
Grzane wino, czyli popularny grzaniec. Na taki smak i aromat czekamy zimą!
Nie przypadkiem jesienią i zimą, w zimniejszych krajach Europy tak chętnie pije się grzane wino. Dzieje się tak, bo zziębnięty organizm lubi „dostać kopa” od aromatu korzennych przypraw znajdujących się w grzańcu winnym.
Grzaniec z jakiego wina jest najlepszy?
Nie warto oszczędzać na jakości wina do grzańca. Czerwone wino powinno być raczej lekkie, o wyraźnym bukiecie.
Sklepy oferują także grzane wino do kupienia, ale zdecydowanie lepszy jest grzaniec zrobiony w domu.
Grzane wino czy zdrowe jest dla nas? Musimy pamiętać, że niezależnie jak go zrobimy, to zawsze będzie w nim alkohol. I tak musimy grzaniec traktować. Jako napój z alkoholem.
Poniższe składniki na grzańca dają najbardziej aromatyczny smak, ale jeśli któregoś z nich nie masz w domu, to Twój grzaniec i tak będzie dobry.
Nie polecam używać przyprawa do piernika do grzanego wina. Po pierwsze sproszkowane przyprawy nie są tak aromatyczne, a po drugie będą nam pływały w winie nawet po przecedzeniu. Niezbyt apetyczne i estetyczne.
Oprócz bazy podstawowych składników, czasem lubię dodać dwa lub trzy plastry jabłka i kawałek (dosłownie) gałązki świeżego rozmarynu.
Zobacz też jak pozbyć się pestycydów z cytryny i pomarańczy, aby Twój grzaniec nie zawierał niepotrzebnej chemii.
Grzaniec wino przepis
Potrzebujesz do zrobienia grzańca
- butelka czerwonego wina, wytrawnego wina
- 1 laska cynamonu (najlepszy cejloński)
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 goździki
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 2 sztuki kardamonu
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 30 gram miodu
- 20-40 gram brązowego cukru
- świeżo starta skórka z pomarańczy i cytryny
- spory plaster pomarańczy lub nawet dwa, opcjonalnie plaster cytryny
Jak grzane wino zrobić?
- Wino wlać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu.
- Do wina dodać starte skórki z pomarańczy i cytryny.
- Podgrzewać 3-5 minut nie doprowadzając do wrzenia.
- Dodać pozostałe przyprawy do grzańca oraz miód i cukier. Cukru najpierw połowę i spróbuj. Jeśli zbyt mało słodkie, należy grzaniec dosłodzić do ulubionego smaku.
- Podgrzewać nadal na średnim ogniu przez kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia.
- Najlepiej zostawić na około 2-3 godziny, żeby przyprawy oddały aromat.
- Póżniej przecedzić i podawać -zawsze na ciepło- dodając do szklanki z grzańcem plastry pomarańczy i/lub cytryny w całości, albo wzorem grzańca, który kiedyś piłam w Alzacji, z pokrojonymi na kostkę pomarańczą i cytryną.
- Tak przygotowane wino grzane możesz także po ostudzeniu przelać do butelki i przechowywać w lodówce 2 do 3 dni, podgrzewając przed podaniem.
Grzane wino z piernikami
Przyprawy korzenne dają doskonały smak nie tylko grzanemu winu, ale także piernikom, tak chętnie spożywanym w zimowym czasie. Proponuję także znakomite, bakaliowe szwajcarskie ciasteczka do szklaneczki grzańca.
Nie masz ochoty na alkoholowy napój, a masz ochotę na coś ciepłego i aromatycznego? Spróbuj jednej z moich herbat rozgrzewających (znanych także jako grzane wino bez alkoholu) lub pysznego napoju z mango.
A jaki Ty dodatki do grzane wina lubisz najbardziej?
Napisz, proszę, w komentarzu pod artykułem.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!