Zakwas na żurek wielkanocny – tradycyjny i domowy przepis

0
1261
Zakwas na żurek wielkanocny w słoiku.
Żurek wielkanocny - przepis na zakwas

Tradycyjny przepis na zakwas na żurek Wielkanocny. Własnoręcznie wyprodukowany według tradycyjnej receptury, wprowadzi świąteczną zupę w inny wymiar – pysznego, domowego smaku. 

Szczegółowo opisuję – krok po kroku – jak go zrobić. Od podstaw, czyli od wymieszania mąki z wodą. Jednak, jeśli ktoś ma obawy, czy „aby na pewno się uda”, może wspomóc się małą ilością ( 3- 4 łyżki) gotowego zakwasu.

Może to być zakwas kupiony w sklepie. W takim przypadku dobrze jest sprawdzić skład – powinny być tylko: woda, mąka, ewentualnie czosnek. Chyba że mamy zaprzyjaźnioną osobę, która kisi żurek – taki zakwas będzie znakomitym „pomocnikiem” dla naszego zakwasu.

A tak przy okazji, wiesz dlaczego mąka się kisi?  To dzięki działaniu mikroflory, która  „obkleja ” wysuszone ziarna zbóż i pozostaje uśpiona aż do momentu, gdy dostanie się pod działanie wody. Wtedy uaktywnia się produkcja drożdży. Mieszając powstający zaczyn przynajmniej raz dziennie, napowietrzamy go i tym samym pobudzamy mikroorganizmy do jeszcze większej aktywności oraz zapobiegamy rozwojowo pleśni.

Zakwas na żurek na Wielkanoc przygotowuję zawsze z mąki żytniej, bowiem taki smak – ostry, a nawet określiłabym go jako nieco „szczypiący” – najbardziej lubię.

Jaką mąkę na zakwas na żurek wybrać? 

Przed napisaniem tego artykułu rozmawiałam z koleżankami z różnych regionów naszego kraju i sporo z nich gotuje żurek wielkanocny na zakwasie z mąki pszennej. Wtedy zupa jest bardziej delikatna, taka „lekko mączasta” i zyskuje miano „barszcz biały”.

Zależnie od tego jaką zupę chcesz ugotować, taką zakup mąkę. Polecam specjalną przeznaczoną na żurek – do kupienia najczęściej na stoiskach ze zdrową żywnością – lub po prostu grubo mieloną.

Najczęściej używam mąki razowej 2000 i – ponieważ lubię żurek z otrębami – w drugim etapie kiszenia dosypuję jeszcze dodatkowo nieco otrąb żytnich.

Zakwas na żurek Wielkanocny: przepis

Zakwas na żur wielkanocny: składniki

  • mąka żytnia lub pszenna
  • letnia woda – nie może być chlorowana
  • kilka ząbków czosnku
  • szklane lub ceramiczne naczynie
  • drewniana lub ceramiczna łyżka do mieszania – znakomicie sprawdza się drewniana trzepaczka

Jak przygotować zakwas na żurek Wielkanocny: przygotowanie krok po kroku

  1. Wyparzyć kamienne lub szklane naczynie, w którym będzie kiszony żur.
  2. Wsypać 0,5 szklanki mąki, wlać 1 szklankę wody.
  3. Bardzo dobrze wymieszać mieszankę – najlepiej drewnianą lub ceramiczną łyżką – aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Mieszanka musi być mocno gęsta, aby lekko przywierała do łyżki, ale jednocześnie w stanie płynnym – jeśli trzeba, to należy dolać wody.
  5. Naczynie odstawić w ciepłe miejsce – nie przykrywać, a jedynie obwiązać gazą lub inną przewiewną tkaniną, żeby do zaczynu nie wpadły muszki lub inne robaczki.
  6. Mieszać przynajmniej raz dziennie, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza – ten proces zwykle trwa 2 – 4 dni. Wpływ na długość kiszenie ma także temperatura otoczenia.
  7. Odlać kożuch z góry i „dokarmić” zakwas sporą ilością mąki i wody, w proporcji: ilość wody nieco więcej niż podwójnie do ilości mąki ( szklanka mąki – dwie i pół szklanki  wody).
  8. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół, dodać do zakwasu. Zostawić jeszcze na 2 – 3 dni do zakiszenia.
  9. Ukiszony ładnie pachnie i zmienia kolor na taki „wyrazisty”.
  10. Można przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce.
Wskazówka
  • Jeśli mamy zaczyn na zakwas – czyli klika łyżek ukiszonego zakwasu – to robimy tylko punkt numer 7 – lekko go modyfikując. Czyli do dwóch i pół szklanek wody, dodajemy szklankę mąki, kilka łyżek gotowego zakwasu i kilka ząbków czosnku. Mieszamy i zostawiamy do ukiszenia.

Wypróbuj te przepisy na wielkanocny żur! 

Jeżeli przygotowałaś zakwas na żur wielkanocny – należy go jak najlepiej spożytkować i… skonsumować 🙂 Pomogą Ci w tym te przepisy:

Lubisz barszcz lub żurek? Te przepisy na pewno przypadną Ci do gustu:

Domowy zakwas na żur – tradycyjny przepis ze Śląska

Zakwas z buraków na barszcz wigilijny – dwie propozycje

Chleb na zakwasie

  Soczewica rodzaje i gotowanie

Zupy krem

Podziel się swoją opinia o zakwasie w komentarzu?

Dzięki takiemu zakwasowi Twoja Wielkanoc na pewno będzie udana.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!