Rosół z gęsi

0
1762
Rosół z gęsi z makaronem podany na talerzu

Rosół z gęsi ma działanie rozgrzewające i smakuje znakomicie. Niemal król wśród rosołów odmian wszelkich.

Gęś jest – niestety – tłusta i przez to wysoko kaloryczna, ale bogata w taki rodzaj tłuszczu, który jest przez nas jak najbardziej pożądany.

Pieczona gęś jest najbardziej popularna, ale zasmakujcie także w zupie z gęsiny.

Gęsina to bogactwo białka, witamin i składników mineralnych, a także kwasów, które  obniżają poziom złego, a podwyższają poziom dobrego cholesterolu.

Gęsi kupuję zawsze jesienią  „prosto ze wsi” i wtedy pojawia się na stole rewelacyjny rosół z gęsi.

Odcinam skrzydła, szyję i kawałek tylnej części plus podroby – i przeznaczam na rosół. Pozostałą część porcjuję – czasem jeszcze uszczknę nieco do rosołu –  i przeznaczam do pieczenia. Zawsze wyjmuję tłuszcz z gęsi i przetapiam go na gęsi smalec. 

Drugim sposobem, z jakim traktuję gęś, jest pozostawienie jej w całości – oprócz skrzydeł, szyi i podrobów. Wyjmuję tłuszcz, a gęś piekę w całości w piekarniku.

Zawsze dodaję do rosołu z gęsi przypaloną na brązowo cebulę, co daje rosołowi smaczek i kolor. Kiedyś, gdy w domach były piece z blachą, cebulę opiekało się właśnie na niej.

Obecnie najlepiej jest zrobić to na suchej – nie dodawać tłuszczu!! – teflonowej patelni. Opalanie nad gazem, jak polecają na różnych forach kulinarnych, raczej mnie nie przekonuje.

Przepis na danie: Rosół z gęsi

Składniki danie : Rosół z gęsi

  • 3 litry wody
  • skrzydła, podroby,szyja, korpus lub kawałek z tylnej części
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • połowa selera
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • zielone zioła: seler, lubczyk, pietruszka – mała garść – bardzo wskazane, aczkolwiek niekonieczne. Jeśli nie macie świeżych lub mrożonych gałązek, można wrzucić łyżkę suszonych ziół.
  • sól i pieprz do smaku
  • w razie potrzeby doprawić własnoręcznie przyrządzoną kostką bulionową 

Składniki dania : Rosół z gęsi

  1. Mięso opłukać i włożyć do garnka z zimną wodą.
  2. Powoli doprowadzić do wrzenia.
  3. Powoli gotować, zbierając łyżką cedzakową pojawiające się szumowiny.
  4. Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu.
  5. Warzywa obrać i opłukać.
  6. Cebulę podzielić na części i przysmażyć na patelni na mocno brązowy kolor – ma być nawet lekko przypalona.
  7. Do gotującego się mięsa dołożyć warzywa, przyprawy i cebulę.
  8. Powoli gotować jeszcze przynajmniej 1 godzinę, ale świetnie smakuje gotowany nawet kilka godzin.
  9. Jeśli będzie potrzeba dolać wody – zrobić to, ale tylko wrzątek ( żeby nie zatrzymywać procesu gotowania).
  10. Po ugotowaniu wyjąć mięso i warzywa, a rosół przecedzić przez  sitko.
  11. Mięso obrać i pokroić, dodać do rosołu.
  12. Do rosołu można także dodać pokrojoną na plasterki, ugotowaną marchewkę.
  13. Rosół z gęsi podawać z makaronem i obficie posypać zieloną pietruszką. Znakomicie smakuje także jako bulion.
Wskazówka
  • Rosół z gęsi sprawdza się, w roli bazy do różnych zup – na przykład pomidorowej lub krupniku.
  • Rosół po ugotowaniu jest bardzo tłusty.Jeśli nie lubimy aż tak tłustego rosołu, to proponuję nie wyrzucać tłuszczu, tylko zebrać go i użyć do innego dania. Na przykład przesmażyć na nim cebulkę do żurku lub grochówki.
  • Najłatwiej będzie zebrać tłuszcz, gdy garnek z przecedzonym już rosołem odstawimy do zimnego miejsca – tłuszcz osiądzie na górze.
  • Odmianą rosołu z gęsiny jest rosół z gęsi i wołowiny. Chcąc ugotować taki rosół, dajemy kawałek wołowiny, na przykład pręgi wołowej.

Inne przepisy na gęsinę znajdziesz, gdy klikniesz:

Gęś pieczona w kawałkach

Gęś faszerowana ziemniakami

Gęś faszerowana kaszą

Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką

Gęś pieczona w piekarniku

Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Gęsi smalec

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 4.8]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSiemieniotka – typowa śląska zupa wigilijna
Następny artykułWiedeńskie kawiarnie

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.