Sałatka z gęsią (kaczką) pieczoną, rukolą i gruszką

0
1329
Sałatka z gęsią pieczoną, rukolą i grillowaną gruszką podane na razem na talerzu. Soczysta pierś razem z słodkimi pomidorami koktajlowymi.
Zostało mięso z gęsi pieczonej? Wykorzystaj je do zrobienia lekkiej i pysznej sałatki z gęsia i rukolą. Idealny posiłek na słoneczne popołudnie.

Przepis na sałatkę z gęsią (kaczką) pieczoną rukolą i gruszką. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Często zostają resztki mięsa, więc następnego dnia przygotowuję przepyszną sałatkę z rukolą.

Sałatka z gęsią (kaczką), rukolą i gruszką jest idealnym daniem zarówno na obiad, jak i na drugie śniadanie.

Do tej sałatki wykorzystuję zawsze upieczone mięso z gęsi lub kaczki. Oczywiście, można także upiec specjalnie do tego dania pierś z kaczki i wykorzystać do sałatki. Sprawdź przepis na gęś pieczoną.

Przepis na danie: Sałatka z gęsią pieczoną, rukolą i gruszką – przepis:

1. Sałatka z gęsią pieczoną, rukolą i gruszką: składniki

  • 200 gram upieczonego mięsa z gęsi/kaczki
  • 1 twarda gruszka
  • dwie garście rukoli
  • sól i pieprz
  • 10 pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • olej i sok z cytryny do sosu winegret

2. Sałatka z gęsią pieczoną, rukolą i gruszką – przygotowanie dania krok po kroku:

  1. Gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na pół plastry.
  2. Gruszkę grillować na patelni grillowej (bez tłuszczu), ewentualnie na zwykłej.
  3. Rukolę opłukać, osuszyć i położyć na talerzu.
  4. Kaczkę/gęś pokroić w plastry.
  5. Pomidory przekroić na pół
  6. Pokrojone mięso, gruszkę i pomidory ułożyć na rukoli.
  7. Polać sosem – Sprawdź przepis na sos winegret.

Sos winegret – przepis:

1. Sos winegret – opcja z sokiem z cytryny – składniki:

  • 3 porcje oliwy (3 łyżki oliwy)
  • 1 porcja soku z cytryny (3 łyżki soku z cytryny)
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • szczypta pieprzu

2. Sos vinegret – opcja z sokiem z cytryny  – przegotowania dana krok po kroku:

  1. Do naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką wlać sok z cytryny, sól i cukier. Wymieszać.
  2. Dodać oliwę – zakręcić pokrywkę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.
Wskazówka:
  1. Jeśli nie dysponujemy upieczonym mięsem, możemy usmażyć piersi z kaczki.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
  3. Opłukaną pierś z kaczki osuszyć ręcznikiem i ponacinać skórę.
  4. Grillową patelnię mocno rozgrzać.
  5. Ułożyć pierś od strony skóry i piec 6 minut.
  6. Przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.
  7. Upieczoną pierś włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 6 minut – nie przykrywać.
  8. Po upieczeniu zostawić na 5 minut, żeby odpoczęła i dopiero pokroić.
  9. I jeszcze jedna uwaga: jeśli weźmiemy „wiejską” kaczkę, czas pieczenia może być nieco dłuższy.

Inne przepisy na gęsinę znajdziesz, gdy klikniesz:

Rosół z gęsi

Gęś pieczona w kawałkach

Gęś faszerowana ziemniakami

Gęś faszerowana kaszą

Gęś pieczona w piekarniku

Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Gęsi smalec

Co wybrałaś? Sałatkę z gęsią czy kaczką? Daj znać w komentarzu.

Smakowała sałatka według mojego przepisu? Jeżeli masz pytania do przepisu na pyszną sałatkę z gęsi to daj znać w komentarzu. Chętnie pomogę :)!

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!