
Pierniki zdobione z miodem i cukrem są bardziej miękkie, niż tradycyjne z samym miodem.
Pierniki ekspresowe można jeść zaraz po upieczeniu, wtedy są nieco chrupiące. I smakują znakomicie.
Pierniki zostawione w pudełku zmiękną i po kilkunastu, kilkudziesięciu dniach będą puszyste i mięciutkie.
Do ciasta piernikowego polecam zrobić własnoręcznie przyprawę do pierników. Będzie najbardziej aromatyczna i pachnąca. A jeśli jej nieco zostanie, to zużyjesz ją do zimowej herbatki.
Na końcu przepisu znajdziesz przepis na lukier do ozdoby, ale ja bardzo rzadko dekoruję pierniki na święta. A dlaczego? Bo nie chcę dodatkowego cukru i po prostu podobają mi się takie sauté.

Pyszne pierniki jak zrobić? Pierniki na święta
Składniki na pierniki ekspresowe
- 500 dag mąki pszennej
- 20 dag miodu
- 20 dag cukru pudru
- 12 dag masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- łyżka kakao (opcjonalnie)
- białko jajka do posmarowania pierników (opcjonalnie)
Pierniki ręcznie robione – krok po kroku
- Miód użyty do tego przepisu na pierniki musi być płynny. Jeśli mamy miód, który już się skrystalizował, musimy rozpuścić go. Miód można rozgrzać w garnuszku lub rozpuścić go w kąpieli wodnej.
- Masło zostawić w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
- Do mąki wlać miód, dodać masło, cukier, sodę, przyprawy i jajko.
- Dokładnie wyrabiać ciasto (około 10 minut) aż będzie zupełnie gładkie – ręką lub w malakserze.
- Z tak zrobionego ciasta możesz od razu wykrawać pierniki lub włożyć ciasto na kilka lub kilkanaście godzin (a może nawet kilka dni) do lodówki. Ciasto w lodówce należy przykryć.
- Na posypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto na placek o grubości około pół centymetra.
- Foremkami wykrawać pierniczki świąteczne i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki muszą być w odległości od siebie (wystarczy około 2 cm) bo nieco urosną.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (góra i dół bez termoobiegu).
- Jeśli pierników nie będziemy ozdabiać, możemy-przed pieczeniem pierników-posmarować je roztrzepanym białkiem.
- Pierniki jak długo piec? Około 10 do 12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
- Pierniczki świąteczne można też udekorować lukrem.
Jak zrobić lukier?
- Szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody lub 1 łyżka wody i łyżka soku z cytryny.
- Do naczynia z cukrem pudrem dodać wodę lub wodę wymieszaną z sokiem z cytryny lub kirschem, dokładnie rozmieszać na jednolitą masę.
Masz ochotę na inne pierniki świąteczne?
Wypróbuj przepis na pierniki z miodem, które koniecznie musisz przygotować dużo wcześniej, żeby zdążyły zmięknąć lub pierniki czekoladowe, które są mięciutkie zaraz po upieczeniu.
Przygotowałam także dla Ciebie specjalny poradnik z przepisami na Święta. Przepisami z mojej domowej kuchni oraz czytelników z całej Polski. Kliknij i zobacz przepisy na święta.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!