Kotleciki z kurczaka lub indyka. To danie dzieci uwielbiają

0
4
kotlety z kurczaka na talerzu dla dzieci
Kotleciki z kurczaka

Znakomity przepis podrzuciła mi moja przyjaciółka na kotleciki z kurczaka.

Potrzebowałam coś dobrego, szybkiego na obiad dla moich wnuków, którzy lubią mięsne potrawy.

Raz zrobiłam i teraz są ich ulubionymi kotletami na obiad. Co prawda mówię, że robię „najdziwniejsze kotlety na świecie”, ale im smakują. I to jest najważniejsze.

A czym się różnią od typowych kotletów? Otóż przygotowane są z siekanego na kawałki kurczaka wymieszanego z dodatkami, dzięki czemu mają zdecydowanie bardziej wyraźny smak od typowych, panierowanych kotletów.

Pierwszy raz zrobiłam te kotlety z piersi kurczaka, ale późnij w ten sam sposób zaczęłam przygotowywać z piersi indyka. Równie dobre.

I jeszcze jedna uwaga. Mięso, które kupuję, jest z hodowli ekologicznej, bez dodatku antybiotyków. I naprawdę inaczej smakuje lepiej i jest -bez wątpienia- zdrowsze.

To jedna z potraw, która doskonale wpasowuje się w pytanie „jakie dania z kurczaka na szybko”?

Przepis na danie z filetów kurczaka lub indyka

Składniki na kotleciki z kurczaka lub indyka

  • filet z piersi kurczaka lub indyka około 500 gram
  • 150 gram żółtego sera (polecam cheddar, ale może być dowolny)
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki pszennej mąki
  • duża łyżka gęstego majonezu
  • sporo posiekanej natki pietruszki
  • pieprz ziołowy do przyprawienia
  • sól i odrobina czarnego pieprzu
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotleciki z kurczaka lub indyka?

  1. Mięso obrać z włókien, opłukać i osuszyć zawijając je w papierowy ręcznik, a następnie drobno posiekać na małe kawałki-tak mniej więcej około 1 cm.
  2. Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  3. W misce połączyć posiekane mięso z jajkiem, serem, majonezem, mąką przyprawami i zieloną pietruszką.
  4. Bardzo dobrze wymieszać i zostawić na kilka minut.
  5. Kłaść nieduże kotlety na rozgrzany tłuszcz i piec z obu stron na średnim ogniu w sumie około 8-10 minut.

Tak upieczone kotlety z kurczaka równie dobrze smakują „na zimno” jako dodatek do kolacji czy do pudełka do pracy lub szkoły.

Kotleciki z piersi kurczaka świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami lub z zapiekanką z kapusty włoskiej i ziemniaków oraz z surówkami o wyraźnym smaku, jak na przykład ta z kiszonej kapusty z marchewką.

Dzieciom polecam podać z podpieczonymi ziemniaczkami i warzywami lub surówkami, które dzieci najbardziej lubią.

Natomiast dla dorosłych polecam nieco kotlety siekane z kurczaka z bardziej ostrymi dodatkami, bo z musztardą i odrobiną chilli.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!