Gęś pieczona w piekarniku

4
4385
upieczona połówka gęsi i sos w sosjerce
Potrawy - gęś pieczona w piekarniku

Gęś pieczona w całości, w piekarniku jest idealnym daniem na rodzinny czy świąteczny obiad. W mojej rodzinie przepis na pieczenie gęsi, babcia miała zapisany w swoim “zeszycie kucharskim” i według niego przyrządzona gęś najbardziej mi smakuje.

Żadnych zmieniających smak dodatków – tylko sól, pieprz, majeranek i jabłko. Przyprawy te wyostrzają i podkreślają smak gęsiny.

 Przepis na danie: Gęś pieczona w piekarniku

Składniki dania: Gęś pieczona w piekarniku

  • 1 gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona ( z reguły około 4 – 4,5 kg)
  • 1 duże jabłko
  • sól  – 1 kopiasta łyżka
  • świeżo zmielony pieprz – 2 łyżki
  • majeranek 3 łyżki
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • 1 szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie, żeby zrobić sos)
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie dania: Gęś pieczona w piekarniku

  1. Zamrożoną gęś rozmrozić – najlepiej w lodówce, wtedy rozmrażanie trwa nawet 2 dni. Ewentualnie można rozmrozić w temperaturze pokojowej – rozmrozi się w ciągu nocy.
  2. Spod skóry gęsi wyciągnąć tłuszcz i zrobić z niego zdrowy gęsi smalec.
  3. Gęsią, szyję i podroby (ja także odkrawam skrzydła) wykorzystać do ugotowania rosołu drobiowego.
  4. Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Majerankiem, solą i pieprzem od środka, od zewnątrz solą i pieprzem.*
  5. Do środka włożyć pokrojone jabłko.
  6. Zostawić na kilka godzin (lepiej) lub od razu piec (też będzie dobra).
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury około 230 – 240 °C.
  8. Do nagrzanego piekarnika włożyć gęś na około 15 minut, żeby gęś się zrumieniła.
  9. Potem obniżyć temperaturę do 175 – 180 st. C. i piec tyle godzin, ile kilogramów waży gęś.**
  10. Piec pod przykryciem – jeśli nie mamy gęsiarki lub brytfanny, gęś przykryć folią aluminiową.
  11. Po około 1,5 godzinie otworzyć piekarnik i polać mięso wytworzonym sosem. I tak jeszcze kilka razy, ale generalnie robimy to jak najszybciej, aby nie trzymać piekarnika długo otwartego. Możemy raz gęś przewrócić – niektóre piekarniki nie pieką równomiernie.
  12. Po upieczeniu, gęś wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę na półmisku, pokroić i podawać.
  13. W czasie pieczenia wytworzy się sporo sosu – to 100 procentowy tłuszcz z gęsi z przyprawami. NIE WYRZUCAĆ – przelać do pojemnika lub woreczka (np. na mrożonki), zamrozić i używać do pieczenia, zaprawiania zup w zimie. Więcej o bardzo zdrowym smalcu i tłuszczu gęsim TUTAJ.
  14. Świetnie komponuje się z sałatką z ziemniaków i kapusty kiszonej, albo z śląskimi kluskami ( obowiązkowo z dziurką, w którą kapiemy sos), modrą kapustą i buraczkami na ostro.
  15. Lubię też smak gęsi w połączeniu z sosem z czerwonego wina.

Przygotowanie dania: sos z czerwonego wina do gęsi

  1. Zlać trochę tłuszczu spod gęsi na patelnię, koniecznie z jego gęściejszą częścią.
  2. Dodać 2 łyżki mąki i 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina.Wymieszać.
  3. Gotować na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Sos musi odparować i zgęstnieć. Przelać do sosjerki.
Wskazówki
  • * Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowy posmak. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka.
  • ** generalna zasada pieczenia gęsi jest taka: od 45 minut do 1 godziny na każdy kilogram gęsi. Jednak trzeba kontrolować stopień wysmażenia: nieco krócej będzie smażyła się gęsina z farmy, a na pewno dłużej wiejska, biegająca po podwórku.
  • gęsi podczas pieczenia nie nakłuwamy – powoduje to wyciekanie soków i tym samym wysuszanie mięsa

 

gęsi smalec
Gęsi smalec przed wytopieniem

Inne przepisy na gęsinę znajdziesz, gdy klikniesz:

Rosół z gęsi

Gęś pieczona w kawałkach

Gęś faszerowana ziemniakami

Gęś faszerowana kaszą

Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką

Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Gęsi smalec

 

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Poprzedni artykułGęś pieczona w kawałkach
Następny artykułList od Świętego Mikołaja – doskonały pomysł na prezent dla dziecka

4
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Wagabundarafałi Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
i
Gość
i

fatalny przepis ! Szkoda gęsi! Otóż po upieczeniu gęsi wg tego przepisu mam następujące uwagi : – bzdurą jest wstępne pieczenie w temperaturze 230-240 st itd ! Składniki też do korekty !\A więc : – gęś około 4-4,5 kg – 3 duże jabłka (renety) – 2 łyżki soli – 3 łyżki pieprzu – 5 łyżek majeranku – 1 łyżeczka tymianku Po natarciu przyprawami wg autora, gęś w brytwannie wkladamy do piekarnika nagrzanego do 160 st i pieczemy przez 4,5 – 5 godz. 20 minut przed końcem pieczenia , odkrywamy pokrywę gęsiarki i pieczemy gęś w temp. 200 st ! p.s.… Czytaj więcej »

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.