Przyprawa do pierników

0
381
Przyprawy do piernika

Przyprawa do pierników przygotowana w moździerzu lub blenderze, na pewno jest bardziej aromatyczna, niż kupiona w sklepie, a zrobiona (zmielona) miesiące wcześniej.

Tym bardziej, że bardzo często w składzie przyprawy do piernika składniki, które są na pierwszych miejscach to… mąka i cukier. Dopiero później prawdziwe korzenie.

Plusem przygotowanie samodzielnego zestawu jest również możliwość stworzenia swojej ulubionej mieszanki – na przykład z przewagą cynamonu czy mocniejszym aromatem gałki muszkatołowej. Proporcje podanych w przepisie przypraw są optymalnie dla mnie. Jeśli jednak ktoś lubi więcej na przykład cynamonu lub gałki muszkatowej – to może skompować swój własny smak.

Ponieważ wszystkie przyprawy są dostępne w sklepach, zatem nie ma problemu ze zrobieniem swojego zestawu.

Za wyjątkiem imbiru, którego używam sypkiego, wszystkie pozostałe przyprawy kupuję w całości. Przebywając na wakacjach w krajach, gdzie rosną produkty wykorzystywane do stworzenia przyprawy do piernika, zawsze przywożę je jako „pamiątki”. Takie najlepsze, bo przydatne. Zamykam je w szczelnych pojemnikach, gdzie bardzo długo zachowują swój naturalny aromat. Wystarczy otworzyć takie magiczne pudełko, aby przenieść się – za sprawą zapachu – na przykład na Mauritius. 

Jedynie czego nie lubię w przygotowywaniu tej przyprawy, to tarcia gałki muszkatołowej – traktuję to jednak jako wyzwanie i jakoś daję radę.

Tak przygotowana przyprawa nadaje się zarówno do pierniczków – ciasteczek, jak i do tradycyjnego piernika.

Nie podałam w przepisie, ale często w zestawie „ląduje” także kurkuma. Szczypta, żeby smak i kolor nie uległ zmianie,a jedynie zaostrzył się nieco.

Przepis na : Przyprawa do pierników

Składniki na: Przyprawa do pierników

  • 3 laski cynamonu ( ewentualnie 3 łyżeczki mielonego) – najlepiej cejlońskiego!
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka wyłuskanych ziaren kardamonu
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki całych goździków
  • parę sztuk ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu – cała
  • kilka ziaren białego (ewentualnie) czarnego pieprzu

Przygotowanie: Przyprawa do pierników

  1. Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce.
  2. Pozostałe składniki – za wyjątkiem sypkich: imbiru, gałki i cynamonu ( jeśli użyliśmy mielonego) włożyć do moździerza i bardzo dobrze rozetrzeć. Świetnie sprawdzi się także blender z nożami.
  3. Po utarciu można przesiać przez drobne sito i jeśli zostaną większe grudki – jeszcze raz rozetrzeć.
  4. Dodać sypkie składniki i bardzo dobrze wymieszać.
  5. Przesypać do szczelnego pojemnika/słoika. Nie powinna stać zbyt długo, bo wietrzeje.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułWpadnij w Dolomity popedałować
Następny artykułKisiel z owoców
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.