zupa w talerzu

Przepisy Zupy

Jak zrobić dobrą zupę czosnkową? Przepis

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 10 listopada 2023

Zupa czosnkowa, najbardziej znana z pobytów w Czechach jako Cesnaková polievka.

Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjną zupę czosnkową. Czesi podają ją zwykle z żółtkiem, czasem z pokrojoną w paski szynką, żółtym serem.

A na górę dają kapkę śmietany. Serwują wszystkie dodatki naraz lub tylko niektóre. Spróbuj jaka Tobie smakuj i wybierz dodatki, aby Twoja domowa zupa czosnkowa była najlepsza.

Jak zrobić zupę czosnkową z grzankami?

Składniki na 4 porcje zupy czosnkowej

  • 2 litry bulionu mięsno -warzywnego (drobiowo-warzywny lub wołowo-drobiowo-warzywny)  
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • kminek i majeranek do smaku
  • 4 surowe jajka – opcjonalnie
  • 4 łyżki tartego żółtego sera (w oryginalnym przepisie jest ołomuniecki ser o bardzo charakterystycznym smaku)
  • natka pietruszki
  • grzanki z chleba
  • śmietana gęsta kwaśna
  • chleb do grzanek

Zupa czosnkowa przygotowanie:

  1. Ugotować bulion – warzywa do rosołu dodać tylko w ilości symbolicznej – nie powinny dominować. Dodać przekrojone na pół 3 ząbki czosnku, kminek. Gotować ponad godzinę, pod koniec gotowania dodać odrobinkę majeranku. Posolić i popieprzyć. Odcedzić.
  2. W czasie gdy rosół się gotuje przygotować grzanki: z kromek chleba odkroić skórki, miąższ posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni (lub w piekarniku) z minimalną ilością tłuszczu
  3. Do czystego bulionu dodać przeciśnięte przez praskę 4 – 5 ząbków czosnku. Gotować około 10 minut. Jeżeli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę nalewać do żaroodpornych miseczek, do każdej porcji gorącej zupy dodać delikatnie żółtko (opcjonalnie).
  5. W osobnej miseczce podać przygotowane wcześniej grzanki.
  6. Żółty ser, starty, możemy także podać w osobnej miseczce lub wrzucić porcję od razu do zupy.
  7. W Czechach często kapną na górę śmietanę.
  8. Zupę posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką.
talerz z zupą

Czesi dodają śmietany do zupy czosnkowej

I jak? Smakuje Ci zupa czosnkowa?

Sprawdź inne moje przepisy na znakomitą zupę pomidorową, zdrowe i na nowo odkrywane kiszonki oraz surówki łatwe i szybkie do zrobienia.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ela
Ela
6 miesięcy temu

Witam, przepis do wypróbowania lecz mam pytanie czy do miseczki wkładamy surowe całe jaja czy tylko żółtka? Czy białko zetnie się bez gotowania? Dla mnie to źle brzmi.