Ogórkowa bez mięsa – przygotowana na maśle lub oleju

0
872
Ogórkowa bez mięsa podana w talerzu razem z pietruszką.
Poznaj przepis na ogórkową bez mięsa!

Ogórkowa zupa przygotowana na maśle lub oleju  najbardziej smakuje jesienią i zimą. Pyszne, zielone danie, bo dodatkowo – dla smaku i koloru – posypana pietruszką lub koperkiem. 

Zupę ogórkową najbardziej lubię z warzywami i ziemniakami. Czasem zdarza mi się wsypać nieco ugotowanego osobno ryżu. Natomiast ogórkowa z makaronem to absolutnie nie jest mój smak.

Wiadomo, o gustach się nie dyskutuje. Jeśli lubicie zupę ogórkową z ryżem lub makaronem, to dodajcie wtedy nieco mniej warzyw lub więcej ogórków, żeby nie wyszła Wam taka gęsta „bryja”.

Ryż lub makaron oczywiście ugotowany osobno i dodany do już ugotowanej zupy.

Wiadomo, najlepiej smakuje z ogórków własnoręcznie ukiszonych, ale jeśli takimi nie dysponujecie, to po prostu trzeba zakupić słój z kiszonymi ogórkami lub kiszone na wagę. Ewentualnie przecier ogórkowy. Ale testowałam kilka przecierów i jakoś nie udało mi się trafić na zbyt dobry.

Gotując zupę ogórkową, proponuję nie solić jej na początku, a dopiero pod koniec gotowania, kiedy wypłynie sól zawarta w ogórkach kiszonych.

U mnie obowiązkowo zupa ogórkowa musi być wzbogacona aromatem majeranku, ale jeśli ktoś nie lubi, nie trzeba go dodawać

Jak zrobić zupę ogórkową bez mięsa? Oto przepis.

Ogórkowa na maśle lub oleju: przepis 

Zupa ogórkowa na maśle lub oleju: składniki

  • 1,5 litra wody
  • 100 gram selera
  • 100 gram korzenia pietruszki
  • 200 gram marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 gram kiszonych ogórków lub przecieru z ogórków kiszonych*
  • 4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku – opcjonalnie
  • zielony koper lub zielona pietruszka

Zupa ogórkowa na maśle lub oleju: przygotowanie krok po kroku

  1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła/oleju, wrzucić cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażyć.
  3. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub w blenderze.
  4. Ogórki dodać do przesmażonej cebuli i czosnku. Smażyć kilka minut.
  5. Warzywa opłukać, obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
  6. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę.
  7. Zagotować wodę.
  8. Do gotującej się wody wrzucić poszatkowane warzywa, ziemniaki, dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek. Ugotować do miękkości warzyw.
  9. Dodać przesmażone ogórki kiszone, gotować jeszcze kilka minut. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
  10. Spróbować. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, można doprawić wodą z ogórków kiszonych. Zagotować.
  11. Do gotowej zupy dodać 2 łyżki masła/oleju. Doprawić solą i pieprzem.
  12. Świetnie smakuje z drobno poszatkowanym zielonym koperkiem lub pietruszką.
  13. Zwolennicy doprawiania śmietaną mogę kapnąć jej nieco na górę zupy.

Sprawdź moje pozostałe przepisy na zupy ogórkowe i nie tylko:

Zupa ogórkowa na rosole

Zupa z zielonych ogórków 

Kapuśniak z kiszonej kapusty 

Rosół wołowy według pięciu przemian | Przepis

Zupa z fasoli czerwonej

Przepisy na zupy

Zupa gotowa? Teraz pora podzielić się opinią!

Twoje zdanie jest dla mnie bardzo ważne. Uwielbiam gotować wiec może dowiem się również czegoś ciekawego od Ciebie 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!