Kompot z suszu czy zupa z suszu? Jeden przepis – dwa dania

0
0
kompot z suszu

Kompot z suszu to niemal obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Kompot przygotowany z suszonych owoców świetnie kończy tradycyjną kolację wigilijną, a jednocześnie pomaga w trawieniu.

Tradycyjny kompot z suszu na wieczerzę wigilijną przygotowywano od zawsze, używając do niego wysuszonych w domach jesienną porą owoców, takich jak jabłko, gruszka i śliwka węgierka.

Śliwka węgierka mogła być dodana tylko suszona – nigdy wędzona. Zresztą wędzona nie tylko zmienia smak, ale i lekko zmienia kolor kompotu. Z kolei z suszonej i wędzonej  śliwki gotowano kompot o specyficznym smaku i zapachu, którego na przykład mój syn nie znosi!

I chociaż w naszej tradycji jako potrawa wigilijna był kompot ze śliwek, zaczęłam przygotowywać także kompot z suszu, do którego dodaję zwykłe suszone, nie wędzone śliwki.

I to właśnie te owoce są bazą kompotu z suszu. Z czasem dołączyły do nich suszone morele, rodzynki, czasem daktyle, skórka pomarańczy i cytryny oraz przyprawy: goździki i cynamon.

Mój przepis na kompot z suszu na wigilię jest niezwykle prosty i szybki. Suszone owoce możemy kupić w niemal każdym sklepie, ale możemy je przygotować sami. Wystarczy pokroić owoce na plastry i wysuszyć w suszarce do owoców lub po prostu rozkładając na papierze do pieczenia suszyć na kaloryferze.

Niezależnie jak pozyskamy owoce, koniecznie powinniśmy przygotować kompot z suszu – aromat dochodzący z garnka z kompotem wypełni cały dom świątecznym aromatem.

Kompot z suszu lub z samych suszonych śliwek jest daniem, bez którego trudno mi sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę. Obok makówek, barszczu z uszkami, pieczonej ryby i postnej kapusty kapusty znajduje się wśród 12 tradycyjnych dań tej wyjątkowej kolacji.

Kompot z suszu jadamy na koniec kolacji wigilijnej, ale u mojej koleżanki Ewy, mieszkającej w środkowej części Polski, kompot z suszu jada się na początku kolacji jako zupę z suszonych owoców, dodając do niej ugotowany osobno makaron. Z kolei na Podkarpaciu spotkałam się z kompotem – zupą podawaną z ugotowaną wcześniej fasolą Jaś, na którą mówili „groch Jaś”. Sprawdź tradycyjne przepisy świąteczne.

Serwując kompot z suszu jako zupę z suszonych owoców, można ją nieco zagęścić. W tym celu należy dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszać w 1/3 szklance zimnej wody. Dolać do gorącego wywaru i zagotować ( analogicznie, jak robimy kisiel). Podawać ciepły z wybranym dodatkiem lub tylko z ugotowanymi, suszonymi owocami.

Taka zupa może być świetnym daniem dla dzieci, zwykle nie gustujących w czerwonym barszczu czy grochowej.

Jak ugotować kompot z suszu na wigilię?

Składniki dania: Kompot z suszu

  • 2 litry wody
  • 150 g suszonych gruszek
  • 150 g suszonych jabłek
  • kilka suszonych śliwek
  • laska cynamonu
  • kilka całych goździków
  • gwiazdka anyżu – opcjonalnie jeśli mamy
  • cukier do dosłodzenia – w zależności od potrzeby
  • opcjonalnie: kilka suszonych owoców: rodzynki, morele, skórka z pomarańczy

Przygotowanie dania: Kompot z suszu

  1. Suszone owoce zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka godzin.
  2. Zagotować susz w wodzie, w której owoce się moczyły.
  3. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu kilkanaście minut.
  4. Po ugotowaniu spróbować kompot i dosłodzić do smaku.
Wskazówka
  • Kompotu z suszu nie dosładzam, bo dla nas jest wystarczająco słodki. Dlatego radzę najpierw wygotować owoce, a dopiero później dosłodzić, żeby nie otrzymać słodkiej ulepki.
  • Dodając owoce typu morele czy rodzynki, należy zmniejszyć ilość ilość podstawowych owoców lub dolać więcej wody.
  • Kompot z suszu można podawać schłodzony lub lekko ciepły – według upodobań.
Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!