Tak aromatycznej przyprawy do piernika nie kupisz – zrób ją sam

0
558
przyprawy korzenne w całości i zmielone oraz moździerz

Przyprawa do pierników świątecznych jest zdecydowania najbardziej aromatyczna, gdy przygotujemy ją własnoręcznie.

Znana także jako przyprawa korzenna, a w pokoleniu mojej babci „korzenie”.

Jak zrobić przyprawy do piernika lub pierniczków? Bardzo łatwo. Ponieważ wszystkie składniki do zrobienia zestawu są dostępne w sklepach, zatem nie będzie problemu ze zrobieniem swojej pachnącej i aromatycznej przyprawy.

Proporcje podanych w przepisie przypraw są optymalnie dla mnie. Jeśli jednak ktoś lubi więcej na przykład cynamonu lub gałki muszkatowej – to komponuje swój własny smak.

Za wyjątkiem imbiru, którego używam sypkiego, wszystkie pozostałe przyprawy kupuję w całości.

Przyprawa do piernika jest nieodzowna wręcz do przygotowania Pierniczków świątecznych.

A dlaczego lepiej zrobić zamiast kupić gotowe przyprawy? Wystarczy zerknąć na skład: w wielu głównym składnikiem przypraw jest cukier. A przecież zależy nam na aromacie i smaku korzeni, a nie słodyczy.

A czego nie zużyjesz do pierniczków, do dodasz do herbaty rozgrzewającej, więc nic się nie zmarnuje!

Przyprawa do piernika składniki

  • 3 laski cynamonu ( ewentualnie 3 łyżeczki mielonego) – najlepiej cejlońskiego!
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka wyłuskanych ziaren kardamonu
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki całych goździków
  • parę sztuk ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu – cała
  • kilka ziaren białego pieprzu, (ewentualnie) czarnego pieprzu

Jak zrobić przyprawę do piernika

  1. Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce.
  2. Pozostałe składniki – za wyjątkiem sypkich: imbiru i cynamonu ( jeśli użyliśmy mielonego) włożyć do moździerza i bardzo dobrze rozetrzeć. Świetnie sprawdzi się także blender z nożami.
  3. Po utarciu można przesiać przez drobne sito i jeśli zostaną większe grudki – jeszcze raz rozetrzeć.
  4. Dodać sypkie składniki i bardzo dobrze wymieszać.
  5. Przesypać do szczelnego pojemnika/słoika. Nie powinna stać zbyt długo, bo wietrzeje.
Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!