Pyszna wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonce

0
280
Tradycyjna wielkanocna zupa chrzanowa z pyszną wędzonką. Zupa poda z wielkanocnym stroikiem.
Wszyscy domownicy nigdy nie zapomną smaku przepysznej zupy chrzanowej.
Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonce gości w wielu domach na świątecznych stołach. W niektórych jako obowiązkowe danie do śniadania, w innych spożywana jest dopiero w porze obiadu.

Zdecydowanie najbardziej smakuje przygotowana ze świeżo startego chrzanu. Tuż po ugotowaniu zupa ma bardzo mocny, chrzanowy smak, którego jednak nie radzę niwelować, bo zupa po czasie łagodnieje.

Dla lubiących naprawdę ostre potrawy, dobrym pomysłem jest dodać nieco świeżego chrzanu tuż przed podaniem na stół.

I jeszcze ilość chrzanu. Podałam około 5 łyżek, ale tak naprawdę, trzeba samemu zdecydować o ilości, która zależna jest zarówno od ostrości, który preferujemy jak i od samego chrzanu. Pięć łyżek to minimum, aby poczuć aromat i od tej ilości proponują zacząć.

Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonce: przepis 

Zupa z chrzanu wielkanocna – na wędzonce: składniki

  • około 0,5 kg wędzonego schabu, kości od schabu, boczku wędzonego, żeberek wędzonych – po prostu wędzonki
  • połówka selera korzeniowego
  • 1  marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 2 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • kilka sztuk całego kminku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • lubczyk – świeży, suszony lub mrożony
  • 5 – 6 łyżek chrzanu
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka majeranku
  • kilka łyżek soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 surowe żółtko – opcjonalnie
  • sól i pieprz mielony – najlepiej biały
  • 4 sztuki białej kiełbasy
  • tłuszcz do podsmażenia białej kiełbasy
  • jajko ugotowane na twardo

Zupa z chrzanu wielkanocna – na wędzonce: przygotowanie krok po kroku

  1. Warzywa obierz i przekrój na połowę.
  2. Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Do garnka włóż wędzonkę, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, ziarenka czarnego pieprzu, lubczyk zalej zimną wodą i gotuj około 40 minut, aż do miękkości mięsa.
  4. Wywar odcedź, usuń zioła i przyprawy.
  5. Warzywa zmiksuj w wywarze na gładką masę.
  6. Dodaj chrzan, posól, zagotuj.
  7. Białą kiełbasę podsmaż na patelni na złoty kolor – kilka minut pod przykryciem. Następnie pokrój w cząstki i dodaj do zupy. Dopraw do smaku pieprzem i majerankiem, dodaj czosnek. Zagotuj.
  8. Śmietanę i żółtko połącz razem. Dodaj kilka łyżek wywaru, wymieszaj i przelej do zupy.
  9. Ponownie zagotuj, dopraw do smaku solą, majerankiem, cytryną i białym pieprzem.
  10. Zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w cząstki i plasterkami białej kiełbasy ( sparzonej w zupie lub przypieczonej na patelni).
Inna wersja z dodatkiem kiełbasy
  • Punkt numer 7 – zamiast smażenie kiełbasy, pod koniec gotowania włóż białą kiełbasę do zupy i parz ją w zupie około 15 minut – pilnując, aby kiełbasa się nie gotowała.
  • W niektórych kuchniach podaje się zupę chrzanową z ziemniakami. Pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się osobno w osolonej wodzie i dodaje do ugotowanej zupy.

Zupa chrzanowa w wegetariańskim wydaniu

Jeśli masz ochotę spróbować zupy chrzanowej wegetariańskiej, przepis znajdziesz, gdy klikniesz na obrazek:

Przepis na wegetariańską zupę chrzanową.
Poznaj wegetariański wariant chrzanowej zupy!

Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy

Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:

Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej.

Poznaj również inne moje przepisy na pyszne zupy:

Wielkanocny żur staropolski na wędzonce i wywarze mięsnym ]

Wielkanocny żur staropolski na wędzonce i wywarze mięsnym

Zupa barszcz ukraiński – wegetariański

Barszcz czerwony wigilijny

Grochówka z wkładką mięsną

Przepisy na święta

Przygotowałaś zupę według przepisu? Koniecznie podziel się wrażeniami w komentarzu!

Wielkanoc to wspaniałe święto. Mam nadzieję że wielkanocna zupa chrzanowa na stałe zagości na waszych stołach.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!