Żurawina do mięs i serów
Przepis na żurawinę do mięsa i serów. To znakomity dodatek także do pleśniowych lub białych serów lub do herbaty czy wody z imbirem.
Znakomicie sprawdza się także jako … lekko kwaskowate smarowidło na kanapkę.
Żurawinę przygotowuję w ilości kilku kilogramów z cukrem brzozowym, ale przy okazji zawsze robię kilka słoiczków żurawiny z jabłkami i żurawiny z sokiem z pomarańczy. Sprawdź przepis na żurawinę z sokiem z pomarańczy.
Przetwory te są co prawda przeznaczone jako dodatek do potraw, ale nieraz lądują w herbacie lub w ciepłej wodzie z imbirem. I smakują równie wybornie.
A że zdrowa, to zapewne wiesz! Najlepsza ochrona dla Twojego układu moczowego, i nie tylko, o czym więcej przeczytasz w artykule Żurawina właściwości.
Koniec września i początek października jest pora, kiedy żurawina jest gotowa do zbioru. Ale żurawinę do mięsa można przyrządzić nawet zimą, bowiem doskonale smakuje zrobiona z mrożonek.
Żurawina do mięs i serów: przepis
Żurawina do mięs i serów: składniki
- 500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
- 2 jabłko lub 2 gruszki
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- 150 – 200 gram cukru
- 1 łyżka miodu
- pół szklanki wody
- szczypta soli
Żurawina do mięs i serów: przygotowanie krok po kroku
- Żurawinę umyć, wyrzucić nadpsute owoce.
- Jabłko/gruszkę obrać i zetrzeć na grubiej tarce.
- Garść żurawiny zmiksować.
- Rozgrzać garnek lub patelnię z grubym dnem.
- Na patelnię dać jabłka lub gruszkę, żurawinę i szczyptę soli.
- Smażyć na wolnym ogniu około 1 godziny, aż żurawina popęka, a konfitura stanie się szklista i gęsta, a sok z owoców odparuje.
- Dodać cukier i miód. Najpierw połowę z podanej porcji, chwilę pogotować i spróbować. Żurawina do mięs musi być lekko kwaskowata.
- Gorącą włożyć do wysterylizowanych słoi. Odwrócić do góry dnem i zostawić.
- Można także krótko zapasteryzować – jak tak robię.
Z podanej porcji wychodzą dwa słoiki (takie z ketchupu) żurawiny do mięsa.
Suszona żurawina
Kilogram żurawiny suszę w suszarce do warzyw i miksuję na drobny pył.
I mam idealny – i jak zdrowy – dodatek do potraw, które wymagają zakwaszenia. Świetnie pasuje do sosu winegret. Sprawdź przepis na sos winegret.
Poznaj inne przepisy z żurawiną:
Żurawina z sokiem z pomarańczy
Zdrowy ocet podstawowy przepis na ocet owocowy
Dip do pieczonego lub grilowanego mięsa
Żurawina to idealny dodatek do mięsa i innych potraw. Podziel się swoimi pomysłami w komentarzu!
Poza pomysłami oczywiście będzie mi miło jeżeli zostawisz również swoją opinię na temat mojego przepisu na żurawinę do mięs.
Uwaga: żurawina nie jest polecana dla osób z istniejącymi kamieniami nerkowymi, osteoporozą, oraz zażywających leki rozrzedzające krew.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!