
Przepis na rosół z gęsi. Rosół z gęsi ma działanie rozgrzewające i smakuje znakomicie. Niemal król wśród rosołów odmian wszelkich.
Jakie właściwości ma rosół z gęsi?
Gęś jest – niestety – tłusta i przez to wysoko kaloryczna, ale bogata w taki rodzaj tłuszczu, który jest przez nas jak najbardziej pożądany.
Pieczona gęś jest najbardziej popularna, ale zasmakujcie także w zupie z gęsiny.
Gęsina to bogactwo białka, witamin i składników mineralnych, a także kwasów, które obniżają poziom złego, a podwyższają poziom dobrego cholesterolu.
Gęsi kupuję zawsze jesienią „prosto ze wsi” i wtedy pojawia się na stole rewelacyjny rosół z gęsi.
Jakie części z gęsi przeznaczyć na rosół?
Gęś jest na tyle dobra, cenna i… duża, że „szkoda” cała przeznaczać na ugotowanie rosołu. Warto ją po porcjować i przygotować dwa dania za jednym zamachem.
Jak to zrobić?
Odcinam skrzydła, szyję i kawałek tylnej części plus podroby – i przeznaczam na rosół. Pozostałą część porcjuję – czasem jeszcze uszczknę nieco do rosołu – i przeznaczam do przygotowania gęsi pieczonej w kawałkach. Zawsze wyjmuję tłuszcz z gęsi i przetapiam go na gęsi smalec.
Drugim sposobem, z jakim traktuję gęś, jest pozostawienie jej w całości – oprócz skrzydeł, szyi i podrobów. Wyjmuję tłuszcz i przygotowuję gęś pieczoną w całości w piekarniku z nadzieniem z jabłka.
Zawsze dodaję do rosołu z gęsi przypaloną na brązowo cebulę, co daje rosołowi smaczek i kolor. Kiedyś, gdy w domach były piece z blachą, cebulę opiekało się właśnie na niej.
Jak przygotować (opalić) cebulę do rosołu? Obecnie najlepiej jest zrobić to na suchej – nie dodawać tłuszczu!! – teflonowej patelni. Opalanie nad gazem, jak polecają na różnych forach kulinarnych, raczej mnie nie przekonuje.
Jaki ma smak rosół z gęsi?
Osoby, które nigdy nie próbowały gęsi w formie zupy, mogę się zastanawiać jaki smak ma taki rosół. Odpowiem tak – tego trzeba po prostu spróbować!
Nie przypomina w smaku rosołu wołowego, jest nieco podobny do rosołu z kury, ale (odpowiednio przyprawiony), dużo bardziej wyrazisty, esencjonalny i… rosołowaty 🙂
Jeżeli spróbujesz raz – nie będziesz chciała wrócić do poprzednich wersji zup.
Rosół z gęsi: przepis
Rosół z gęsi: składniki
- 3 litry wody
- skrzydła, podroby,szyja, korpus lub kawałek z tylnej części
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- połowa selera
- 1 cebula
- listek laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- zielone zioła: seler, lubczyk, pietruszka – mała garść – bardzo wskazane, aczkolwiek niekonieczne. Jeśli nie macie świeżych lub mrożonych gałązek, można wrzucić łyżkę suszonych ziół.
- sól i pieprz do smaku
- w razie potrzeby doprawić własnoręcznie przyrządzoną domową kostką bulionoą
Rosół z gęsi: przygotowanie krok po kroku
- Mięso opłukać i włożyć do garnka z zimną wodą.
- Powoli doprowadzić do wrzenia.
- Powoli gotować, zbierając łyżką cedzakową pojawiające się szumowiny.
- Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu.
- Warzywa obrać i opłukać.
- Cebulę podzielić na części i przysmażyć na patelni na mocno brązowy kolor – ma być nawet lekko przypalona.
- Do gotującego się mięsa dołożyć warzywa, przyprawy i cebulę.
- Powoli gotować jeszcze przynajmniej 1 godzinę, ale świetnie smakuje gotowany nawet kilka godzin.
- Jeśli będzie potrzeba dolać wody – zrobić to, ale tylko wrzątek ( żeby nie zatrzymywać procesu gotowania).
- Po ugotowaniu wyjąć mięso i warzywa, a rosół przecedzić przez sitko.
- Mięso obrać i pokroić, dodać do rosołu.
- Do rosołu można także dodać pokrojoną na plasterki, ugotowaną marchewkę.
- Rosół z gęsi podawać z makaronem i obficie posypać zieloną pietruszką. Znakomicie smakuje także jako bulion.
Wskazówka
- Rosół z gęsi sprawdza się, w roli bazy do różnych zup – na przykład pomidorowej lub krupniku na rosole z kaszą jęczmienną .
- Rosół po ugotowaniu jest bardzo tłusty. Jeśli nie lubimy aż tak tłustego rosołu, to proponuję nie wyrzucać tłuszczu, tylko zebrać go i użyć do innego dania. Na przykład przesmażyć na nim cebulkę do żurku lub grochówki.
- Najłatwiej będzie zebrać tłuszcz, gdy garnek z przecedzonym już rosołem odstawimy do zimnego miejsca – tłuszcz osiądzie na górze.
- Odmianą rosołu z gęsiny jest rosół z gęsi i wołowiny. Chcąc ugotować taki rosół, dajemy kawałek wołowiny, na przykład pręgi wołowej.
Sprawdź inne przepisy z gęsią:
Tutaj znajdziesz inne przepisy z gęsią, które przygotowałam na blogu – koniecznie je przetestuj i daj i znać czy Ci smakowało!
Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką
Gęś pieczona w piekarniku w całości
Gęś pieczona w niskiej temperaturze
Poznaj równiej moje pozostałe przepisy na pyszne zupy:
Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem
Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami
Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem
Krupnik na rosole z kaszą jęczmienną
Jak smakował Ci rosół z gęsi według tego przepisu? Napisz komentarz!
Jeżeli ugotowałaś rosół według tego przepisu – koniecznie napisz czy Ci smakował i jak wyszedł. Jestem bardzo ciekawa i to cenna dla mnie informacja.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!