Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem

0
880
surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty bardzo często zimą gości na moim stole. Tym bardziej, że sama  kiszę kapustę i dzięki temu wiem co jem!

Kapusta jest cennym źródłem witaminy C, poprawia odporność, a w dodatku ma mało kalorii. Kapusta kiszona zawdzięcza swój smak fermentacji, w której biorą udział żywe kultury bakterii. Poprawiają one trawienie i dostarczają witamin z grupy B. Co ważne, kapusty kiszonej nie należy płukać, zniszczy się w ten sposób cenny kwas mlekowy i enzymy, dzięki którym łatwiej trawimy tłuszcze. Jeśli jest zbyt kwaśna, właśnie dzięki dodatkom złagodzimy ją.

A że zakiszenie kapusty nie jest trudne, powie każdy, kto chociaż raz spróbował to uczynił. W osobnym artykule dokładnie opisuję jak to zrobić. I co ważne – nie trzeba kisić beczki kapusty – można zakisić słoik lub kilka i rozkoszować się zimą najzdrowszym przysmakiem.

Kwaśnica, kapuśniak, kapusta zasmażana, kapusta z grochem czy wreszcie surówki z kapusty kiszonej – mamy swoje warzywo ze zdrowymi bakteriami.

Przepis na danie: Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem

 Składniki dania: Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem

  • 200 gram kiszonej kapusty
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 małe jabłko lub połówka dużego
  • natka pietruszki
  • łyżka oleju
  • pieprz, sól

Przygotowanie dania: Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem

  1. Kapustę kiszoną – jeśli ma długie włókna – pokroić.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
  3. Jabłko obrać i także zetrzeć – na średnich lub grubych oczkach.
  4. Kapustę kiszoną, marchew i jabłka wymieszać.
  5. Pietruszkę pokroić i dodać do warzyw.
  6. Dodać olej, popieprzyć, wymieszać dokładnie składniki.
Wskazówki
  • dobrze jest przygotować surówkę nieco wcześniej, aby składniki surówki zdążyły się połączyć
  • dzięki dodaniu marchewki i jabłka możemy popracować nad kwasowością surówki. Jeśli będzie kwaśna – dodajmy nieco marchewki.

0 0 vote
Article Rating

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułJak ugotować fasolę ?
Następny artykułW Dolomitach nie tylko Via Ferrata
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.