Kompot z suszonych śliwek

0
1
kompot z suszonych śliwek

Kompot ze śliwek wigilijny od wielu lat gości na stołach w ten wyjątkowy, świąteczny wieczór.

Nie bez powodu, bowiem doskonale gasi pragnienie i wspomaga trawienie po obfitej kolacji.

Najbardziej tradycyjny kompot z suszonych śliwek to tylko śliwki i woda, ewentualnie nieco cukru, jeśli dla kogoś kompot jest za mało słodki.

Dodanie laski cynamonu, goździków czy skórki pomarańczowej zmienia nieco smak i aromat kompotu, ale i w takiej wersji przygotowuje się wigilijny kompot.

U mnie kompot z suszonych śliwek gotuje się bez żadnych dodatków, najczęściej nawet go nie dosładzam, bowiem wystarcza cukier, który wydziela się w podczas gotowania śliwek.

W wielu rodzinach kompot ze śliwek jest obowiązkowym napojem podczas wigilii i trudno sobie wyobrazić bez niego – lub jego odmiany kompotu z suszu – prawdziwą świąteczną kolację. Na Śląsku jest dodatkiem do makówek.

Jednak nie dla każdego – także w mojej rodzinie – jest to długo wyczekiwana potrawa. Kompot z suszu jest prawdziwą katorgą dla mojego syna ( już sam zapach gotowanych śliwek go „przeraża”), tak więc lata temu zostało mu odpuszczone popijanie kompotem makówek.

I jeszcze słowo o śliwkach. Najlepszy aromat i smak dają polskie śliwki węgierki – suszone i wędzone. Nie kalifornijskie!

Dobre śliwki kupuję na warzywnym straganie, czasem na bazarze. Zawsze kupuję śliwki z pestkami, ale mogą być także bez pestek.

Kompot z suszonych śliwek jest bazą do kolejnego, śląskiego deseru moczki.

Przepis na kompot z suszu

Składniki  dania: Kompot z suszonych śliwek

  • 300 gram suszonych śliwek, koniecznie z pestkami
  • 1 – 3  łyżek cukru
  • 1,5 litra wody
  • opcjonalnie: mała laska cynamonu i klika goździków

Przygotowanie kompotu wigilijnego

  1. Śliwki opłukać i zalać pół litrem zimnej wody i zostawić na dwie, trzy godziny, niech śliwki nasączą się wodą.
  2. Zagotować pozostałą wodę, dodać śliwki razem z wodą, w której się moczyły.
  3. Gotować na wolnym ogniu około pół godziny, aż śliwki zmiękną.
  4. Spróbować i jeśli jest taka potrzeba – posłodzić do smaku.
  5. Schłodzić.
  6. Podawać schłodzony – można usunąć pestki lub zostawić, uprzedzając biesiadników, że w kompocie są pestki.

Kompot z suszu to jedno z wielu wigilijnych dań. Zobacz jeszcze trzydzieści pięć innych przepisów na potrawy wigilijne.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!