Szwajcarskie pierniczki świąteczne Basler Läckerli z bakaliami
Szwajcarskie pierniczki z miodem i migdałami, powszechnie znane jako Basler Läckerli (pierniczki z Bazylei), nie raz miałam okazję próbować w czasie wakacyjnych wojaży, jednak nigdy – do tej pory – nie piekłam ich sama.
Podczas pobytu w szkole języka angielskiego w Chester w maju, mimo rozkwitającej wokół wiosny, w czasie którejś z przerw „wypłynął” temat Świąt i świątecznych potraw w naszych krajach. To znaczy w Polsce, Szwajcarii, Niemczech i Finlandii – bo z tych miejsc byli moi koledzy z grupy. Okazało się, że szwajcarski piernik znany jest wszędzie.
Parę dni temu dostałam od Marlies i Irene – moich szwajcarskich koleżanek – przepisy. Obydwa oryginalne, od lat stosowane w ich rodzinach. Różne, bo jeden z cukrem, a drugi z miodem w roli głównej. Ale obydwa obowiązkowo w towarzystwie migdałów lub innych bakalii. Polane polewą zwykłą, cytrynową lub – najbardziej klasyczną – z kirchem.
Piernik po upieczeniu można pokroić zanim jest ciepły, ale wtedy brzegi będą nieco poszarpane (dodaje to ciasteczkom nieco uroku). Jednak spokojnie można pokroić piernik po przestudzeniu – wtedy otrzymamy kawałki o równiutkich brzegach.
Z podanej ilości wychodzi ciasto na blaszkę o wymiarach mniej więcej 24 cm x 20 cm. Oczywiście, piernik można – i warto – upiec z podwojonej ilości składników.
Pierniczki te można przyrządzić nawet tuż przed świętami – będą co prawda nieco twarde, ale nie aż tak jak Pierniczki świąteczne z miodem.
Przepis na ciasteczka piernikowe Basler Läckerli – pierniczki z Bazylei
Składniki dania: Pierniki szwajcarskie świąteczne – miodowe Basler Läckerli
- 250 gram mąki
- 200 gram miodu
- 1 płaska łyżka masła
- 50 gram drobnego cukru – może być trzcinowy
- 200 gram obranych płatków migdałów
- 50 g kandyzowanej skórki owocowej: pomarańczowej i/lub cytrynowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżki kirschu, brandy lub likieru cytrynowego
Przygotowanie : Pierniki szwajcarskie świąteczne – miodowe Basler Läckerli
- Miód, cukier i masło włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu aż do roztopienia się składników. Następnie lekko schłodzić.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 170°C .
- Migdały – jeśli nie używamy gotowych płatków – lekko zmiksować (ale nie na mąkę, muszą zostać kawałki migdałów).
- Do misy lub naczynia miksującego wsypać mąkę i dodać do niej przyprawy korzenne, sodę, migdały skórkę owocową oraz schłodzone masło z miodem i cukrem. Miksować lub wyrabiać do połączenia się składników.
- Ciasto można wyrobić w malakserze, ale całkiem nieźle zarabia się go – tak jak klasyczny piernik – rękami. Ciasto do blachy najlepiej jest włożyć rękami. Ponieważ jest ono dosyć lepkie i ciężko się go rozprowadza po blaszce, dobrze jest sobie pomóc zwilżonymi wodą lub posypanymi mąką, rękami.
- Masę wyłożyć na papier do foremki na wysokość około 1,5 cm.
- Wyrównać wierzch.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 – 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza – góra piernika musi być złotawo – brązowa.
- Przestudzone polukrować, najlepiej pędzlem – i jeśli mamy ochotę – przyozdabiamy je układając na jeszcze płynny lukier skórkę pomarańczową.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia i dopiero wtedy pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.
- Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i wyschnięcia lukru. Warto jest włożyć je do szczelnego pojemnika, żeby nieco skruszały – można dodać jabłko, jak do pierników, pamiętając jednak, żeby wymieniać go co jakiś czas, żeby nie spleśniało.
Jak zrobić lukier
- Szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody lub 1 łyżka wody i łyżka soku z cytryny lub kirschu, skórka pomarańczowa do przyozdobienia.
- Do naczynia z cukrem pudrem dodać wodę lub wodę wymieszaną z sokiem z cytryny lub kirschem, dokładnie rozmieszać na jednolitą masę.
Wskazówki:
- Najlepiej jest użyć płatków z migdałów. Jeśli używamy całych migdałów, należy je zetrzeć lub zblendować.
- Migdały można połączyć z orzechami włoskimi w dowolnych proporcjach.
- Zdarza się, że zamiast migdałów, daje się tylko posiekane orzechy włoskie.
- Zamiast kandyzowanych owoców do piernika – pomarańczy lub ewentualnie cytryny – można dodać wysuszone i pokruszone kawałki pomarańcz lub cytryn lub otartą skórkę z cytryny – ja tak robię, bo posiadam mandarynki i cytryny z donicowej uprawy.
- Skórką pomarańczową można posypać gorący lukier.
- Przyprawa do pierników. Najlepsza jest zrobiona własnoręcznie – niezwykle aromatyczna i składającą się z takich korzeni, jakie lubimy, ale można też kupić gotową mieszankę. Kupując koniecznie należy sprawdzić skład – wiele firm oferuje przyprawę do piernika, w której jako główny składnik są mąka i cukier.
- Prawdziwą polewą na szwajcarskich ciasteczkach jest kirch z cukrem.
Kirsch (niem. Kirschwasser ) – wysokoprocentowy (38%–50%) napój alkoholowy wytwarzany z owoców czereśni, a czasem z wiśni. Kirsz w odróżnieniu od wiśniówki jest bezbarwny i nie jest słodki. Stosuje się go jako składnik różnego rodzaju potraw, deserów czy ciast.
Przepis na nieco bardziej miękkie ciasteczka z Bazylei znajdziesz, gdy klikniesz:
Pierniczki szwajcarskie Basler Läckerli z bakaliami
Źródło Kirsch: Wikipedia
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Proszę, napisz ile mam dodać masła….
Umknęło mi w przepisie – już skorygowałam 🙂 – 1 łyżkę 🙂 pozdrawiam świątecznie dana