
Wigilijny barszcz czerwony przygotowany na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie z uszkami jest daniem, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Mój barszczyk pachnie grzybami, warzywami, zakwasem i przyprawami.
Zawsze przygotowuję barszczyk w większej ilości, bo znakomicie smakuje także w kolejne, świąteczne dni. Serwowany jako napój lub zupa z uszkami czy pierogami – jeżeli pozostaną na święta te wigilijne potrawy.
Z podanych proporcji wychodzi około 3 litrów barszczu. Piszę około, bowiem wszystko zależy od rodzaju buraków, ilości zakwasu i przede wszystkim jak bardzo esencjonalny barszcz chcemy uzyskać.
Barszcz wigilijny na zakwasie jest najlepszy! To fakt niezaprzeczalny. Ale możemy także przyrządzić barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu – w takim przypadku musimy zupę zakwasić cytryną lub octem (jabłkowym, winogronowym). Sprawdź przepis na zakwas z buraków.
Jak zrobić barszcz wigilijny? – przepis tradycyjny
Wigilijny barszcz czerwony: składniki
- 2 kg czerwonych buraków
- 1 spory seler
- 2 duże pietruszki – korzeń
- 2 marchewki
- cebula i kawałek pora lub 2 cebule
- 15 dkg suszonych grzybów
- 6 ząbków czosnki
- płaska łyżeczka całego kminku
- 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskie, 10 ziaren pieprzu czarnego
- 250 do 500 ml zakwasu buraczanego – do smaku
- ocet jabłkowy lub cytryna – opcjonalnie, jeśli nie mamy zakwasu buraczanego – do zakwaszenia. Można dodać także octu spirytusowego – ja takiego nie używam, więc polecam naturalne sposoby zakwaszania.
- spora łyżeczka majeranku
- sól i czarny, najlepiej świeżo zmielony pieprz
- suszone lub mrożone zielone: lubczyk, zielony seler, pietruszka
- duży garnek z wodą
Wigilijny barszcz czerwony: przygotowanie krok po kroku
- Grzyby namoczyć na noc.
- Ugotować w małej ilości wody, po ugotowaniu – przecedzić. Grzyby wykorzystać do uszek lub pierogów. Sprawdź przepis na świąteczne uszka grzybami.
- Buraki i włoszczyznę umyć i obrać ze skórki albo bardzo dobrze wyszorować.
- Warzywa i buraki pokroić w plastry.
- Wszystkie warzywa zalać wrzątkiem – w takiej ilości, żeby woda zakryła warzywa i sięgała sporo ponad nimi – dodać sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i gotować do miękkości.
- Jeśli mamy buraki z kiszenia zakwasu, również można dołożyć je do wywaru, kiedy pozostałe warzywa będą już ugotowane.
- Po koniec gotowania dodać poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek.
- Warzywa i buraki – jeśli mamy czas – pozostawić do wystygnięcia w wywarze (nawet przez całą noc). Przecedzić.
- Połączyć wywar z buraków z wywarem z grzybów oraz dodać zakwas.
- Podgrzać i bardzo krótko zagotować – uważać, żeby barszcz się nie gotował, bo straci kolor.
- Doprawić solą i pieprzem.
Wskazówka:
- Barszcz czerwony stracił kolor. Czasem tak się zdarza na przykład gdy zbyt mocno gotują się buraki. Możemy „nadać” mu czerwony kolor. W tym celu należy utrzeć na tarce surowy burak i przelać przez niego nieco ( około szklanki ) wrzącej wody – może to być już gotowa zupa z buraków. Zabarwioną wodę dodać do czerwonego barszczu.
Do czerwonego barszczu koniecznie dodaj własnoręcznie zrobione uszka z grzybami i zerknij do mini-książki kucharskiej ze świątecznymi przepisami.
Poznaj pozostałe przepisy na świąteczne zupy i nie tylko:
Siemieniotka – typowa śląska zupa wigilijna
Przygotowałaś świąteczny barszcz według przepis?
Napisz jak smakowało!
Jeżeli masz jakieś pytania do przepisu lub robisz coś inaczej – napisz w komentarzu. Bardzo chętnie pozna wasze odmiany tradycyjnych przepisów na barszcz 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!