
Rosół rybny. Zupa nie tylko na wigilię
Rosół rybny przygotowany na bazie z mięsa i ości ryb to jedna z najbardziej tradycyjnych, staropolskich dań wigilijnych.
Bazą i podstawą tej zupy wigilijnej są dobre ryby słodkowodne. Taki rosół rybny jest bardzo bezpieczny nawet dla dzieci, ponieważ po ugotowaniu odcedza się mięso i ości i wykorzystuje czysty bulion.
Oczywiście, nie jest to zupa wigilijna tylko i wyłącznie, jednak w niektórych regionach Polski przyrządzana jest zawsze w wigilię.
Genialny smak tego dania wigilijnego zawdzięczamy słodkowodnym rybom gotowanym w całości. To znaczy po oczyszczeniu, ale z ośćmi i skórą.
Oczywiście, mięso z ryby – po bardzo dokładnym obraniu z ości – możemy wykorzystać do zrobienia ryby w galarecie. W takim przypadku musimy pamiętać, aby zostawić nieco wywaru do zalania ryby.
Rosół z ryb: przepis
Składniki dania: rosół z ryb
- 1 kg ryb słodkowodnych (lin, karp, płotka, karaś
- włoszczyzna 40 dag warzyw mieszanych (marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, por, cebula, pęczek natki pietruszki)
- przyprawy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
- drobno posiekana zielona pietruszka
- jarzynka do przyprawienia
Przygotowanie dania: rosół z ryb
- Ryby umyć, oskrobać z łusek, wykrajać oczy i skrzela, sprawić, umyć.
- Warzywa umyć, obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej osolonej wody, nastawić wywar do gotowania.
- Cebulę obrać, umyć, dodać do gotującego się wywaru.
- Po kilkunastu minutach gotowania wywaru włożyć przygotowane ryby, listek laurowy, ziele angielskie oraz pęczek natki pietruszki. Gotować na wolnym ogniu, przyprawić do smaku jarzynką.
- Ugotowaną zupę przecedzić nalewając na talerze.
- Do każdej porcji dodać trochę bardzo drobno posiekanej zielonej pietruszki.
- Rosół rybny podawać solo lub z cienkim makaronem.
Rosół rybny to jedna z wielu wigilijnych zup serwowanych podczas kolacji wigilijnej.
Zapewne bardziej popularny jest barszcz wigilijny przygotowany na zakwasie podawany z uszkami z grzybów lub pierogami wigilijnymi. W wielu domach podawana jest także zupa grochowa z grzankami. Oprócz bardzo popularnych zup na śląskim wigilijnym stole, coraz częściej pojawia się zapomniane nieco danie wigilijne – zupa siemieniotka.
Jednak nie samą zupą pachnie wigilijna kolacje. Zobacz jakie potrawy podać na wigilię, aby było tradycyjnie i smakowicie.
A jaka zupa na tradycyjnie jest podawana na Twojej kolacji wigilijnej? Napisz w komentarzu pod artykułem.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!