makaron spaghetti na niebieskim talerzu polany sosem z pomidorów, listki bazylii na górze

Dania główne Przepisy

Spaghetti bez mięsa. Prosty przepis na spaghetti wegetariańskie

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 7 maja 2021

Spaghetti bez mięsa to znakomita alternatywa dla najbardziej popularnego spaghetti bolognese.

Podpowiem Ci jak robię mój ulubiony sos do spaghetti bez mięsa. Zawsze z dodatkiem zielonego selera. A jeśli chodzi o pomidory to najbardziej lubię połączenie świeżych pomidorów z passatą.

Możesz jednak przyrządzić wegetariański sos do spaghetti z samych pomidorów (około 1,5 kg potrzebujesz wtedy świeżych) lub samej passaty.
Do przygotowania tego bezmięsne spaghetti najbardziej lubię dodać włoski makaron tricolore (zabarwione proszkiem ze szpinaku i pomidorów).

I bardzo ważna uwaga! Przygotowując sos spaghetti makaron ugotuj w takim momencie, aby był gorący już po ugotowaniu sosu.

Spaghetti musi być podane gorące. Idealnie byłoby podać je na gorącym talerzu. Co w sumie nie jest jakoś skomplikowane, bo talerz można – nie posiadając piekarnika z funkcją grzania talerzy – po prostu ogrzać gorącą wodą.

Spaghetti wegetariańskie przepis

Składniki do zrobienia wegetariańskiego spaghetti

  • passata około 700 ml i 2 pomidory lub 1,5 kg  świeżych pomidorów
  • 2 cebule – najlepiej czerwone
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki posiekanych drobno suszonych pomidorów
  • po 1 łyżeczce suszonych ziół: tymianek lub bazylia i oregano
  • kilka płatków chilli lub szczypta ostrej pasty chilli – opcjonalnie
  • sól, pieprz,
  • parmezan lub inny ser do posypania
  • zielone listki bazylii do dekoracji – jeśli mamy
  • oliwa z oliwek do smażenia – kilka łyżek
  • makaron spaghetti

Przygotowanie spaghetti wegetariańskiego z warzywami

  1. Cebulę drobno pokroić.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
  4. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
  5. Seler naciowy pokroić w paski.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę.
  7. Na mocno rozgrzaną oliwę dodać cebulę, chwilę podsmażyć.
  8. Dodać czosnek, zamieszać, smażyć moment (czosnek nie może zbrązowieć).
  9. Dodać marchew i seler, chwilkę podsmażyć mieszając.
  10. Dodać pokrojone pomidory (świeże i suszone) lub passatę lub pomidory i passatę.
  11. Doprawić solą i pieprzem.
  12. Dodać papryczkę chilli – opcjonalnie.
  13. Gotować około 15 minut mieszając co jakiś czas.
  14. Pod koniec gotowania dodać zioła.
  15. W międzyczasie ugotować – wg instrukcji na opakowaniu – makaron na spaghetti. Zwykle makaron al dente gotuje się 7 do 9 minut.
  16. Wyłożyć makaron na talerz, posypać parmezanem, zalać wegetariańskim sosem do spaghetti, udekorować świeżymi listkami bazylii i podawać gorące na stół.

Lubisz wegetariańskie jedzenie?

Zerknij do innych moich, wypróbowanych przepisów na dania bez mięsa. Polubisz wegetariańską fasolkę po bretońsku, zupę ogórkową oraz (moje ulubione letnią porą) leczo z cukinią i pomidorami.

Przygotowałaś spaghetti według przepisu?

Daj znać w komentarzu jak Ci smakowało!

A może przygotowujesz wegetariańskie spaghetti według swojego przepisu, dodając inne warzywa? Podziel się tą informacją pisząc w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 15 Średnia: 4.2]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments