęsiny, przywieziony z wakacji w Turcji. Tam bowiem poznałam Magdę, która – w Polsce oczywiście – wraz z mężem hoduje gęsi.
Raczyła mnie ciekawymi opowieściami o gęsiach i gęsinie, a także dostałam od niej przepis na gęś pieczoną w kawałkach.
Za przepis i przygotowanie według niego mięsa, Magda wygrała w 2015 roku konkurs ogłoszony przez Marszałka Województwa: „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.
Kupiłam gęś w zaprzyjaźnionym gospodarstwie i zrobiłam na obiad. Rewelacyjna! Nagroda dla Magdy jak najbardziej zasłużona!
Dlaczego gęś owsiana?
A wiecie dlaczego gęś nosi miano „owsiana”? Zawsze mnie to zastanawiało.
Sprawa jest prosta: gęś jest karmiona prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez ostatnie 3 tygodnie tylko owsem. Taki sposób karmienia powoduje, że mięso jest wyjątkowo zdrowe i smaczne.
Gęś owsianą uwielbiają wręcz nasi zachodni sąsiedzi i to na ich stoły trafia głównie polska gęsina.
Przepis na danie: Gęś pieczona w kawałkach
Składniki danie: Gęś pieczona w kawałkach
- gęś lub część gęsi
- 2 duże jabłka – najlepiej kwaskowate
- 2 średnie cebule lub 6 szalotek
- pieprz czarny
- słodka papryka
- majeranek
- sól
Jako dodatek:
- brzoskwinie z puszki
- żurawina do mięs
Przygotowanie dania: Gęś pieczona w kawałkach
- Gęś umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Połówkę gęsi na 4 do 6 sztuk w zależności od wielkości tuszki.
- Skrzydła, podroby i szyję zużyć do ugotowania rosołu z gęsi. Sprawdź przepis na rosół z gęsi.
- Kawałki gęsi natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną słodkiej papryki.
- Zostawić na noc w lodówce.
- Następnego dnia porcje mięsa smażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Z jednej i drugiej na złoty kolor.
- Podsmażone przełożyć – wraz z wytopionym tłuszczem – do brytfanny. Podlać gorącą wodą około 3/4 szklanki i dusić pod przykryciem około 1 godziny – cały czas na wolnym ogniu.
- Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na osiem części.
- Cebule obrać, pokroić na ćwiartki. Szalotki tylko obrać z łusek.
- Jabłkami i cebulami obłożyć mięso i smażyć jeszcze około 40 minut.
- W sumie czas smażenia gęsi powinien wynosić 1 godzinę i 30 do 40 minut.
- Gęś po usmażeniu odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia*.
- Przed podaniem odgrzać i pokroić na mniejsze kawałki lub plastry.
- Jako dodatek okładam je brzoskwiniami wypełnionymi żurawiną. Sprawdź przepis na żurawinę do mięs.
- Świetnie smakuje z czerwoną kapustą i buraczkami. Sprawdź przepis na buraczki z chrzanem.
Wskazówka:
- Gęś można podać od razu po upieczeniu, ale następnego dnia lepiej smakuje.
- Możesz przygotować zdrowszy wariant – i upiec gęś w kawałkach w rękawie w piekarniku w 180 stopniach
Zobacz inne przepisy z gęsiną!
Jeżeli chcesz zasmakować w innych, tradycyjnych i przepysznych potrawach z gęsią w roli głównej – sprawdź te przepisy:
Gęś pieczona w piekarniku z nadzieniem z jabłek
Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką
Gęś pieczona w niskiej temperaturze
Smakowało? Daj znać jak tobie smakowała gęś pieczona w porcjach!
Przygotowałaś gęś w porcjach według tego przepisu? Ile porcji gęsi udało Ci się upiec? Podziel się swoimi wrażeniami smakowymi w komentarzu. A może masz jakieś pytania co do przygotowania gęsiny? Pisz w komentarzu – postaram się odpowiedzieć 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Właśnie dzisiaj smażę gąske, ciekawym jak jutro będzie smakować
Witaj, i jak potrawa została przyjęta? Mam nadzieję, szybko zniknęła. Dziękuje za komentarz. pozdrawiam dana
miala byc ges pieczona, a tu głównie niezdrowe smażenie.
Witaj, akurat ta jedyna jest pieczona na patelni. Pozostałe w piekarniku. Polecam pieczoną w niskiej temperaturze – jest naprawdę znakomita. Pozdrawiam serdecznie dana
Nie bardzo rozumiem : to gęś tuszona czy pieczona?
Witaj, „tuczona” to forma hodowli, natomiast „pieczona” to forma obróbki cieplnej potrawy, więc to po prostu dwie zupełnie różne znaczenia dotycząca gęsi pieczonej. A potrawa naprawdę pyszna 🙂 pozdrawiam dana
Po godzinie duszenia dodać cebule i jabłka i dusić dalej w brytfannie?
Witaj, tak po godzinie duszenia gęsi obłożyć ją jabłkami i cebulą i dusić jeszcze 40 minut. Smacznego życzę dana