Siemieniotka w postaci zupy oraz nasion konopii.

Przepisy Zupy

Siemieniotka – typowa śląska zupa wigilijna

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 21 października 2017

Siemieniotka – przepis na typowo śląską zupę wigilijną, znana także pod nazwą Siemionka lub Konopiotka, z dawien dawna w śląskich domach rozpoczynała wigilię.

Często czytam – jakże błędną informację – że siemieniotka przygotowana jest z …siemienia lnianego! Zapewne piszą to osoby, które coś gdzieś usłyszały, ale nie mają pojęcia, jak taka zupa wygląda i smakuje, a główny składnik kojarzą na zasadzie podobieństwa nazw.

Tymczasem siemieniotka powstaje na bazie nasion konopi. Dawno temu – tak opowiadała moja babcia – nasiona moczyło się przez całą noc, a nawet czasem przez całą dobę. Dopiero później przystępowano do przygotowywania zupy.

Moja babcia jednak wyniosła z rodzinnego domu nieco inną metodę gotowania Siemieniotki i taki przepis funkcjonuje w mojej rodzinie do dnia dzisiejszego.

Smak zupy jest niezwykły. Przez wielu wręcz nielubiany, bo taki „nijaki”. Ja ją jednak lubię, bo jest znakomitym wprowadzeniem smakowym do – jakże aromatycznej i w gruncie rzeczy kalorycznej – wieczerzy wigilijnej. Sprawdź również przepis na barszcz wigilijny.

Przygotowałam dla Ciebie zestawienie ponad trzydziestu wigilijnych i świątecznych potraw, z całej Polski, aby ułatwić Ci przygotowanie potraw na święta. Kliknij na Potrawy świąteczne, a otrzymasz gotowe przepisy.

Siemieniotka przepis

Siemieniotka zupa wigilijna: składniki

  • 10 dag nasion drobnych konopi
  • woda
  • 1 szklanka mleka, przynajmniej 2%
  • 2 – 3 łyżki kaszy jaglanej
  • nieco soli do  doprawienia
  • ugotowany biały ryż do dodania lub niepalona kasza gryczana

Siemieniotka zupa wigilijna: przygotowanie krok po kroku

  1. Konopie opłukać na sicie.
  2. Dać do garnka i zalać pół litrem wody, pogotować pięć minut. Wodę wylać – najlepiej przecedzić przez sito.
  3. Konopie ponownie zalać wodą – szklanką zimnej wody i gotować na małym ogniu pół godziny, uważając, żeby woda się nie wygotowała. Gotować aż nasiona popękają.
  4. Jeżeli zostanie woda, to ponownie ją odcedzić.
  5. Konopie zmielić przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach, najlepiej dwa razy.
  6. Do zmielonej masy dodać pół litra wody i dobrze wymieszać na jednolitą masę.
  7. Przetrzeć przez gęste sitko, aby zostały na nim łuski z nasion.
  8. Dodać mleko i gotować około 5 minut, stale mieszając, aby zupa nie przypaliła się i nie wykipiała.
  9. Lekko dosolić do smaku.
  10. Kaszę jaglaną zmielić i otrzymaną mąką zatrzepać siemieniotkę.
  11. Siemieniotka musi być konsystencji lekko gęstawej.
  12. Podawać z odrobiną ryżu ugotowanego na sypko lub kaszy gryczanej niepalonej lub można jeść bez dodatków.

Sprawdź również inne przepis na zupy wigilijne i nie tylko:

Ponad 30 przepisów wigilijnych

Zupa grzybowa wigilijna

Barszcz czerwony wigilijny

Żurek wielkanocny wegetariański ze świeżo tartym chrzanem 

Wielkanocny żur staropolski na wędzonce i wywarze mięsnym

Zupa krem z cukinii wegetariańska

Przepisy na zupy

Przepisy na Wigilię

Przygotowałaś zupę według przepisu? Podziel się proszę opinią w komentarzu

Tradycyjne przepisy wigilijne są najlepsze. Daj znać w komentarzu czy siemieniotka też gości na Twoim wigilijnym stole. Jestem ciekawa ile osób zna ten przepis.

Oceń artykuł
[Głosów: 31 Średnia: 4.2]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bogdan
Bogdan
5 lat temu

10 dkg naprawde???? Hahaha!!!

Daniel
Daniel
2 lat temu

„Często czytam – jakże błędną informację – że siemieniotka przygotowana jest z …siemienia lnianego!”- to Pani ma błędne informacje. Po prostu wersja z siemienia lnianego nie pochodzi ze śląska, tylko z zagłębia i jest wspominana w wielu dziełach etnograficznych. Pozdrawiam.

Barbara
Barbara
1 rok temu

To nie jest Śląsko siymiotka, to jest siemiotka jaką przyrządza się w Pani domu, prawdziwa składa się z nasion niełuskanych konopi, wody, pieprzu i soli plus kasza gryczana, i to wszystko, skąd to mleko?, ale oczywiscie każdy może robić po swojemu tylko szkoda tradycji.

Marta
Marta
24 dni temu

Rany julek!!!!!!!!!!! ile zgryzu w tych komentach. Wlos sie jezy!!
I kazden expert. To jest drwina.

Danusiu.
Bardzo Ci dziekuje za ten fantastyczny przepis.
Uwielbiam takie perelki z niepospolitych skaldnikow.
i takie nasionkowomleczne smaki.

Pozdrawiam Cie serdecznie!
i wyrazy podziwu dla cierpliwosci ,)

ps. luskane ziarna ugotuja sie w 10min?