Powidła śliwkowe bez mieszania i słodzenia

0
4533
Powidła śliwkowe w słoiku i na talerzu

Powidła śliwkowe bez mieszania i słodzenia. Niech Was skusi łatwość przygotowania i pyszna nagroda, którą otrzymacie.

Warunkiem powodzenia w przygotowaniu powideł bez cukru są trzy czynniki: dobry garnek lub patelnia, całkowity zakaz mieszania i dużo cierpliwości.

Od dawna używam bardzo mało cukru, czasem jedynie skuszę się na jakąś słodkość.

A w ten sposób przygotowane powidła lub w ogóle inne owoce Słodkie owoce bez dodatku cukru stają się naturalnym słodkim deserem lub dodatkiem do dietetycznych wafelków czy herbatników.

Cała magia tkwi w jednym dwóch szczegółach: bardzo wolnym gotowaniu i dodaniu szczypty soli.

To właśnie te dwa czynniki powodują, że naturalny cukier obecny w śliwkach będzie wytrącał się z owoców.

Smażąc powidła ze śliwek, spędzałam czas przy kuchence, co chwilę mieszając – bo jak wiecie, śliwki mają upodobanie do przypalania się.

Ktoś, gdzieś, kiedyś… rzekł mi, że łatwo da się tą przypadłość poskromić. NIE MIESZAĆ! 

Dopiero pod sam koniec gotowania, gdy na górze śliwek – tak się z reguły dzieje – wydzieli się sporo soku, trzeba przemieszać. Ale wtedy już nie odchodzić od pieca! Pilnować bezwzględnie! Bo magia swoistej poduszki powietrznej przestaje działać i powidła będą się “rwały do przypalenia”.

Zawsze przygotowuję w ten sposób węgierki. Takie mocno dojrzałe, nieraz z pomarszczona skórką, nasączone słońcem i specyficznym dla tej odmiany smaczkiem.

Natomiast można przygotować powidła z dowolnego gatunku śliwek, najlepiej takiego, gdzie pestka łatwo odchodzi.

Przepis na: Powidła śliwkowe bez mieszania i słodzenia

Składniki: Powidła śliwkowe bez mieszania i słodzenia

  • dojrzałe, nie uszkodzone śliwki
  • szczypta soli –  himalajska, kamienna

Przygotowanie: Powidła śliwkowe bez mieszania i słodzenia

  1. Owoce delikatnie umyć. Wydrylować pestki.
  2. Rozgrzać dużą patelnię lub duży garnek – ważne, aby była duża średnica, wtedy sok szybciej odparuje. I druga ważna sprawa – grube dno, wtedy powidła nie przypalą się.
  3. Włożyć śliwki do rozgrzanego naczynia, dodać szczyptę soli. Wymieszać.
  4. Chwilkę podgrzać na wysokiej temperaturze, następnie zmniejszyć piec do minimum. Ja w skali 10 stopniowej smażę na 3 -4 stopnie. NIE PRZYKRYWAĆ!
  5. Gotować, aż zrobi się dżem. Czas zależny jest nie tylko od gatunku śliwek, ale i od stanu ich dojrzałości. Na pewno trzeba gotować przynajmniej 2 godziny. Jeśli w śliwkach jest dużo soku, to czasem trzeba gotować kilka godzin.
  6. Dobrze jest pogotować 2 godziny, zostawić do ostygnięcia, i znowu gotować.
  7. Po uzyskaniu żądanej konsystencji, decydujemy co dalej: miksujemy na jednolitą konsystencję lub zostawiamy część lub wszystkie owoce w całości.
  8. Wlewamy gotowe powidła do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków ( wyparzonych łącznie z zakrętkami) i odwracamy do góry dnem.
  9.  Jeśli ktoś chce, może zapasteryzować słoiki przez kilka minut. W tym celu włożyć zakręcone słoiki  z gorącym dżemem do garnka z gorącą wodą sięgająca połowy wysokości słoika i gotować przez 10 minut lub włożyć zakręcone słoiki do nagrzanego do temperatury 120 -130 stopni na 10 minut.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!