Jak przyrządzić grzane wino?

0
4
szklanki z grzanym winem i przyprawami
Grzane wino jak zrobić?

Grzane wino, czyli popularny grzaniec. Na taki smak i aromat czekamy zimą!

Nie przypadkiem jesienią i zimą, w zimniejszych krajach Europy tak chętnie pije się grzane wino. Dzieje się tak, bo zziębnięty organizm lubi „dostać kopa” od aromatu korzennych przypraw znajdujących się w grzańcu winnym.

Grzaniec z jakiego wina jest najlepszy?

Nie warto oszczędzać na jakości wina do grzańca. Czerwone wino powinno być raczej lekkie, o wyraźnym bukiecie.

Sklepy oferują także grzane wino do kupienia, ale zdecydowanie lepszy jest grzaniec zrobiony w domu.

Grzane wino czy zdrowe jest dla nas? Musimy pamiętać, że niezależnie jak go zrobimy, to zawsze będzie w nim alkohol. I tak musimy grzaniec traktować. Jako napój z alkoholem.

Poniższe składniki na grzańca dają najbardziej aromatyczny smak, ale jeśli któregoś z nich nie masz w domu, to Twój grzaniec i tak będzie dobry.

Nie polecam używać przyprawa do piernika do grzanego wina. Po pierwsze sproszkowane przyprawy nie są tak aromatyczne, a po drugie będą nam pływały w winie nawet po przecedzeniu. Niezbyt apetyczne i estetyczne.

Oprócz bazy podstawowych składników, czasem lubię dodać dwa lub trzy plastry jabłka i kawałek (dosłownie) gałązki świeżego rozmarynu.

Zobacz też jak pozbyć się pestycydów z cytryny i pomarańczy, aby Twój grzaniec nie zawierał niepotrzebnej chemii.

Grzaniec wino przepis

Potrzebujesz do zrobienia grzańca

  • butelka czerwonego wina, wytrawnego wina
  • 1 laska cynamonu (najlepszy cejloński)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 goździki
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 2 sztuki kardamonu
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 30 gram miodu
  • 20-40 gram brązowego cukru
  • świeżo starta skórka z pomarańczy i cytryny
  • spory plaster pomarańczy lub nawet dwa, opcjonalnie plaster cytryny

Jak grzane wino zrobić?

  1. Wino wlać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu.
  2. Do wina dodać starte skórki z pomarańczy i cytryny.
  3. Podgrzewać 3-5 minut nie doprowadzając do wrzenia.
  4. Dodać pozostałe przyprawy do grzańca oraz miód i cukier. Cukru najpierw połowę i spróbuj. Jeśli zbyt mało słodkie, należy grzaniec dosłodzić do ulubionego smaku.
  5.  Podgrzewać nadal na średnim ogniu przez kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia.
  6. Najlepiej zostawić na około 2-3 godziny, żeby przyprawy oddały aromat.
  7. Póżniej przecedzić i podawać -zawsze na ciepło- dodając do szklanki z grzańcem plastry pomarańczy i/lub cytryny w całości, albo wzorem grzańca, który kiedyś piłam w Alzacji, z pokrojonymi na kostkę pomarańczą i cytryną.
  8. Tak przygotowane wino grzane możesz także po ostudzeniu przelać do butelki i przechowywać w lodówce 2 do 3 dni, podgrzewając przed podaniem.

Grzane wino z piernikami

Przyprawy korzenne dają doskonały smak nie tylko grzanemu winu, ale także piernikom, tak chętnie spożywanym w zimowym czasie. Proponuję także znakomite, bakaliowe szwajcarskie ciasteczka do szklaneczki grzańca.

Nie masz ochoty na alkoholowy napój, a masz ochotę na coś ciepłego i aromatycznego? Spróbuj jednej z moich herbat rozgrzewających (znanych także jako grzane wino bez alkoholu) lub pysznego napoju z mango.

A jaki Ty dodatki do grzane wina lubisz najbardziej?

Napisz, proszę, w komentarzu pod artykułem.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!