Klarowanie wywaru

0
1402
talerz z rosołem i warzywami
Potrawy - czasem lepiej wyklarować rosół - dla lepszego wyglądu

Zdarza się, że pomimo gotowania na małym ogniu wywar na galaretę zmętnieje. Jeśli zależy nam, żeby był klarowny i przezroczysty – jest na to sposób.

 Niezależnie, czy jest to wywar rybny czy mięsny – wywar klarujemy w ten sam sposób.

                     Klarowanie wywaru

Potrzebne składniki do klarowania wywaru

  • 2 białka z jajka kurzego na sklarowanie 1 litra wywaru
  • 2 łyżeczki octu
  • sitko wyłożone gazą

Wykonanie: Klarowanie wywaru

  1. Do garnka wlać zimny wywar, dodać białka i ocet.
  2. Postawić na piecu i energicznie mieszać- najlepiej trzepaczką.
  3. Wywar razem z białkami podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając.
  4. Gdy wywar się zagotuje na wierzchu utworzy się gruba piana ze ściętych białek
  5. Gotować jeszcze przez 2 – 3 minuty.
  6. Przecedzić wywar przez sito wyłożone gazą/ręcznikiem papierowym.
  7. Otrzymamy idealnie przejrzysty wywar.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułRyba w galarecie
Następny artykułSałatka z kiszonych buraków
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.