Surówka z marchewki z ogórkiem kiszonym

0
654
surówka z marchewki i ogórka kiszonego

Kiedy moja koleżanka – jakiś czas temu – zaproponowała mi do obiadu surówkę z marchewki i ogórków kiszonych, jakoś nie zachwycił mnie ten pomysł. Do momentu, aż spróbowałam.

Połączenie lekkiej słodkości marchewki z kwaśnością ogórków kiszonych, daje niezły smaczek.

Często przyrządzam ją do mięs lub do kaszy i gotowanych na parze warzyw.

Przepis na danie: Marchewka z ogórkiem kiszonym

Składniki dania: Marchewka z ogórkiem kiszonym

  • 1/2 kg marchewki*
  • 2- 3 ogórki kiszone
  • łyżka masła – najlepiej klarowanego

Przygotowanie dania: Marchewka z ogórkiem kiszonym

  1. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  2. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę.*
  3. Pokrojoną marchewkę zalać wodą, posolić, ugotować do miękkości.
  4. Jeśli po ugotowaniu marchewki  zostanie woda – odcedzić.
  5. Dodać łyżkę masła, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, posolić i popieprzyć.Dobrze wymieszać.
  6.  Podawać, gdy marchewka jest jeszcze gorąca.
Wskazówka
  • * można użyć mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę – wtedy ugotować według przepisu na opakowaniu. Czasem nawet lepiej takiej użyć – nie tylko będzie szybciej, ale i marchewka będzie pokrojona w idealnie równa kostkę.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSurówka z selera naciowego z winogronami
Następny artykułSurówka z selera naciowego z ananasem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.