Kompot z dyni wigilijny

0
595
kompot z dyni

Kompot z dyni po śląsku – wigilijny, lekko kwaskowaty napój, który znakomicie przełamuje słodkości królujące na stole.

Kompot z dyni zawsze przygotowuję z polskiej dyni olbrzymiej. Zrobiłam kiedyś z dyni Hohhaido. Też dobra, ale smak nieco inny.

Wyjętych pestek z dyni nigdy nie wyrzucam – suszę je i mamy pyszną, a jednocześnie bardzo zdrową przekąskę do pogryzania.

Dynię wrzucam do zakwaszonej wody, dzięki czemu nie zrobi się „papkowaty” kompot i dynia lekko stwardnieje. Po ugotowaniu dynia będzie z góry lekko chrupiąca, a w środku miękka. I taka ma być!

Kompot z dyni z octem należy gotować  kilkanaście minut na małym ogniu sprawdzając co chwilę stopień twardości – żeby dynia nie rozgotowała się na papkę.

Podałam ilość octu do zakwaszenia kilka łyżek, ale to zależy od „mocy” octu. Ocet jabłkowy, który ja robię czasem jest delikatniejszy, niż ten, który kupujemy w sklepie.

Mojego octu daję znacznie więcej  – około 20 łyżek. Przygotowując wodę pod kompot z dyni, należy ją spróbować – musi mieć lekko przekwaszony smak.

Przepis na kompot z dyni

Składniki dania: Kompot z dyni wigilijny

  • 1 kg dyni
  • 10 sztuk całych goździków
  • laska cynamonu około 5 -6 cm
  • 8 – 12 łyżek cukru –  według upodobań co do słodkości kompotu
  • 6 – 8 łyżek octu jabłkowego, opcjonalnie sok z cytryny
  • woda około 2 litrów

Przygotowanie dania: Kompot z dyni wigilijny

  1. Dynię obrać ze skóry, wyjąć pestki.
  2. Miąższ dyni pokroić w kostkę.
  3. W garnku zagotować wodę, dodać ocet, cukier, goździki i laskę cynamonu.
  4. Do wrzątku wrzucić pokrojoną w kostkę dynię. Gotować na wolnym ogniu kilka minut, sprawdzając, czy już dynia jest dostatecznie miękka, a jeszcze nie rozgotowuje się.
  5. Spróbować – kompot powinien mieć smak słodko – kwaśny – i jeśli jest taka potrzeba doprawić octem lub cukrem.
  6. Po ugotowaniu schłodzić, bo taki smakuje najlepiej.
  7. Kompot podać na stół razem z dynią.
Wskazówka
  •  Cynamon powinien być w lasce, dodając sypki cynamon kompot wchłonie aromat, ale zmieni nieco kolor.
  • Rozgotowanie dyni, jeśli tak się stanie, nie będzie tragedią. Wystarczy wtedy przecedzić przez sitko lub gazę kompot, a rozgotowaną dynię wyrzucić.
Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!