Żurek wielkanocny wegetariański ze świeżo tartym chrzanem

0
793
Żurek wielkanocny z chrzenem w wersji wege.
Żurek wege - idealny na święta.

Przepis na żurek wielkanocny z chrzanem – wege żurek idealny na śniadanie wielkanocne. Przygotowany na wywarze warzywnym, wzbogacony  smakiem  świeżo tartego chrzanu, który czyni go żurkiem niezwykłym!

Najlepszy będzie na własnoręcznie przygotowanym zakwasie, ale jeśli takiego nie posiadamy, to  – kupując gotowy zakwas – zwróćmy uwagę, aby zakwas na żur składał się tylko i wyłącznie z mąki, wody i czosnku – bez żadnych chemicznych dodatków. Dobrze byłoby, żeby był w szklanym naczyniu – plastik do kiszonek nie jest zbyt dobry.

Ten żurek zawsze jest stałym punktem mojego wielkanocnego śniadania. Gotuję go z zakwasu żytniego – taki najbardziej lubimy. Zamieniając zakwas żytni na pszenny, żurek zyska bardziej delikatny smak.

Żurek wielkanocny wegetariański: przepis 

Składniki na danie: Żurek wielkanocny wegetariański: składniki

  • 2 litry wody
  • porcja włoszczyzny z niewielką ilością marchewki
  • 2 cebule
  • 3 spore łyżki masła klarowanego
  • 2 szklanki zakwasu na żur, sprawdź tutaj: Przepis na zakwas na żurek wielkanocny
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • lubczyk suszony lub mrożony – daje dobry smak
  • pół łyżeczki kminku, sól, pieprz czarny
  • dodatki: jajka, świeżo starty chrzan (opcjonalnie ze słoika) – kilka łyżek, zielony koperek.
  • śmietana 18 % lub więcej

Żurek wielkanocny wegetariański – przygotowanie krok po kroku:

  1. Suszone grzyby opłukać i namoczyć w szklance letniej wody – zostawić na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu pokroić w drobne paseczki.
  2. Włoszczyznę umyć, zalać dwoma litrami wody, zagotować. Dodać przyprawy: ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, lubczyk, kminek i gotować około 40 minut.
  3. Po ugotowaniu wywar warzywny przecedzić. Dodać pokrojone grzyby – wraz z wodą w której się gotowały i zagotować.
  4. Dodać zakwas w ilości „do smaku” – zwykle na taką ilość wywaru wystarczą 1,5 do 2 szklanki zakwasu, ale to zależy od tego, jak mocno kwaśny jest zakwas i jak mocny smak lubimy. Wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając.
  5. Cebulę obrać i posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać masło – wrzucić cebulę i podsmażyć, aż do lekkiego zbrązowienia.
  7. Podsmażoną cebulę wrzucić do zupy.
  8. Czosnek rozetrzeć z solą – lub zmiażdżyć – dodać do zupy. Dodać także majeranek, popieprzyć i posolić do smaku. Zagotować.
  9. Dodać śmietanę. Pamiętać  tylko trzeba, aby zahartować ją kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlać do garnka.
  10. Podawać na talerzu, w towarzystwie miseczek z: drobno startym chrzanem, koperkiem zielonym drobno poszatkowanym, jajkiem pokrojonym na połówki. Niech każdy sobie dobiera składniki.
Wskazówki:
  • Zakwasu można użyć na dwa sposoby:
  1. Zakwas bardzo dobrze mieszamy i wlewamy do zupy wraz z gęstą częścią (ukiszoną mąką) – wtedy żurek będzie gęsty, taki jakby nieco kleisty
  2. Zakwas mieszamy i odcedzamy przez drobno sitko lub nawet gazę – wlewamy tylko samą wodę, bez mąki. Żurek będzie bardziej przeźroczysty i płynny, ale – moim zdaniem – mniej smaczny.
  • Jeśli zapomnimy namoczyć grzyby, to można je – bez płukania – bardzo drobno pokruszyć i wrzucić do gotującego się wywaru warzywnego.
  • Ziemniaki – jeśli koniecznie musisz je mieć w żurku wielkanocnym, to pokrój je na kawałki, ugotuj osobno w osolonej i wrzuć do ugotowanego żurku.
  • Można doprawić przyprawą typu „maggi”, jeśli nie mamy lubczyku.
  • Żurek idealnie będzie komponował się ze smakiem domowego pieczywa. Sprawdź mój przepis na domowy chleb na własnym zakwasie.

Szukasz innych przepisów na żurek? 

Sprawdź moje inne propozycje, na żurek w różnych, kulinarnych wariantach:

  • Przepis na żurek wegetariański – idealna, wegetariańska propozycja, poprawiająca trawienie
  • Żurek wielkanocny na wywarze mięsnym – propozycja żuru wielkanocnego dla łasuchów, którzy nie wyobrażają go sobie bez mięsnej wkładki. Z porcją białej kiełbasy i tartym chrzanem, idealna jako jedno z głównych dań na Wielkanoc.
  • Żurek zalewajka – tradycyjna, sycąca zupa z ziemniakami i kiełbasą, bardzo popularna na Śląsku.
  • Zakwas na żurek – pokażę Ci krok po kroku jak samej przygotować zakwas na żur.
  • Zakwas na żurek wielkanocny – tutaj znajdziesz przepis, dzięki któremu przygotujesz zakwas na żurek na Wielkanoc, to idealne uzupełnienie przepisu z tej strony!
Pyszny przepis na domowy żurek na wielkanoc - nieodłączony dodatek wielkanocnego śniadania.
Żurek wielkanocny to tradycyjny przepis, który gości na śniadaniu w wielu polskich domach.

Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy

Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:

Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej.

Sprawdź również przepisy na inne zupy:

Zupa ogórkowa na rosole 

Zupa krem z pomidorów 

Zupa krem z grzybów

Zupa ogórkowa na maśle lub oleju 

Zupa pomidorowa na rosole

Przepisy na zupy

Przepisy wigilijne

Prawda ,że wegetariańska wersja jest równie smaczna? Podziel się opinią w komentarzu!

Żurek to tradycyjna polska zupa goszcząca na polskich stołach. Jeżeli macie jakieś pytania do przepisu – piszcie śmiało w komentarzach.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!