
Kompot ze śliwek wigilijny od wielu lat gości na stołach w ten wyjątkowy, świąteczny wieczór.
Nie bez powodu, bowiem doskonale gasi pragnienie i wspomaga trawienie po obfitej kolacji.
Najbardziej tradycyjny kompot z suszonych śliwek to tylko śliwki i woda, ewentualnie nieco cukru, jeśli dla kogoś kompot jest za mało słodki.
Dodanie laski cynamonu, goździków czy skórki pomarańczowej zmienia nieco smak i aromat kompotu, ale i w takiej wersji przygotowuje się wigilijny kompot.
U mnie kompot z suszonych śliwek gotuje się bez żadnych dodatków, najczęściej nawet go nie dosładzam, bowiem wystarcza cukier, który wydziela się w podczas gotowania śliwek.
W wielu rodzinach kompot ze śliwek jest obowiązkowym napojem podczas wigilii i trudno sobie wyobrazić bez niego – lub jego odmiany kompotu z suszu – prawdziwą świąteczną kolację. Na Śląsku jest dodatkiem do makówek.
Jednak nie dla każdego – także w mojej rodzinie – jest to długo wyczekiwana potrawa. Kompot z suszu jest prawdziwą katorgą dla mojego syna ( już sam zapach gotowanych śliwek go „przeraża”), tak więc lata temu zostało mu odpuszczone popijanie kompotem makówek.
I jeszcze słowo o śliwkach. Najlepszy aromat i smak dają polskie śliwki węgierki – suszone i wędzone. Nie kalifornijskie!
Dobre śliwki kupuję na warzywnym straganie, czasem na bazarze. Zawsze kupuję śliwki z pestkami, ale mogą być także bez pestek.
Kompot z suszonych śliwek jest bazą do kolejnego, śląskiego deseru moczki.
Przepis na kompot z suszu
Składniki dania: Kompot z suszonych śliwek
- 300 gram suszonych śliwek, koniecznie z pestkami
- 1 – 3 łyżek cukru
- 1,5 litra wody
- opcjonalnie: mała laska cynamonu i klika goździków
Przygotowanie kompotu wigilijnego
- Śliwki opłukać i zalać pół litrem zimnej wody i zostawić na dwie, trzy godziny, niech śliwki nasączą się wodą.
- Zagotować pozostałą wodę, dodać śliwki razem z wodą, w której się moczyły.
- Gotować na wolnym ogniu około pół godziny, aż śliwki zmiękną.
- Spróbować i jeśli jest taka potrzeba – posłodzić do smaku.
- Schłodzić.
- Podawać schłodzony – można usunąć pestki lub zostawić, uprzedzając biesiadników, że w kompocie są pestki.
Kompot z suszu to jedno z wielu wigilijnych dań. Zobacz jeszcze trzydzieści pięć innych przepisów na potrawy wigilijne.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!