Zupa krem z pieczarek
Zupa krem z pieczarek nie przypomina smaku zupy z grzybów leśnych, ale ma swój urok.
Delikatny smak, ładny kolor i szybkość przyrządzenia plasuje ją w czołówce zup przyrządzanych gdy nie mamy zbyt dużo czasu.
Krem z pieczarek znakomicie komponuje się z zieloną pietruszką. Dodaję ją nie tylko do zupy, ale i posypuję gotową już zupę posiekaną natką.
Wzmocnieniem smaku i niezwykłości tak w sumie prostej zupy, będzie posypanie jej groszkiem ptysiowym.
Proponuję podać do zupy pieczarkowej groszek ptysiowy w osobnej miseczce, aby można dobierać po kilka sztuk i dorzucać do zupy. Wtedy groszek będzie i pyszny i chrupiący. Jeśli posypiemy zupę od razu groszkiem, to raczej zrobi się z niego taka niezbyt fajna papka.
Przepis na danie : Zupa krem z pieczarek
Składniki dania: Zupa krem z pieczarek
- 500 gram pieczarek
- 1,5 litra wody
- marchewka, pietruszka i kawałek selera na wywar warzywny lub kopiasta łyżka koncentratu warzywnego
- 2 cebule lub 1 cebula i kawałek białej części pora
- natka pietruszki – tylko liście
- 2 łyżki oleju o delikatnym smaku lub masła klarowanego
- 2 ziemniaki
- 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 20 gram serka kremowego typu Tylżycki – opcjonalnie*
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie dania: Zupa krem z pieczarek
- Pieczarki umyć. 2 – 3 sztuki zostawić do usmażenia, pozostałe lekko rozdrobnić.
- Pozostawione w całości pieczarki pokroić w plastry.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć plastry pieczarek. Odłożyć na bok.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Na patelnię wrzucić cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
- Ugotować wywar z warzyw lub dodać do wrzącej wody koncentrat warzywny.
- Do wywaru wrzucić pieczarki i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotować 30 minut. Pod koniec gotowania dodać część pietruszki i serek. Doprawić solą i pieprzem.
- Zmiksować.
- Dodać śmietanę lub jogurt.
- Śmietanę należy wlać dać do małego naczynia i dolać kilka łyżek gorącej zupy (aby śmietanę zahartować), wymieszać i wlać do garnka z zupą.
- Pozostałą część pietruszki posiekać.
- Do każdego talerza dodać po kilka plastrów usmażonych pieczarek.
- Posypać posiekaną zieloną pietruszką.
- Podać w miseczce obok groszek ptysiowy – opcjonalnie.
Wskazówka
- Serek do smarowania można dodać opcjonalnie. Jeśli nie dajemy serka, można – według uznania – dać nieco więcej śmietany lub jogurtu.
Zupy to moja specjalność i niemal uzależnienie. Towarzyszą mi codziennie, zarówno lekkie wegetariańskie jak i mięsne. Więcej moich zup znajdziesz, gdy klikniesz w pyszne zupy.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!