rosół z ryby w zielonym talerzu

Przepisy Zupy

Rosół rybny. Zupa nie tylko na wigilię

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 23 grudnia 2020

Rosół rybny przygotowany na bazie z mięsa i ości ryb to jedna z najbardziej tradycyjnych, staropolskich dań wigilijnych.

Bazą i podstawą tej zupy wigilijnej są dobre ryby słodkowodne. Taki rosół rybny jest bardzo bezpieczny nawet dla dzieci, ponieważ po ugotowaniu odcedza się mięso i ości i wykorzystuje czysty bulion.

Oczywiście, nie jest to zupa wigilijna tylko i wyłącznie, jednak w niektórych regionach Polski przyrządzana jest zawsze w wigilię.

Genialny smak tego dania wigilijnego zawdzięczamy słodkowodnym rybom gotowanym w całości. To znaczy po oczyszczeniu, ale z ośćmi i skórą.

Oczywiście, mięso z ryby – po bardzo dokładnym obraniu z ości – możemy wykorzystać do zrobienia ryby w galarecie. W takim przypadku musimy pamiętać, aby zostawić nieco wywaru do zalania ryby.

Rosół z ryb: przepis

Składniki dania: rosół z ryb

  • 1 kg ryb słodkowodnych (lin, karp, płotka, karaś
  • włoszczyzna 40 dag warzyw mieszanych (marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, por, cebula, pęczek natki pietruszki)
  • przyprawy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
  • drobno posiekana zielona pietruszka
  • jarzynka do przyprawienia

Przygotowanie dania: rosół z ryb

  1. Ryby umyć, oskrobać z łusek, wykrajać oczy i skrzela, sprawić, umyć.
  2. Warzywa umyć, obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej osolonej wody, nastawić wywar do gotowania.
  3. Cebulę obrać, umyć, dodać do gotującego się wywaru.
  4. Po kilkunastu minutach gotowania wywaru włożyć przygotowane ryby, listek laurowy, ziele angielskie oraz pęczek natki pietruszki. Gotować na wolnym ogniu, przyprawić do smaku jarzynką.
  5. Ugotowaną zupę przecedzić nalewając na talerze.
  6. Do każdej porcji dodać trochę bardzo drobno posiekanej zielonej pietruszki.
  7. Rosół rybny podawać solo lub z cienkim makaronem.

Rosół rybny to jedna z wielu wigilijnych zup serwowanych podczas kolacji wigilijnej.

Zapewne bardziej popularny jest barszcz wigilijny przygotowany na zakwasie podawany z uszkami z grzybów lub pierogami wigilijnymi. W wielu domach podawana jest także zupa grochowa z grzankami. Oprócz bardzo popularnych zup na śląskim wigilijnym stole, coraz częściej pojawia się zapomniane nieco danie wigilijne – zupa siemieniotka.

Jednak nie samą zupą pachnie wigilijna kolacje. Zobacz jakie potrawy podać na wigilię, aby było tradycyjnie i smakowicie.

A jaka zupa na tradycyjnie jest podawana na Twojej kolacji wigilijnej? Napisz w komentarzu pod artykułem.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments