Dania główne Przepisy Przystawki
Placuszki z cukinii pieczone w piekarniku w wersji fit lub z serem – dwa przepisy
Placuszki z cukinii pieczone bez tłuszczu w piekarniku. Dwie odmiany wegetariańskich kotletów w cukinii: dietetyczna i serowa.
Placki z cukinii upieczone w piekarniku są chrupiąca, kolejną odmianę są placki z cukinii pieczonych na oleju, na patelni.
Placki są kolejnym moim ulubionym daniem produktów cukinii. Warzywa, które nadal w naszej kuchni nie jest zbyt doceniane. Pora to zmienić!
Placku z cukinii podaję także gościom – są zaskoczeni, gdy dowiadują się, że ta pychota, to najzwyklejsza cukinia.
Co zrobić żeby placki z cukinii się nie rozpadały? Pomaga dodatek jajka i dodatek mąki. Konsystencja ciasta powinna być gęsta – nieco bardziej gęsta, niż na naleśniki.
Któregoś dnia dodałam zamiast mąki płatki owsiane. I teraz już tylko w ten sposób przyrządzam ciasto z placków z cukinii – bardziej mi smakuje.
Co do placków z cukinii? Zielona sałata z sosem vinegret lub z jogurtem/ śmietaną lub jakakolwiek inna sałatka lub surówka. Placki z cukinii świetnie komponują się z tzatzikami lub sosem z kaparami. Sprawdź przepis na tzatziki.
Przyprawy do placków z cukinii można modyfikować według upodobań.
Przepis: Placki z cukinii pieczone w piekarniku – 2 wersje
Placki z cukinii fit – pierwsza wersja: składniki
- cukinia około 800 gram
- 1 duża cebula
- 8 płaskich łyżek mąki pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej lub z ciecierzycy czyli około 80 gram
- lub 3 kopiaste łyżki płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- garść posiekanego zielonego koperku
- sól, pieprz
Placki z cukinii z serem – druga wersja: składniki
- cukinia około 600 gram
- 150 g żółtego, ostrego sera
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku – opcjonalnie
- 6 łyżek kaszy manny
- zioła – koniecznie jakiś ostry smak:ostra papryka, chilli plus łyżeczka ziół prowansalskich.
- sól i pieprz do smaku
Placki z cukinii pieczone w piekarniku: przygotowanie krok po kroku
- Cukinię dokładnie umyć i obciąć końcówki. Jeśli cukinia ma miękki miąższ i dużo ziaren usunąć go. Cukinii nie obierać.
- Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można użyć blendera, tylko należy uważać, żeby za bardzo nie rozdrobnić cukinii.
- Startą cukinię posolić, wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, żeby puściła sok.
- Bardzo mocno odcisnąć sok z cukinii.Odciśnięty sok można dodać do zupy z cukinii lub minestrone. Sprawdź przepis na zupę minestrone.
Wersja pierwsza:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Zielony koperek opłukać, osuszyć i poszatkować.
- Do startej i odciśniętej z soku cukinii dodać czosnek, cebulę, jajko, mąkę lub płatki, koperek, doprawić. Porządnie wymieszać.
- Placki z cukinii z mąką można piec od razu, placki z cukinii z płatkami owsianymi zostawić na 15 minut, żeby płatki lekko nasiąkły.
Wersja druga:
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do odciśniętej cukinii dodać ser, kaszę manną, czosnek, przeprawy, jajo, dokładnie wymieszać.
Jak upiec placki z cukinii w piekarniku:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Układać małe placki na papierze. Piec około 15 – 20 minut w temperaturze 200 ℃ – jeśli mamy, to z włączonym termoobiegiem. Po około 10 – 15 minutach przewracamy placki na drugą stronę. Placki z cukinii pieczemy aż do lekkiego zrumienienia się placków.
- Placki z papieru lekko podważamy nożem – łatwiej je się zdejmuje.
- Placki z cukinii po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 5 minut i dopiero wtedy podajemy.
Placki to proste i smaczne potrawy. Sprawdź pozostałe przepisy na pyszne placuszki:
Tak smakują prawdziwe moskole – placki z ziemniaków rodem z Podhala
Zupa krem z cukinii z dodatkami – wegetariańska
Leczo z cukinią wegetariańskie
A Ty którą wersję placków z cukinii wybrałaś?
Jeżeli przygotowałaś placki zgodnie z przepisem i Ci smakowały – podziel się opinią w komentarzu. Rewelacyjnie będzie poznać Twoje zdanie!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
No i to jest super pomysł , dzisiaj zrobię sobie te placki ,ale że jestem cukrzykowa to popróbuję z inną mąką np kokosową . Pozdrawiam
Witaj, proszę o komentarz, czy smakują? Sama jestem ciekawa jakie będą z mąką kokosową – muszę spróbować :). pozdrawiam dana
Mąka z ciecierzycy zaproponowana w przepisie powinna byc dla Pani okej:)
Dziękuję za komentarz 🙂
Zdecydowanie za dużo mąki. Zrobiłam wg przepisu i placki nie mają smaku cukinii tylko sama mąka. Niestety wyrzuciłam 😔
Witam, zrobiłam wczoraj żeby sprawdzić, czy nie wkradł mi się czeski błąd. Moim zdaniem proporcje są dobre.10 pełnych łyżek. Chyba, że dałaś kopiaste łyżki? Może niejednoznacznie napisałam – muszę poprawić na „płaskie”, żeby nie sugerowało kopiastych.pozdrawiam dana
Placki niestety nie wyszły… przyległy do papieru ;-(
Witaj, szkoda. Moim zdaniem mogą być 2 przyczyny: albo za mało odciśnięta cukinia (zbyt płynna masa) albo papier. Ten drugi problem tez miałam -teraz kupuję z firmy pod nazwą „Folia” i papier jest ok. Może spróbuj na innym papierze niż masz ? dana
Zrobilam. Wyszly po prostu pyszne ! Dziekuej za super przepis . Nastepny bede robić z serem 😉
Witaj, bardzo się cieszę 🙂 zachęcam Cię do zerkania do innych moich przepisów. Polecam kiszonki, które świetnie smakują z wszelkimi dodatkami, jak na przykład https://jawagabunda.pl/przepisy/rzodkiewki-kiszone/. pozdrawiam dana
Bardzo dobre robilam te bez sera
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Zrobilam z pietruszka i lubczykiem. Pyszne
Witam, cieszę się, że placki z cukinii pieczone w piekarniku smakowały. dana
Niestety, wszystko przykleiło się do papieru do pieczenia. Spróbowałam na gołej blaszce posmarowanej cieniutka warstwa oleju, ale również ta sama sytuacja.
Witaj, też tak miałam z papierem, dopóki nie trafiłam na odpowiedni rodzaj. A nie miałaś zbyt rzadkiego ciasta na placki z cukinii lub zbyt niskiej temperatury? To tez może być powodem przyklejania. dana
W smaku są nawet smaczne . Dziś zrobiłam i jestem dość zadowolona lecz czas pieczenia u mnie był dość dłuższy. Wiadomo wszystko zależy od piekarnika .
Wita, cieszę się, że placki z cukinii okazały się dobre! A napiszesz mi jak długo piekłaś? Taka informacja przyda się także innym czytelnikom, bo ja zawsze piekę tak jak w przepise i placki z cukinii są odpowiednio wypieczone. Pozdrawiam serdecznie dana
Placki zapowiadały się fajnie ale jednak to nie to. Przyklejają się do papieru więc po wyciągnięciu na talerz wyglądają jak wyciągnięte psu z budy. Sama mogłabym jeszcze się przemęczyć ich jedzeniem ale nikomu ich już nie podam. Były dobrze odsączone z wody i pieczone na papierze, na którym wcześniej piekłam normalnie bez przyklejania.
Witaj, och szkoda bardzo, że nie do końca udały się te placki z cukinii. Trudno mi powiedzieć, jaki mógł być powód, jeśli spełniłaś wszystkie wspomniane czynniki.Mam nadzieję, że następne placki w piekarniku wyjdą już dobrze. Ja tylko w ten sposób piekę placki z cukinii i są świetne. pozdrawiam dana.
Ps. Jeszcze jedna myśl mi przyszła do głowy – czy nie były za bardzo rozdrobnione? Najlepiej zetrzeć cukinię na najgrubszych oczkach na tarce.
Pyszne placuszki na tą wiosenna pogodę ✌️✌️ dziękuję za przepis
Witaj bardzo się cieszę, że – też ulubione – placki z cukinii zasmakowały Ci. Pozdrawiam i zapraszam po inne przepisy na mój blog. dana