ciastka szwajcarskie na święta

Desery Przepisy

Szwajcarskie pierniczki świąteczne Basler Läckerli z bakaliami

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 15 grudnia 2017

Szwajcarskie pierniczki z miodem i migdałami, powszechnie znane jako Basler Läckerli (pierniczki z Bazylei), nie raz miałam okazję próbować w czasie wakacyjnych wojaży, jednak nigdy – do tej pory – nie piekłam ich sama.

Podczas pobytu w szkole języka angielskiego w Chester w maju, mimo rozkwitającej wokół wiosny, w czasie którejś z przerw „wypłynął” temat Świąt i świątecznych potraw w naszych krajach. To znaczy w Polsce, Szwajcarii, Niemczech i Finlandii – bo z tych miejsc byli moi koledzy z grupy. Okazało się, że szwajcarski piernik znany jest wszędzie.

Parę dni temu dostałam od Marlies i Irene – moich szwajcarskich koleżanek – przepisy. Obydwa oryginalne, od lat stosowane w ich rodzinach. Różne, bo jeden z cukrem, a drugi z miodem w roli głównej. Ale obydwa obowiązkowo w towarzystwie migdałów lub innych bakalii. Polane polewą zwykłą, cytrynową lub – najbardziej klasyczną – z kirchem.

Piernik po upieczeniu można pokroić zanim jest ciepły, ale wtedy brzegi będą nieco poszarpane (dodaje to ciasteczkom nieco uroku). Jednak spokojnie można pokroić piernik po przestudzeniu – wtedy otrzymamy kawałki o równiutkich brzegach.

Z podanej ilości wychodzi ciasto na blaszkę o wymiarach mniej więcej 24 cm x 20 cm. Oczywiście, piernik można – i warto – upiec z podwojonej ilości składników.

Pierniczki te można przyrządzić nawet tuż przed świętami – będą co prawda nieco twarde, ale nie aż tak jak Pierniczki świąteczne z miodem.

Przepis na ciasteczka piernikowe Basler Läckerli – pierniczki z Bazylei

Składniki dania: Pierniki szwajcarskie świąteczne – miodowe  Basler Läckerli

  • 250 gram mąki
  • 200 gram miodu
  • 1 płaska łyżka masła
  • 50 gram drobnego cukru – może być trzcinowy
  • 200 gram obranych płatków migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki owocowej: pomarańczowej i/lub cytrynowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kirschu, brandy lub likieru cytrynowego

Przygotowanie : Pierniki szwajcarskie świąteczne – miodowe Basler Läckerli

  1. Miód, cukier i masło włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu aż do roztopienia się składników. Następnie lekko schłodzić.
  2. Nagrzać piekarnik do temperatury 170°C .
  3. Migdały – jeśli nie używamy gotowych płatków – lekko zmiksować (ale nie na mąkę, muszą zostać kawałki migdałów).
  4. Do misy lub naczynia miksującego wsypać mąkę i dodać do niej  przyprawy korzenne, sodę, migdały skórkę owocową oraz schłodzone masło z miodem i cukrem. Miksować lub wyrabiać do połączenia się składników.
  5. Ciasto można wyrobić w malakserze, ale całkiem nieźle zarabia się go – tak jak klasyczny piernik – rękami. Ciasto do blachy najlepiej jest włożyć rękami. Ponieważ jest ono dosyć lepkie i ciężko się go rozprowadza po blaszce, dobrze jest sobie pomóc zwilżonymi wodą lub posypanymi mąką, rękami.
  6. Masę wyłożyć na papier do foremki na wysokość około 1,5 cm.
  7. Wyrównać wierzch.
  8. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 – 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza – góra piernika musi być złotawo – brązowa.
  9. Przestudzone polukrować, najlepiej pędzlem – i jeśli mamy ochotę – przyozdabiamy je układając na jeszcze płynny lukier skórkę pomarańczową.
  10. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia i dopiero wtedy pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.
  11. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i wyschnięcia lukru. Warto jest włożyć je do szczelnego pojemnika, żeby nieco skruszały – można dodać jabłko, jak do pierników, pamiętając jednak, żeby wymieniać go co jakiś czas, żeby nie spleśniało.

Jak zrobić lukier

  • Szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody lub 1 łyżka wody i łyżka soku z cytryny lub kirschu, skórka pomarańczowa do przyozdobienia.
  • Do naczynia z cukrem pudrem dodać wodę lub wodę wymieszaną z sokiem z cytryny lub kirschem, dokładnie rozmieszać na jednolitą masę.
Wskazówki:
  • Najlepiej jest użyć płatków z migdałów. Jeśli używamy całych migdałów, należy je zetrzeć lub zblendować.
  • Migdały można połączyć z orzechami włoskimi w dowolnych proporcjach.
  • Zdarza się, że zamiast migdałów, daje się tylko posiekane orzechy włoskie.
  • Zamiast kandyzowanych owoców do piernika – pomarańczy lub ewentualnie cytryny – można dodać wysuszone i pokruszone kawałki pomarańcz lub cytryn lub otartą skórkę z cytryny – ja tak robię, bo posiadam mandarynki i cytryny z donicowej uprawy.
  • Skórką pomarańczową można posypać gorący lukier.
  • Przyprawa do pierników. Najlepsza jest zrobiona własnoręcznieniezwykle aromatyczna i składającą się z takich korzeni, jakie lubimy, ale można też kupić gotową mieszankę. Kupując koniecznie należy sprawdzić skład – wiele firm oferuje przyprawę do piernika, w której jako główny składnik są mąka i cukier.
  • Prawdziwą polewą na szwajcarskich ciasteczkach jest kirch z cukrem.

Kirsch (niem. Kirschwasser ) – wysokoprocentowy (38%–50%) napój alkoholowy wytwarzany z owoców czereśni, a czasem z wiśni. Kirsz w odróżnieniu od wiśniówki jest bezbarwny i nie jest słodki. Stosuje się go  jako składnik różnego rodzaju potraw, deserów czy ciast.

Przepis na nieco bardziej miękkie ciasteczka z Bazylei  znajdziesz, gdy klikniesz:

 Pierniczki szwajcarskie Basler Läckerli z bakaliami

Źródło Kirsch: Wikipedia

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
Gosia
5 lat temu

Proszę, napisz ile mam dodać masła….