Racuchy z jabłkami posypane cynamonem lub polane miodem

2
757
Racuchy z jabłkami posypane cynamonem. Podane razem z dekoracją z lasek cynamonu.
Najlepiej smakują posypane cynamonem lub polane miodem.

Racuchy z jabłkami i cynamonem towarzyszą mi od dzieciństwa. I mimo, że przez lata pojawiło się mnóstwo smaków, które mnie zachwyciło, uwielbiam wracać do smaku ciepłych jabłek posypanych aromatycznym cynamonem.

Czasem podaję je z surówką z owoców, w której „główne skrzypce” grają jabłka. Ale dobrze komponują się z sokiem jabłkowym (takim świeżo wyciskanym) lub kompotem z jabłek z cynamonem.

Dobre danie dla niejadków – sprawdziłam kilkakrotnie. Dzieci koleżanek, które na wszystko kręciły nosem, racuchy zajadają, aż im się trzęsą uszy:).

Racuchy z jabłkami: przepis

Racuchy z jabłkami: składniki

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 4 spore jabłka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon i cukier trzcinowy do posypania *
  • olej do pieczenia **

Racuchy z jabłkami: przygotowanie krok po kroku

  1. Jabłka dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Do naczynia wbić jajka, dodać mleko i wodę. Zmiksować.
  3. Dodać oliwę, połowę mąki, później stopniowo dodawać pozostałą część mąki, cały czas mieszając.
  4. Dodać sól, cukier, cukier waniliowy – wymieszać.
  5. Przygotowane ciasto naleśnikowe zostawić na przynajmniej pół godziny, żeby „pooddychało”. I zgęstniało.
  6. Ciasto musi być bardziej gęste niż naleśnikowe  – w razie konieczności można dodać 2 – 3 łyżki mąki.
  7. Rozgrzać patelnię.
  8. Potarte jabłka dodać do ciasta naleśnikowego i dokładnie wymieszać.
  9. Olej rozgrzać na patelni.
  10. Kłaść małe placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.
  11. Odłożyć na papierowy ręczniczek do odcieknięcia.
  12. Posypać cukrem/miodem i cynamonem.
Wskazówka:
  • Bardzo ważne jest, aby ciasto przygotować co najmniej ( ale można dużo wcześniej) pół godziny przed smażeniem. W tym czasie bowiem, wskutek zachodzących procesów pomiędzy składnikami, zmienia ono swoją konsystencję – gęstnieje. Tak więc, gdy po zrobieniu ciasta z podstawowych składników wydaje nam się ono zbyt rzadkie, należy wstrzymać się przed dodaniem mąki na te kilkanaście minut. Po ewentualnym dodaniu mąki znowu zostawić ” na trochę”.
  • * zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru pudru lub miodu.
  • ** Można smażyć bez oleju, na patelni beztłuszczowej.

Lubisz słodkości? Naleśniki, placki i lemoniady? Sprawdź jeszcze tych kilka przepisów:

Naleśniki

Tak smakują prawdziwe moskole – placki z ziemniaków rodem z Podhala

Domowe lemoniady 

Domowe konfitury, dżemy i powidła

Naleśniki ze szpinakiem

I jak? Co wybrałaś jako dodatek do racuchów?

Ja jestem zwolenniczką cynamonu. Jestem bardzo ciekawa jak tobie wyszły słodkie racuszki. Koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!