Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa

0
390
Wszystkie skłądniki lemoniady nabire na wykałaczke i włożone do dzbanka z chłodną lemoniadą.
Jeżeli lemoniada ma być jeszcze bardzie orzeźwiająca to nie zapomnijcie o kostkach lodu.

Lemoniada ogórkowo-miętowa-cytrynowa to najlepszy napój latem. Nie ma lepszego napoju latem, niż pyszna orzeźwiająca lemoniada. Konfiguracja smaków – dowolna, ale znakomicie sprawdzają się owoce cytrusowe i zielony ogórek.

Jedynie co należy zrobić przed przygotowaniem lemoniady to spróbować czy ogórek nie ma goryczki.

Co do cytryn: albo używam ekologicznych, albo obieram je ze skóry.

Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa: przepis

Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa: składniki

  • 1 cytryna
  • 1 duży ogórek – najlepiej z małą ilością ziaren
  • garść świeżej mięty
  • 100 gram cukru
  • 1 litr wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej wystudzonej
  • kilka kostek lodu – opcjonalnie. Sprawdź przepis na lodowe kostki miętowe.
  • kilka plastrów z cytryny

Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa: przepis i przygotowanie krok po kroku

  1. Z cytryny wycisnąć sok.
  2. Do szklanego naczynia (butelki na napoje lub dzbanka ) wlać wyciśnięty sok, dodać cukier lub miód.
  3. Ogórek pokroić na plastry.
  4. Do szklanego naczynia włożyć pokrojony ogórek, dodać kilka plastrów cytryny i miętę.
  5. Włożyć do lodówki celem schłodzenia i przeniknięcia się smaków.
Wskazówka
  • Ładnie prezentuje się ogórek i cytryna nabite na wykałaczkę i włożone do dzbanka.
Przepis na lemoniadę ogórkowo cytrynową z liścmi mięty.
Każdy składnik lemoniady zapewnia maksymalne orzeźwienie.

Pomysły na inne lemoniady znajdziesz, gdy klikniesz:

Lemoniada z arbuza bez cukru 

 Lemoniada domowa

⇒ Lemoniada imbirowa

⇒ Lemoniada cytrynowa z miętą

⇒ Lodowe kostki miętowe lub owocowe

Lemoniada z arbuza z miodem lub cukrem

Lemoniady – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Przygotowałaś lemoniadę według przepisu? Koniecznie podziel się opinia w komentarzu!

Dodajesz kostki lodu do lemoniady? Jestem bardzo ciekawa czy przygotowujecie lemoniady mocno zmrożone czy lekko chłodne. Podzielcie się odpowiedzią.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!