Ciasto z truskawkami bez pieczenia. Prosty przepis

0
0
galaretka czerwona pod nia truskawki na górze trzy gałązki lawendy
Ciasto truskawkowe z mascarpone bez pieczenia.

Takie przepisy na słodkie co nieco uwielbiam! Ciasto bez pieczenia, więc nie ma szansy, żeby się nie udało.

Na moim blogu nie znajdziesz wiele przepisów z deserami. A zamieszczone są bardzo proste i łatwe do wykonania.

Nie jestem mistrzynią pieczenia i nie lubię zapytanie bardzo piec ciast, a że czasem mam ochotę przygotować coś słodkiego, to mam parę sprawdzonych przepisów na proste ciasta, które wykorzystuję.

Lato w pełni, truskawki wręcz pękają od nagrzanej słońcem słodyczy, więc i ja zapragnęłam przygotować jakiś deser z owocami.

Napisałam na mojej grupie na Facebook prośbę o podzielenie się przepisem na ciasto truskawkowe. Dostałam sporo przepisów jak zrobić ciasto z truskawkami.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z truskawkami?

Składniki dania : Ciasto truskawkowe z sucharkami, herbatnikami lub biszkoptami

  • biszkopty – dowolne, ale ja najbardziej lubię paluszki z firmy „San” lub sucharki
  • sok owocowy (np. jabłkowy) lub zblendowane truskawki rozrzedzone wodą do naponczowania ciastek
  • około 1 kg truskawki
  • 2 – 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • szczypta cukru waniliowego lub esencji waniliowej
  • 400 ml śmietany 30 % lub 36 % – dobrze schłodzonej
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego – schłodzonego
  • galaretka o smaku truskawkowym
  • 8 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 2 paczuszki zagęstnika do śmietany

Przygotowanie: Ciasto truskawkowe bez pieczenia z biszkoptami lub sucharkami

  1. Przygotować galaretkę w nieco mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu lub dodać 2 łyżeczki żelatyny.
  2. Truskawki obrać z szypułek, osuszyć, pokroić na kawałki.
  3. Przygotować formę (tortownicę, szklane lub ceramiczne naczynie, pucharki) i wyłożyć dno naczynia całymi lub pokruszonymi biszkoptami, sucharkami lub herbatnikami.
  4. Nasączyć ciasteczka sokiem lub musem. Całe zanurzać w soku, pokruszone skropić sokiem.
  5. Żelatynę namoczyć na kilka minut w odrobinie gorącej wody, tak żeby tylko rozpuściła się. Schłodzić, ale nie dopuścić, żeby zastygła.
  6. Śmietanę lekko ubić. Dodać zagęstnik i ubijać aż śmietana będzie gęsta.
  7. Jogurt wymieszać z z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozpuszczoną żelatynę.
  8. Kiedy jogurt zacznie lekko (bardzo lekko – i to jest jedyny moment gdy trzeba faktycznie uważać bo gdy jogurt za bardzo się zetnie to trudno go będzie wymieszać ze śmietaną ) tężeć wymieszać z ubitą śmietaną.
  9. Na ciasta wyłożyć truskawki (lub wymieszać truskawki z kremem) i zalać kremem.
  10. Wstawić do lodówki.
  11. Kiedy krem zastygnie na górze ułożyć pokrojone truskawki, zalać tężejącą galaretką. Można przybrać listkami mięty, gałązkami lawendy lub innymi, jadalnymi kwiatami.

Jeśli jak ja lubisz proste desery, to mam dla Ciebie jeszcze kilka propozycji

Zerknij do przepisu na szarlotkę na spodzie z płatków owsianych lub pyszny biało-czarny sernik. Zasmakują Ci.

Ponieważ ciasto truskawkowe bez pieczenia z biszkoptami najlepiej smakuje latem, proponuję Ci do połączyć go z filiżanką kawy lub znakomitą lemoniadą domowej roboty.

Masz jakiś ulubiony i – co bardzo ważne – prosty przepis na ciasto z owocami? Napisz w komentarzu – czytelnicy będą Ci wdzięczni.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułWarsztaty rzeźby w drewnie. Zabawa do każdego
Następny artykułCiasto z truskawkami i galaretką
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.