
Znakomity przepis podrzuciła mi moja przyjaciółka na kotleciki z kurczaka.
Potrzebowałam coś dobrego, szybkiego na obiad dla moich wnuków, którzy lubią mięsne potrawy.
Raz zrobiłam i teraz są ich ulubionymi kotletami na obiad. Co prawda mówię, że robię „najdziwniejsze kotlety na świecie”, ale im smakują. I to jest najważniejsze.
A czym się różnią od typowych kotletów? Otóż przygotowane są z siekanego na kawałki kurczaka wymieszanego z dodatkami, dzięki czemu mają zdecydowanie bardziej wyraźny smak od typowych, panierowanych kotletów.
Pierwszy raz zrobiłam te kotlety z piersi kurczaka, ale późnij w ten sam sposób zaczęłam przygotowywać z piersi indyka. Równie dobre.
I jeszcze jedna uwaga. Mięso, które kupuję, jest z hodowli ekologicznej, bez dodatku antybiotyków. I naprawdę inaczej smakuje lepiej i jest -bez wątpienia- zdrowsze.
To jedna z potraw, która doskonale wpasowuje się w pytanie „jakie dania z kurczaka na szybko”?
Przepis na danie z filetów kurczaka lub indyka
Składniki na kotleciki z kurczaka lub indyka
- filet z piersi kurczaka lub indyka około 500 gram
- 150 gram żółtego sera (polecam cheddar, ale może być dowolny)
- 2 jajka
- 2 pełne łyżki pszennej mąki
- duża łyżka gęstego majonezu
- sporo posiekanej natki pietruszki
- pieprz ziołowy do przyprawienia
- sól i odrobina czarnego pieprzu
- olej do smażenia
Jak zrobić kotleciki z kurczaka lub indyka?
- Mięso obrać z włókien, opłukać i osuszyć zawijając je w papierowy ręcznik, a następnie drobno posiekać na małe kawałki-tak mniej więcej około 1 cm.
- Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- W misce połączyć posiekane mięso z jajkiem, serem, majonezem, mąką przyprawami i zieloną pietruszką.
- Bardzo dobrze wymieszać i zostawić na kilka minut.
- Kłaść nieduże kotlety na rozgrzany tłuszcz i piec z obu stron na średnim ogniu w sumie około 8-10 minut.
Tak upieczone kotlety z kurczaka równie dobrze smakują „na zimno” jako dodatek do kolacji czy do pudełka do pracy lub szkoły.
Kotleciki z piersi kurczaka świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami lub z zapiekanką z kapusty włoskiej i ziemniaków oraz z surówkami o wyraźnym smaku, jak na przykład ta z kiszonej kapusty z marchewką.
Dzieciom polecam podać z podpieczonymi ziemniaczkami i warzywami lub surówkami, które dzieci najbardziej lubią.
Natomiast dla dorosłych polecam nieco kotlety siekane z kurczaka z bardziej ostrymi dodatkami, bo z musztardą i odrobiną chilli.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!