Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub konfiturą

0
456
rogale drożdżowe
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub konfiturą. Najbardziej aromatyczny smak ma nadzienie z marmolady śliwkowej połączonej z konfiturą z róży.

Zamiast konfitury ze śliwek, rogale można wypełnić dowolnym rodzajem konfitury.

Rogaliki drożdżowe przygotowane nieco inaczej, niż zwykle robimy z ciasta drożdżowego, bowiem zamiast zostawiać do wyrośnięcia, schładzamy je. Efekt końcowy – pyszny! Można je oczywiście polukrować, ale ja nie jestem zwolennikiem dodawanie zbyt dużej ilości cukru, więc nie lukruję, jedynie czasem posypie je nieco cukrem pudrem.

A wracając do  słodkiego wypełnienia. Zawsze późnym latem lub jesienią robię bez cukrowe powidła ze śliwek, które w połączeniu z wykonanymi wiosną konfiturą z róży, tworzy znakomity, aromatyczny farsz.

Porcja ciasta wystarczy na wykonanie 24 rogalików – mniej więcej dwie blachy do pieczenia.

Przepis na danie: Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub konfiturą 

Składniki dania: Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub konfiturą 

  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 gram masła lub margaryny
  • 40 gram drożdży
  • 2 jajka
  • 1 białko do posmarowania
  • 180 gram gęstej śmietany 18%
  • 150 gram powideł śliwkowych
  • 2 łyżki konfitury z róży
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie dania: Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub konfiturą 

  1. Mąkę, drożdże i masło zagnieść.
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne – ręcznie lub robotem/malakserem
  3. Ciasto schłodzić. W tym celu najlepiej zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około pół godziny.
  4. Każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8  części.
  5. Posmarować powidłami  śliwkowymi wymieszanymi z konfiturą z róży.
  6. Zwijać rogaliki, zaczynając od zaokrąglonego boku.
  7. Posmarować białkiem.
  8. Piec do zrumienienia – około 15 – 20 minut – w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  9. Posypać cukrem pudrem.
ciasto na rogale
Sposób ułożenie marmolady
rogal drożdżowy
Rogal gotowy do upieczenia
blaszka z upieczonymi rogalami
Blacha z rogalami

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!