Pierniki expresowe. Pyszne pierniki na święta

0
0
pierniki na desce i wałek do ciasta
Pierniki ekspresowe pyszne po upieczeniu i po dłuższym czasie

Pierniki zdobione z miodem i cukrem są bardziej miękkie, niż tradycyjne z samym miodem.

Pierniki ekspresowe można jeść zaraz po upieczeniu, wtedy są nieco chrupiące. I smakują znakomicie.

Pierniki zostawione w pudełku zmiękną i po kilkunastu, kilkudziesięciu dniach będą puszyste i mięciutkie.

Do ciasta piernikowego polecam zrobić własnoręcznie przyprawę do pierników. Będzie najbardziej aromatyczna i pachnąca. A jeśli jej nieco zostanie, to zużyjesz ją do zimowej herbatki.

Na końcu przepisu znajdziesz przepis na lukier do ozdoby, ale ja bardzo rzadko dekoruję pierniki na święta. A dlaczego? Bo nie chcę dodatkowego cukru i po prostu podobają mi się takie sauté.

ucieranie w moździerzu przyprwa
Przyprawa do piernika zrobiona w moździerzu – wyzwanie dla dzieci

Pyszne pierniki jak zrobić? Pierniki na święta

Składniki na pierniki ekspresowe

  • 500 dag mąki pszennej
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • łyżka kakao (opcjonalnie)
  • białko jajka do posmarowania pierników (opcjonalnie)

Pierniki ręcznie robione – krok po kroku

  1. Miód użyty do tego przepisu na pierniki musi być płynny. Jeśli mamy miód, który już się skrystalizował, musimy rozpuścić go. Miód można rozgrzać w garnuszku lub rozpuścić go w kąpieli wodnej.
  2. Masło zostawić w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
  3. Do mąki wlać miód, dodać masło, cukier, sodę, przyprawy i jajko.
  4. Dokładnie wyrabiać ciasto (około 10 minut) aż będzie zupełnie gładkie – ręką lub w malakserze.
  5. Z tak zrobionego ciasta możesz od razu wykrawać pierniki lub włożyć ciasto na kilka lub kilkanaście godzin (a może nawet kilka dni) do lodówki. Ciasto w lodówce należy przykryć.
  6. Na posypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto na placek o grubości około pół centymetra.
  7. Foremkami wykrawać pierniczki świąteczne i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki muszą być w odległości od siebie (wystarczy około 2 cm) bo nieco urosną.
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (góra i dół bez termoobiegu).
  9. Jeśli pierników nie będziemy ozdabiać, możemy-przed pieczeniem pierników-posmarować je roztrzepanym białkiem.
  10. Pierniki jak długo piec? Około 10 do 12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
  11. Pierniczki świąteczne można też udekorować lukrem.

Jak zrobić lukier?

  1. Szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody lub 1 łyżka wody i łyżka soku z cytryny.
  2. Do naczynia z cukrem pudrem dodać wodę lub wodę wymieszaną z sokiem z cytryny lub kirschem, dokładnie rozmieszać na jednolitą masę.

Masz ochotę na inne pierniki świąteczne?  

Wypróbuj przepis na pierniki z miodem, które koniecznie musisz przygotować dużo wcześniej, żeby zdążyły zmięknąć lub pierniki czekoladowe, które są mięciutkie zaraz po upieczeniu.

Przygotowałam także dla Ciebie specjalny poradnik z przepisami na Święta. Przepisami z mojej domowej kuchni oraz czytelników z całej Polski. Kliknij i zobacz przepisy na święta.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!