Gęś pieczona w kawałkach

2
5896
piersi z gęsi

Gęś pieczona w kawałkach to mój nowy przepis na przygotowanie gęsiny, przywieziony z wakacji w Turcji. Tam bowiem poznałam Magdę, która – w Polsce oczywiście – wraz z mężem hoduje gęsi. 

Raczyła mnie ciekawymi opowieściami o gęsiach i gęsinie, a także dostałam od niej przepis na gęś pieczoną w kawałkach.

Za przepis i przygotowanie według niego mięsa, Magda wygrała w 2015 roku konkurs ogłoszony przez Marszałka Województwa: “Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.

Kupiłam gęś w zaprzyjaźnionym gospodarstwie i zrobiłam na obiad. Rewelacyjna! Nagroda dla Magdy jak najbardziej zasłużona!

A wiecie dlaczego  gęś nosi miano “owsiana”? Zawsze mnie to zastanawiało.

Sprawa jest prosta: gęś jest karmiona prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez  ostatnie 3 tygodnie tylko owsem. Taki sposób karmienia powoduje, że mięso jest wyjątkowo zdrowe i smaczne.

Gęś owsianą uwielbiają wręcz nasi zachodni sąsiedzi i to na ich stoły trafia głównie polska gęsina.

Przepis na danie: Gęś pieczona w kawałkach

Składniki danie : Gęś pieczona w kawałkach

  • gęś lub część gęsi
  • 2 duże jabłka – najlepiej kwaskowate
  • 2 średnie cebule lub 6 szalotek
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sól

Jako dodatek:

Przygotowanie danie : Gęś pieczona w kawałkach

  1. Gęś umyć, osuszyć i podzielić na kawałki. Połówkę gęsi na 4 do 6 sztuk w zależności od wielkości tuszki.
  2. Skrzydła, podroby i szyję zużyć do ugotowania rosołu z gęsi.
  3. Kawałki gęsi natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną słodkiej papryki.
  4. Zostawić na noc w lodówce.
  5. Następnego dnia mięso smażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Z jednej i drugiej na złoty kolor.
  6. Podsmażone przełożyć – wraz z wytopionym tłuszczem – do brytfanny. Podlać gorącą wodą około 3/4 szklanki i dusić pod przykryciem około 1 godziny – cały czas na wolnym ogniu.
  7. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na osiem części.
  8. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki. Szalotki tylko obrać z łusek.
  9. Jabłkami i cebulami obłożyć mięso i smazyć jeszcze około 40 minut.
  10. W sumie czas smażenia powinien wynosić 1 godzinę i 30 do 40 minut.
  11. Gęś po usmażeniu odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia*.
  12. Przed podaniem odgrzać i pokroić na mniejsze kawałki lub plastry.
  13. Jako dodatek okładam je brzoskwiniami wypełnionymi żurawiną do mięs.
  14. Świetnie smakuje z czerwoną kapustą,  buraczkami. 
Wskazówka:
  • Gęś można podać od razu po upieczeniu, ale następnego dnia lepiej smakuje.

Jeśli natomiast preferujesz całą gęś pieczoną w piekarniku, to polecam inne moje przepisy na gęsinę:

upieczona połówka gęsi i sos w sosjerce
Potrawy – gęś pieczona w piekarniku
upieczona gęś w brytfannie
Potrawy – gęś pieczona w niskiej temperaturze
gęś faszerowana upieczona
Gęś faszerowana ziemniakami
kasza wewnątrz upieczonej gęsi
Gęś faszerowana kaszą

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Poprzedni artykułPrezent dla podróżnika – 54 propozycje
Następny artykułGęś pieczona w piekarniku

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaAnulka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anulka
Gość
Anulka

Właśnie dzisiaj smażę gąske, ciekawym jak jutro będzie smakować

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.