Jak zrobić dobrą zupę czosnkową? Przepis
Zupa czosnkowa, najbardziej znana z pobytów w Czechach jako Cesnaková polievka.
Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjną zupę czosnkową. Czesi podają ją zwykle z żółtkiem, czasem z pokrojoną w paski szynką, żółtym serem.
A na górę dają kapkę śmietany. Serwują wszystkie dodatki naraz lub tylko niektóre. Spróbuj jaka Tobie smakuj i wybierz dodatki, aby Twoja domowa zupa czosnkowa była najlepsza.
Jak zrobić zupę czosnkową z grzankami?
Składniki na 4 porcje zupy czosnkowej
- 2 litry bulionu mięsno -warzywnego (drobiowo-warzywny lub wołowo-drobiowo-warzywny)
- 8 dużych ząbków czosnku
- kminek i majeranek do smaku
- 4 surowe jajka – opcjonalnie
- 4 łyżki tartego żółtego sera (w oryginalnym przepisie jest ołomuniecki ser o bardzo charakterystycznym smaku)
- natka pietruszki
- grzanki z chleba
- śmietana gęsta kwaśna
- chleb do grzanek
Zupa czosnkowa przygotowanie:
- Ugotować bulion – warzywa do rosołu dodać tylko w ilości symbolicznej – nie powinny dominować. Dodać przekrojone na pół 3 ząbki czosnku, kminek. Gotować ponad godzinę, pod koniec gotowania dodać odrobinkę majeranku. Posolić i popieprzyć. Odcedzić.
- W czasie gdy rosół się gotuje przygotować grzanki: z kromek chleba odkroić skórki, miąższ posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni (lub w piekarniku) z minimalną ilością tłuszczu
- Do czystego bulionu dodać przeciśnięte przez praskę 4 – 5 ząbków czosnku. Gotować około 10 minut. Jeżeli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zupę nalewać do żaroodpornych miseczek, do każdej porcji gorącej zupy dodać delikatnie żółtko (opcjonalnie).
- W osobnej miseczce podać przygotowane wcześniej grzanki.
- Żółty ser, starty, możemy także podać w osobnej miseczce lub wrzucić porcję od razu do zupy.
- W Czechach często kapną na górę śmietanę.
- Zupę posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką.
I jak? Smakuje Ci zupa czosnkowa?
Sprawdź inne moje przepisy na znakomitą zupę pomidorową, zdrowe i na nowo odkrywane kiszonki oraz surówki łatwe i szybkie do zrobienia.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Witam, przepis do wypróbowania lecz mam pytanie czy do miseczki wkładamy surowe całe jaja czy tylko żółtka? Czy białko zetnie się bez gotowania? Dla mnie to źle brzmi.
Witam, ja dodaję same żółtka, ale kiedyś dostałam w Czechach całe białko do zupy czosnkowej. W takim przypadku na pewno muszą być podgrzane talerze do serwowania i zupa wrząca. Ale ja preferuje samo żółtko. Można też jeśc zupę czosnkową bez jajka – tez jest dobra. Pozdrawiam dana