Imbirówka – nalewka miodowo-cytrynowa na spirytusie

0
5675
Nalewka imbirowo midowo-cytrynowa. Zrobiona ze świeżego imbiru i cytryn posiada rozgrzewające właściwości. Podana w wysokich kieliszkach.
Imbirówka - nie tylko pyszna ale o rozgrzewających właściwościach.

Nalewka cytrynowo imbirowa z miodem na spirytusie. Zrobiona ze świeżego imbiru i cytryn znakomicie rozgrzewa. Wystarczy jeden kieliszek i czujesz, jak Twoje zmarznięte ciała odzyskuje ciepło.

Ponieważ świeży imbir jest dostępny cały rok, można ją przygotować o każdej porze roku. Ale zdecydowanie imbirowa nalewka najbardziej smakuje jesienną i zimową porą. Imbir w nalewce zachowuje swoje lecznicze właściwości, więc rozprawia się z wirusami i bakteriami i zwiększa odporność organizmu. Właściwości imbirówki sprawiają ,że jest znakomitym antidotum na przeziębienie!

Jak najbardziej polecam w zimny czas poranny napój z imbirem, ale wieczorkiem kieliszek nalewki imbirowej na pewni nie zaszkodzi. A jak smakuje! Sprawdź przepis na herbatę z imbirem.

W moim przepisie jest niewiele miodu – dzięki czemu nalewką jest lekko słodka. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie nalewki, można zwiększyć ilość miodu lub dodać cukru. Lub też zastąpić miód cukrem. Zresztą, jeśli nalewka okaże się za  mało słodka, można ją ( już gotową) dosłodzić. Przecież nie wypijemy całej karafki od razu po przygotowaniu :).

Cytryny, które dajemy do nalewki – najlepiej, jeśli są ekologiczne. Ja jestem w tej komfortowej sytuacji, że mam małą domową uprawę cytryn. Nie są to wielkie zbiory – bo ile mogę zebrać z jednego krzaczka w doniczce – ale około 20 cytryn dojrzewa mi w ciągu roku. I zawsze kilka z nich przeznaczam do nalewki imbirowej.

Żeby nalewka miała fajny smaczek i aromat cytryny, dobrze jest dodać startą skórkę cytryny – ale tylko wtedy, gdy mamy „pewne”,nie pryskane cytryny.

Nalewka imbirowa, wlana do małej buteleczki, opatrzona – najlepiej własnoręcznie wykonaną etykietką – może być także fajnym, drobnym upominkiem dla zaprzyjaźnionej osoby.

A i goście, poczęstowani kieliszeczkiem, nie odmówią. Wręcz odwrotnie: czują większe zapotrzebowanie na taki lek przeciwgrypowy :). Sprawdź przepis na nalewkę z imbirem i żurawiną.

Nalewka z imbiru z miodem i cytryną: przepis 

Nalewka z imbiru z miodem i cytryną: składniki

  • 20 dkg świeżego imbiru
  • 3 duże cytryny
  • 1 litr wódki
  • 8 łyżek miodu
  • starta skórka  z cytryny – opcjonalnie

Jak przygotować nalewkę z imbiru z miodem i cytryną:

  1. Przygotować odpowiednio duży słój, który można będzie szczelnie zamknąć.
  2. Imbir umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
  3. Cytryny obrać, pokroić w ósemki.
  4. Do słoja włożyć przygotowane składniki.
  5. Zalać wódką.
  6. Odstawić na kilka tygodni: 6 – 8, najlepiej w ciemnym miejscu.
  7. Od czasu do czasu można nalewkę przemieszać.
  8. Po 6 – 8 tygodniach nalewkę przefiltrować. Najpierw przez gazę – żeby zatrzymać grubszy osad, a następnie przez papier kuchenny ( który można położyć na  zwykłe sitko) albo filtr do kawy.
  9. Przelać do butelek i zamknąć.
Imbirówka z miodem i cytryną to pyszny napój. Najlepiej wykorzystać świeże cytryny prosto z drzewa.
Świeże i nie pryskane cytryny do nalewki imbirowej są najlepsze.

Poznaj pozostałe przepisy pyszne nalewki:

 Wiśniówka – dwa przepisy

 Nalewka z pigwy (pigwowca) – dwa przepisy 

 Nalewka z kwiatów czarnego bzu 

 Nalewka imibirowo – żurawinowa 

 Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu 

Nalewka truskawkowa 

Nalewka świąteczna (bożonarodzeniowa) 

Nalewka z zielonych orzechów 

Nalewka z czereśni na spirytusie – dwa przepisu

 Ratafia – nalewka wieloowocowa

 Przepisy na domowe nalewki

Masz pytania do przepisu na imbirową nalewkę?

Czy Twoim gościom również smakowała imbirowa nalewka? Jeżeli masz pytania do przepisu na nalewkę to napisz do mnie. Odpowiem jak najszybciej 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!