Schab pieczony w plastrach w piekarniku

0
0
schab z cebula na wierzchu w naczyniu do zapiekania
Schab w plastrach zapiekany w piekarniku

Schab pieczony w plastrach z cebulką. To odpowiedź na pytanie „Co można zrobić ze schabu w plastrach”? 

Przygotowanie schabu zajmuje tylko chwilkę, a później już resztę roboty wykonuje za nas piekarnik.

Przepis na schab pieczony w plastrach w piekarniku

 

Dobry pomysł na obiad to schab pieczony w piekarniku. Przygotowując to danie możesz kupić plastry schabu – bez kości – lub wyciąć je z całości. Grubość plastrów powinna być około 1 cm.

Świetnie smakuje schab iberyjski przygotowany w ten sposób. Kupuję cięty na kawałki, a z racji tego, że ma grubość około 0,5 cm to piekę go krócej, około pół godziny.

Schab pieczony w plastrach składniki

  • 6 plastrów schabu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 cebula czerwone i 2 białe
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka ziół włoskich suszonych lub dowolnych
  • odrobina oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować schab pieczony w plastrach z cebulką?

  1. W miseczce wymieszaj ketchup z musztardą. Dopraw całość solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni na łyżce oleju. Pod koniec smażenia wrzuć na moment zioła.
  3. Schab oprósz papryką, solą i pieprzem.
  4. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj keczupem wymieszanym z musztardą, ułóż plastry schabu, wysmaruj je sosem i na wierzch wyłóż podsmażoną cebulę.
  5. Schab w plastrach piecz w 190 stopniach przez 40 minut (lub nieco dłużej, gdy mięso jest grubsze niż centymetr).
  6. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Lubisz proste i szybkie potrawy mięsne?

Zerknij do mojego przepisu na kotleciki z kurczaka, które uwielbiają dzieci i kurczaka w winie, ulubionego dania przez dorosłych.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!