Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym

0
807

Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym są świetnym dodatkiem do sosów i potraw wszelkich, które lubią całe pomidory. 

Późnym latem przygotowuję zapasu przecieru pomidorowego. Część słojów zapełniam czystym przecierem, a do części wkładam obrane ze skórek i pokrojone na ćwiartki pomidory.

Albo też zostawiam je w całości – tylko usuwam skórki – to w zależności od rodzaju i wielkości pomidorów.

Przecier pomidorowy przygotowuję według jednej z metod opisanych na stronie w artykule: Przecier pomidorowy.

Wskazówki:
  • Najlepsze do przecieru są pomidory z jak najmniejszą ilością pestek i miąższu – z reguły używam odmiany Lima i pokrewnych
  • Nie dodaję żadnych przypraw do przecieru – oprócz odrobiny soli, do wyciągnięcia naturalnej słodyczy pomidorów. Przecier można przygotować z dowolnymi ziołami: bazylią, czosnkiem, wzmocnić smak mieloną papryką lub papryką chilli.
  • Do już przygotowanego słoika można kapnąć nieco oleju z oliwek – lub innego ulubionego – ale  ie jest to konieczne.
  • Jeśli wybierzmy metodę przygotowania przecieru pomidorowego bez pestek ( numer III lub sok ), wtedy dobrze będzie usunąć pestki z pomidorów, żeby mieć czysty przecier z pomidorami.

Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym: przepis

Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym: składniki

  • pomidory w dowolnej ilości
  • sól: najlepiej polska kłodawska lub himalajska
  • zioła:bazylia, tymianek, czosnek – jeśli mamy ochotę dodać je do przecieru
  • oliwa z oliwek – opcjonalnie

Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym: przygotowanie krok po kroku

  1. Pomidory umyć, wyrzucić wszystkie nadpsute lub z plamami.
  2. Pomidory obrać ze skórki. W tym celu w dużym garnku zagotować wodę, na wrzącą wodę wrzucić pomidory na około 1 minutę. Wyjąć – najlepiej łyżką cedzakową – i zsunąć skórkę z pomidorów. NIE WYRZUCAĆ SKÓREK! – nimi zajmiemy się później.
  3. Pomidory pokroić na dowolne cząstki, usunąć pestki lub nie – według potrzeby.
  4. Przygotować przecier pomidorowy.
  5. Pomidory ułożyć w wypasteryzowanych słojach, zalać przygotowanym przecierem pomidorowym. Do każdego słoja dodać szczyptę soli i/lub zioła.
  6. Jeśli chcemy, można dodać nieco oleju.
  7. Słoiki z pomidorami koniecznie trzeba zapasteryzować. Tradycyjnie w garnku, lub szybciej i prawie  bez pracy w piekarniku. Jak to zrobić przeczytasz w: Jak pasteryzować przetwory

słoje z pomidorami w piekarniku

Przygotowałam też inne przepisy. Te propozycje na pewno Cię zainteresują:

Pesto z pestek dyni

Przecier pomidorowy

Sos z sera pleśniowego

Przetwory

Nalewki

Pasteryzowanie pomidorów się udało? No pewnie że Tak!

Teraz koniecznie zostaw komentarz ze swoją opinią na temat przepisu. Tak samo jeżeli masz jakieś pytanie – napisz a ja bardzo chętnie odpowiem!

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułPrzecier pomidorowy
Następny artykułSałatka z grillowanej papryki
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.