Awokado jak jeść. Garść przepisów

0
775
awokado potrawy
Awokado

Awokado, owoc rodem z Meksyku, rozpanoszył się niemal na całym świecie  i wszędzie znajduje swoich zwolenników. Nie bez powodu oczywiście. Bo to owoc wyposażony naprawdę porządnie w składniki odżywcze.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Awokado co zawiera

Awokado jest dość mocno kaloryczne. I to jego jedyna wada. Aczkolwiek nie ogromna, bo przecież nie zjadamy jego hurtowych ilości – wartość energetyczna to 160 kcal na 100 gram.

Poza tym zawiera same dobra: potas – wzmacnia serce, luteina – najlepsza przyjaciółka dobrego wzroku, omega – 9 oraz kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6 w dobrej dla naszego zdrowia konfiguracji ilościowej, witaminy A, B, C i E, minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk. Czy to wystarczy, aby was przekonać do spróbowania tego owocu? I zaprzyjaźnienia się z nim na dłużej? Ma nadzieję, że tak:).

Awokado musi być dojrzałe, tzn. po dotknięciu musimy wyczuć lekko uginający się miąższ pod skórką.

Wskazówki
  • Jak otworzyć. Naciąć wzdłuż, chwycić obydwie części owocu i przekręcić połówki w przeciwne strony. Pestka zostanie samotna, a my mamy dwie połówki.
  • Co dalej. Skropić cytryną lub limonką. Od razu. Nie jest to niezbędne dla smaku, ale dla widoku. Skropienie awokado cytryną spowoduje, że owoc nie ściemnieje.
  • Gdy nie jest miękki. Położyć – całe, nieobrane awokado – pod miskę w towarzystwie jabłek. Lub włożyć jabłko i awokado do szczelnego woreczka.

Awokado można przyrządzić na wiele sposobów. W kraju, z którego pochodzi i gdzie jest najbardziej popularne, w Meksyku, zdecydowanym numerem jeden jest awokado podawane z nachos (chipsy kukurydziane) jako pasta guacamole.

Awokado serwowane jest zarówno do potraw ciepłych (drobiu, owoców morza), jak i jako znakomita pasta do kanapek i przekąsek.

W moim domu absolutnym „hitem awokadowym” są paluszki chlebowe i pokrojone w słupki warzywa ( ogórki zielone, marchewki, kalarepka,seler naciowy) podawana z guacamole lub inną, przyrządzoną na ostro pastą.

Ale chyba najbardziej uwielbiam posmarować pastą awokado upieczone na grillu lub w piekarniku ziemniaki. Doskonałość absolutna:).

Ale zdarza mi się jeść awokado w innym wydaniu – też ciekawym, więc poniżej kilka innych, awokadowych pomysłów.

Awokado co można z niego zrobić

  1. Napój. Zmiksować awokado, dodać mleko, szczyptę cytryny, miód lub cukier. Takim napojem poczęstowała mnie Ania po powrocie z Filipin, gdzie serwowano ten napój na każdym niemal kroku.
  2.  Koktajl. Zmiksować: awokado, banan, miód, nieco soku z cytryny, mleko, miód lub cukier do smaku.
  3. Czekolada. Zmiksować awokado z miodem i kakao.
  4. Dodatek do sałatek.Obrać awokado, skropić cytryną, pokroić w kostkę. Dodać do ulubionych warzyw. Na przykład: suszone pomidory, seler naciowy, listki bazylii. I awokado. Polać sosem winegret. I gotowe!
  5. Zamiast masła. Obrać awokado, skropić cytryną, rozsmarować na pieczywie.
  6. Pasta. Najbardziej popularna guacamole – przepis na nią znajdziesz gdy klikniesz  Guacamole – Pasta z awokado
  7. Pasty z różnymi dodatkami. Obrać awokado, skropić cytryną, dodać dodatek, który lubimy. Awokado, nie ma dominującego smaku, sam jest takie – powiedziałabym nieco bezpłciowe – więc przejmuje smak przyprawy, którym je doprawimy. Niech to więc będą drobno pokrojone, suszone pomidory lub oliwki, czerwona cebula, ostra papryczka, zioła jak kolendra, koperek, czy pietruszka.
  8. Pasta z jajkiem. Awokado połączyć z ugotowanym na twardo jajkiem,skropić cytrynę, dodać nieco rozgniecionego czosnku, doprawić solą i pieprzem.
  9. Bruschetta. Typowa, z pomidorem dodatkowo okraszona pokrojonym awokado lub guacamole.
kanapka awokado i chleb ryżowy
Kanapka z na pieczywie ryżowym
pasta z awokado w misce
Pasta z suszonymi pomidorami
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!